„Hristos nu rămâne dator nimănui!” – acesta a fost gândul duhovnicesc așezat astăzi, 12 noiembrie 2023, în inimile credincioșilor prezenți la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
În Duminica a XXV-a după Pogorârea Sfântului Duh, zi în care în bisericile ortodoxe este lecturată Pilda samarineanului milostiv, chiriarhul eparhiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în incinta așezământului monahal, din care au făcut parte slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr.Ionuț Lucian Tablan Popescu.
La finalul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească. Acesta a explicat înțelesul duhovnicesc al textului Sfintei Scripturi rânduit pentru această zi, relatat de Sfântul Evanghelist Luca, subliniind faptul că iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu-Tatăl arătată în iubirea milostivă a lui Iisus Hristos față de toți oamenii și împărtășită Bisericii și lumii întregi prin Duhul Sfânt ne îndeamnă să arătăm și noi iubire milostivă față de toți.
Ierarhul i-a mulțumit părintelui consilier pentru predică și a punctat faptul că cei care doresc să afle mai multe tâlcuiri la textul evanghelic lecturat astăzi pot citi exegeza pe care o semnează pe site-ul Arhiepiscopiei, cuprinsă și în lucrarea sa, „Parabolele – Nestemate ale învățăturii lui Iisus”, volum apărut la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.„Am scris cândva o carte intitulată Parabolele – nestemate ale învățăturii lui Iisus și am făcut o abordare a parabolelor, nu doar a celor din Noul Testament, ci și a celor din Vechiul Testament. De altfel, parabola de astăzi, așa cum am și scris în cuvântul postat pe site, surprinde cele trei categorii de oameni: om contra om, om pe lângă om și om pentru om. Acum, mergând spre casă, încercați să vă repartizați singuri în categoria din care ați considerat că faceți parte.”
Înaltpreasfinția Sa a prezentat programul conferințelor preoțești din ultima perioadă și i-a felicitat pe cei care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, prăznuiți cu câteva zile în urmă, dar și Corala „Ciprian Porumbescu”, la 120 de ani de la înființare, majoritatea membrilor acesteia regăsindu-se și în corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. „Săptămâna aceasta care s-a încheiat a fost o săptămână puțin mai încărcată, spun încărcată pentru că am avut conferințele preoțești în Protopopiatele Suceava I și Fălticeni. Până acum au fost în patru protopopiate, pe lângă cele două și la Câmpulung și Rădăuți, în cadrul cărora am slujit cu toți preoții din acele protopopiate, iar marți va fi ultima conferință, cea cu preoții din Protopopiatul Suceava II. Dimineață vom săvârși Sfânta Liturghie, după care va urma conferința în Sala Pimen Arhiepiscopul. În săptămâna ce abia s-a încheiat a fost și sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil, de aceea țin să îi felicit pe toți cei care purtați numele Sfinților Arhangheli și să vă doresc ani mulți și buni cu sănătate de la Dumnezeu. Săptămâna care stă să înceapă va fi o săptămână marcată de începutul Postului Nașterii Domnului. Aș vrea să-i felicit pe o parte dintre coriștii noștri pentru evenimentul de aseară, de la Casa de Cultură, când Corala Ciprian Porumbescu, la împlinirea celor 120 de ani de existență, împreună cu Opera din Brașov, au prestat acel program atât de onorabil pentru Municipiul Suceava și pentru Județul Suceava deopotrivă. Ne onorează faptul că dirijorul coralei noastre este și dirijorul Ansamblului Ciprian Porumbescu, unul dintre cei doi dirijori. Amândoi, de altfel, sunt cooptați în corul Catedralei Arhiepiscopale. Îi felicităm și vă felicităm pe frățiile voastre că aveți asemenea oameni în dulcea Bucovina, așa cum a fost numită Bucovina lui Ștefan cel Mare și Sfânt. ”
Dat fiind faptul că săptămâna care urmează va începe Postul „Nașterii Domnului”, la finalul slujbei Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a înălțat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor care au fost prezenți, dar și a celor ce se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință. De asemenea, au fost citite și rugăciuni pentru dezlegare și pentru cei care suferă de depresie, una dintre cele mai prezente boli în societatea contemporană.
Nu în ultimul rând, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei, ale cărui moaște se află în această perioadă în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.
Irina Ursachi