Ziua de duminică 16 iunie 2024 va rămâne drept o amintire de mare preț în sufletele celor care au participat la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, la cea de-a treia ediție a Festivalului cultural-filantropic „Sânzienele copiilor”, unde bunici, profesori, părinți și elevi au trăit momente de aleasă bucurie în cadrul unui spectacol extraordinar menit să aducă mângâiere vârstnicilor singuri, dar și să nască zâmbete pe chipurile tinerilor de toate vârstele.
Desfășurat cu binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin sectorul Media și Comunicare, Teatrul Municipal Matei Vișniec, Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” și Asociația Proiect Pro Europa. Proiectul a fost coordonat, la această a treia ediție, de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, și de prof. Gabriela Hisem, inspector școlar pentru limbi moderne (limba germană și limba engleză).
Potrivit inițiatorilor acestui proiect, au răspuns invitației de a voluntaria pentru bunicii cu dor câteva sute de copii și tineri din 26 de școli și cluburi ale copiilor din județul Suceava, iar spectacolul caritabil, prin care se dorește susținerea activității Căminului pentru Persoane Vârstnice Solca, a cuprins 33 de momente artistice și culturale, într-un registru divers și mărturisitor de valori: poezie, muzică vocală și instrumentală, jocuri populare, dans modern, pricesne, piese patriotice și folclor.
Festivalul a debutat cu un cuvânt de bun venit rostit de prof. Daniela Ceredeev și cu Rugăciunea Domnească, interpretată într-o manieră emoționantă de către elevul Ștefan-Silviu Iftimi, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. După prezentarea generală a evenimentului, au fost invitate în scenă moderatoarele acestei întâlniri, tinerele Maria Maloș și Alina Burciu, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, membre ale Grupului vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”.
A urmat o suită de momente cultural-artistice care au adus buchete de bucurii în inimile celor prezenți, între care numeroși bunici găzduiți în căminul de la Solca. Între instituțiile de învățământ care s-au alăturat acestui festival amintim: Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți, Școala Gimnazială Măriței, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, Școala Gimnazială „Constantin Blănaru” Cornu Luncii, Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, Școala Gimnazială „Iorgu G. Toma” Vama, Școala Gimnazială Bosanci, Școala Gimnazială Nr. 2 Vicovu de Sus, Școala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu” Gălănești, Școala Gimnazială Șerbăuți, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, Liceul Tehnologic „Ion Nistor”.
În cadrul acestui regal de muzică, poezie și nu numai, desfășurat la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, au putut fi vizitate și admirate: Târgul de produse culturale „CopilOmenia” (expoziție cu vânzare de produse handmade, creative și/sau culturale realizate de copii și tineri individual și/sau în diverse activități școlare), Expoziția de fotografie „Copiii și inima Bisericii” (din arhiva fotografică a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților) și Salonul de carte, cu scop caritabil, „Școala Bisericii” (în care s-au regăsit publicații ale copiilor, tinerilor și profesorilor suceveni, oferite de către autori pentru susținerea inițiativei filantropice). Totodată, organizatorii au transmis faptul că la această ediție interpretul de folclor Grigore Năsui a oferit o galerie întreagă de pirogravuri realizate personal, reunite sub genericul „Bunul, binele și sfințenia”, cu care a dorit să susțină cauza evenimentului caritabil dedicat „bunicilor de la Solca”.
La final, atât tinerii și dascălii, cât și clericii implicați au fost răsplătiți cu daruri, cărți și diplome, pentru a le păstra ca mărturii ale unor trăiri autentice, prin care arta, cultura și tradiția au fost aduse la lumină pentru a-i alina pe bunicii cu dor de la Solca.
Irina Ursachi