„Peste suflet ninge.
Cade albă nea
peste viața mea
care-aici se stinge.
Tremură albastre stele
Florile dalbe
peste dorurile mele;
Florile, florile dalbe.
Dumnezeu de sus
în inimi ne-a pus
pâlpâiri de stele.”
Cu aceste versuri ale poeziei „A venit și aici Crăciunul” scrisă de Radu Gyr, numit și poetul care l-a adus pe Iisus în celulă, autor condamnat la moarte pentru o poezie, s-a deschis unul dintre evenimentele prilejuite de serbarea Zilelor Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, în ajunul prăznuirii ocrotitorului, Mitropolit al Moldovei, în după amiaza zilei de 12 decembrie 2023.
Momentul-sărbătoare a reprezentat o reîntâlnire prin artă, cuvânt și imagine a elevilor seminariști cu Sfinții închisorilor, prin vernisarea expoziției de grafică „Cade albă nea peste viața mea”, realizată de artistul plastic Aida Șușter-Boțan în pastel și cărbune, dar și prin lansarea volumului „Chipuri ale sfințeniei – Trăitori și Mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane”. Astfel, Postul bucuriei a adus în dar expoziția și albumul care înfățișează personalități care au contribuit incontestabil la întărirea duhovnicească a semenilor lor în secolul al XX-lea.
La întâlnirea organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la inițiativa Asociației „Părinți Pentru Ora de Religie”, filiala Suceava, și moderată de pr. Constantin-Bogdan Feștilă, cadru didactic la seminarul sucevean, au participat, alături de elevi, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, și Aida Șușter-Boțan și Adrian Boțan, făuritorii albumului lansat în această zi. Nu au lipsit reprezentanți ai APOR, medicul Valeriu Gavrilovici, președinte, medicul Mihaela Mihordea, vicepreședinte, Corina Georgeta Istrătoaie, dar și arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, directorul instituției de învățământ, precum și alte cadre didactice și membri ai asociației.
În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Spiridon, în holul de la intrarea principală a seminarului au fost expuse lucrările semnate de artistul plastic Aida Șușter Boțan din Botoșani, care aduc la lumină o parte dintre portretele celor care s-au arătat trăitori și susținători ai idealurile ortodoxe și care au apărat libertatea și credința neamului nostru, întru nădejdea mântuirii.
Evenimentul, al cărui laitmotiv a fost considerat taina suferinței și lumina care se naște din aceasta, a debutat cu mesajul Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, cel care și semnează cuvântul care deschide albumul „Chipuri ale sfințeniei”.
„Cred că ar fi minunat să ne rezervăm momente din viață, momente din timpul unei zile în care să descoperim puterea privirii. Când privim un chip precum cele pe care le vedem aici, de oameni îmbunătățiți, citim pe chipul lor mai mult decât o fotografie obișnuită. Ele nu sunt fotografii, sunt chipuri, reprezentări, icoane, dacă vreți. (…) Dacă am putea să ne lăsăm noi priviți de chipurile pe care le privim… Exercițiul nu este unul ușor, dar este cred înnobilator și ne va descoperi multe lucruri din noi și despre cei pe care îi vedem. (…) Vă invit ca mai întâi să zăbovim pe chip, să privim chipurile, și după aceea să citim textele care ne vor ajuta, pentru că sunt niște texte, nu de tip biografic. (…) Sunt texte frumos așezate, cuvinte presărate cu mărturii, cu inserții de cuvinte ale părinților care sunt prezentați în acest volum, care volum în chipul acesta este atât de frumos înfățișat și dăruit nouă astăzi. Mă rog Domnului să aducă bucurie tuturor acelora care îl vor ține nu doar în mâini, ci vor reuși să-l aducă și să-l pună și în biblioteca inimii.”
A urmat un moment emoționant în cadrul căruia elevii seminariști i-au colindat pe oaspeții de seamă ai acestei zile, chipurile luminoase ale unor trăitori și mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane.
Printre portretele expuse se numără clericii Iustin Pârvu, Cleopa Ilie, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Steinhardt, Dumitru Stăniloae, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Gherasim Iscu, Înaltpeasfințitul Pimen Suceveanul, dar și oamenii de cultură și mărturisitorii Radu Gyr, Petre Țuțea, Vasile Voiculescu, Valeriu Gafencu, Aspazia Oțel Petrescu, Mircea Vulcănescu, Traian Trifan ș. a.
A fost prezentat apoi albumul care aduce împreună 33 de chipuri ale celor care vor împodobi cândva sinaxarele, mărturisitori ai credinței ortodoxe din ultimul veac, de către artistul plastic Aida Șușter-Boțan, așezate cronologic în ordinea „nașterii lor în cer”.
„Pentru cei prezenți astăzi aici din tânăra generație este necesar să ne reamintim și să reînviem această memorie a celor care au fost vârfurile societății românești creștine din perioada interbelică și de după, victime ale unui regim totalitar, ale regimului comunist. Este foarte important ca ei să știe cine au fost înaintașii, cine au fost acești eroi. Eu consider acest album un manual de eroi. Pentru că noi suntem cumva văduviți de această imagine a eroului român. Confundăm adevăratele caractere cu nonvalori, asta se face foarte des în ultimul timp. Și atunci tinerii au nevoie de repere, au nevoie de ghidaj, de un far care să-i lumineze și să le arate adevăratul drum, într-o societate în care nonvalorile sunt promovate foarte des. Este necesar pentru întreaga generație, și pentru tineri și pentru adulți, să avem aceste modele de caractere puternice, modele de demnitate, oameni care și-au păstrat credința, indiferent de regim, de starea în care se aflau și de condițiile de viață în care se aflau în momentul respectiv. Închisorile au devenit prin ei adevărate mănăstiri și viața în temniță i-a ajutat pe cei de atunci, pe cei care s-au jertfit practic pe altarul credinței, să devină mai uniți, să devină mai apropiați de Dumnezeu, să se sfințească prin suferință.”
Au luat cuvântul dascălii seminarului sucevean, reprezentanți APOR (Asociația Părinților pentru Ora de Religie), precum și elevi seminariști. Aceștia au adus în atenție aspecte importante din viața sfinților închisorilor, vorbind despre nemărginita jertfă și dragoste față de aproapele, despre chinurile de neimaginat la care au fost supuse aceste suflete, preoți, călugări, studenți și intelectuali creștini care au pătimit în timpul dictaturii comuniste, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.
Mesajul a fost de a nu îi uita pe cei care au fost închiși în temnițele comuniste, pentru vini închipuite, pe cei care au îndurat chinuri cumplite pentru dragostea de neam și pentru păstrarea credinței ortodoxe. Prin jertfa lor au devenit un exemplu pentru noi, cei de astăzi. Lumina nevoinței care a încununat întreaga lor viață să fie un îndemn viu la curaj, demnitate, nădejde și credință statornică.
Cel care este considerat cel dintâi poet român prin publicarea Psaltirii în versuri în anul 1673, Sfântul Ierarh Dosoftei, ocrotitor al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava încă de la reînființare, a fost cinstit și astăzi, 13 decembrie, la instituția care îi poartă numele, prin săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.
„Peste fericiri apuse,
Tinde mila Ta Iisuse.
Cei din închisori
Te așteaptă-n zori,
Pieptul lor suspină.
Cei din închisori
Te așteaptă-n zori
Să le-aduci lumină.” – Radu Gyr
Irina Ursachi