Mulțime de credincioși s-au împărtășit astăzi, în ajunul începerii Postului Mare, din cuvântul Sfintei Evanghelii la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, bucurându-se de întâlnirea cu sfântuțul drag al Bucovinei, Marele Mucenic Ioan cel Nou, prin închinarea la cinstitele sale moaște, primind totodată arhiereasca binecuvântare.
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 17 martie 2024, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” – Catedrala Arhiepiscopală, pe un podium special amenajat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhid. Vasile Demciuc, consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și slujitori ai așezământului monahal, precum arhim. Serafim Grigoraș, starețul mănăstirii.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost oferite de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu, iar în cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Nicolae (Federic) Mgissonnier a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Runcu, cu hramul „Soborul Maicii Domnului”, din localitatea Runcu – Cacica, Protopopiatul Suceava II.
Cuvântul de învățătură referitor la semnificația Evangheliei acestei zile a fost rostit în momentul împărtășirii clericilor de către arhid. Vasile Demciuc. Sfinția sa a adus în atenție faptul că ne aflăm la începutului urcușului duhovnicesc spre Înviere, prilej cu care iertarea poate pune început bun postului. Părintele consilier eparhial a vorbit și despre motivația postului, despre relația dintre inima omului și comoara agonisită de acesta, evocând totodată și motivul izgonirii din Rai a primilor oameni.
„Sfinții Părinți ai Bisericii spun că Mântuitorul Iisus Hristos S-a lăsat să fie răstignit în ceasul al șaselea din zi, adică la mijlocul zilei, când și-a întins mâinile pe cruce în semn de smerită ascultare, ca să mântuiască pe Adam cel căzut care, la mijlocul zilei, în mijlocul Grădinii Raiului, și-a întins mâinile spre pomul oprit, săvârșind păcatul neascultării de Dumnezeu, al lăcomiei și al nepocăinței (nerecunoașterii greșelii comise). Iar firea lui cea înclinată spre păcat a fost moștenită de întreg neamul omenesc. Prin urmare, înțelegem că mai ales în această perioadă a Postului Sfintelor Paști suntem chemați să îndreptăm comportamentul lui Adam cel vechi din noi, nu dând vina pe alții pentru păcatele noastre, nu acuzând sau judecând pe alți păcătoși, ci recunoscând și plângând propriile noastre păcate, judecându-ne pe noi înșine în Taina Pocăinței sau a Spovedaniei, pentru a primi iertarea păcatelor. Iar această iertare înseamnă de fapt eliberarea de un trecut apăsător și întunecat, pentru a trăi o viață nouă în bucuria și lumina prezenței lui Hristos ca arvună a Învierii, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea noastră.”
La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și arhim. Serafim Grigoraș, starețul așezământului monahal, au citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, precum și o rugăciune special alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru începerea postului, pentru ca cei care își propun să postească să fie întăriți de Dumnezeu în hotărârea lor, astfel încât să se bucure de roadele postirii.
Ierarhul a mulțumit părintelui consilier pentru cuvântul de folos și tuturor credincioșilor prezenți pentru împreuna rugăciune, a amintit programul liturgic al primei săptămâni din Post la Catedrala Arhiepiscopală, în fiecare după-amiază, de luni până joi, fiind săvârșit Canonul Sfântului Andrei Criteanul, de la ora 16:00, precum și faptul că în Duminica a III-a și a VI-a din Marele Post se va săvârși la mănăstirea care adăpostește moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava Taina Sfântului Maslu cu arhierei.
Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa le-a urat tuturor, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și a slujitorilor Catedralei, ca Preamilostivul Dumnezeu să le rânduiască un post binecuvântat. „Nu intrăm cu frică în Postul cel Mare, ci intrăm cu bucurie, cu nădejde, cu credință în Dumnezeu, având încredințarea că la sfârșitul acestor 40 de zile, pentru cei care vom dori a ne nevoi în acest post, altfel va străluci Lumina Sfintei Învieri, la care sărbătoare să ne facă părtași Domnul pe noi toți.”
Irina Ursachi