Ctitoria și necropola Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, numită și Ierusalimul neamului românesc, Mănăstirea Putna, va fi duminică, 6 aprilie 2025, gazda unui eveniment deosebit, Concertul „Ofrandă Iubirii Răstignite”, aflat la cea de-a treia ediție. Susținut în acest an de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava și de Grupul „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna, evenimentul își propune să transmită adâncimea învățăturilor teologice din perioada pregătirii pentru Praznicul Învierii Domnului. Repertoriul pregătit va cuprinde o serie de cântări din Perioada Triodului, în a doua parte urmând să fie interpretate și compoziții închinate Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.
În Duminica a V-a din Sfântul și Marele Post, începând cu ora 18:00, în biserica mare a mănăstirii, lângă mormântul celui care este considerat apărător neînfricat al credinței și patriei străbune, mare ctitor de locașuri sfinte, sunt așteptați toți cei care doresc să se alăture călătoriei duhovnicești către întâlnirea cu Dumnezeu cel Înviat, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, prin profunzimea cântărilor bizantine.
Concertul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, va fi transmis în direct pe paginile oficiale de Facebook și YouTube ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava.
Dorind a fi un sprijin în dobândirea virtuților prin urcarea treptelor pocăinței în perioada Postului Mare, concertul prepascal are pentru al treilea an consecutiv ca invitat special Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”. Acesta a fost constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Dirijat de arhid. Ilie Leonte, Grupul Psaltic are în componență slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator, care din dragoste și din pasiune față de cântul bizantin dau slavă lui Dumnezeu prin cântarea psaltică, înmulțind, totodată, talantul primit.
„Ofrandă Iubirii Răstignite”, titlul evenimentului aflat la cea de-a treia ediție, se bucură în acest an de prezența Grupului Psaltic al Mănăstirii Putna, așezat sub ocrotirea celui mai mare protopsalt al secolului al XVI-lea în Moldova, și anume Eustatie Protopsaltul. Acesta a fost înființat la inițiativa și cu purtarea de grijă a părintelui stareț, arhim. Melchisedec Velnic, pentru ca monahii să păstreze tradiția cântării antifonice (pe două strane) după rânduiala și tipicul Sfântului Munte Athos. Grupul, care a împlinit în anul 2023 trei decenii de activitate, este dirijat de arhid. Serafim Grigorescu.