Duminica a VII-a după Pogorârea Sfântului Duh la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava s-a bucurat de slujire arhierească astăzi, 11 august 2024, în a VII-a Duminică după Rusalii, când în bisericile ortodoxe este lecturată ziditoarea pericopă evanghelică referitoare la minunea vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum, în mijlocul obștii monahale și al credincioșilor fiind prezent Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

După ce s-a închinat la cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, cunoscut pentru nenumăratele minuni săvârșite de-a lungul timpului, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în incinta așezării monastice, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori ai mănăstirii și clerici de la Centrul Eparhial, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

Ca de fiecare dată, slujba a fost împodobită cu răspunsurile liturgice oferite de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.

În momentul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Bogdan-Florin Chiriluță, parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Câmpulung Moldovenesc. Sfinția sa a prezentat înțelesul duhovnicesc al textului Sfintei Scripturi cu privire la minunile săvârșite de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, lecturând fiecare verset în parte și explicând, atât din punct de vedere al arheologiei biblice, cât și din punct de vedere medical, fiind vorba de niște vindecări, dar mai ales din punct de vedere spiritual, învățămintele din cele nouă versete lecturate din Evanghelia de la Matei.

„Privind înscrisurile calendarului la ziua de astăzi, vom afla că suntem în cea de a șaptea duminică de după marele praznic al Rusaliilor și că în această duminică Sfinții Părinți ai Bisericii noastre au statornicit să reflectăm asupra unei pericope evanghelice, și facem acest lucru anual, în care se regăsesc trei tablouri majore. Primul este despre vindecarea a doi nevăzători, al doilea tablou este vindecarea unui surdomut și al treilea tablou este genericul conflict pe care îl iscau învățații vremii împotriva binelui pe care Îl făcea Mântuitorul. (…) Două tablouri importante care leagă spiritualitatea de medicină. Primii au venit și au primit vindecare, cum ar fi putut primi de la un doctor dacă problema era rezolvabilă medical. În al doilea tablou îl găsim pe surdomut adus pentru a fi tămăduit de duh. Ei aveau convingerea, cei care l-au adus, aici barometrul credinței se raportează la cei care l-au adus, ei aveau credință că va putea fi tămăduit de duhul care îl stăpânea. (…) Cu dragostea semenilor, Dumnezeu prezent pentru dragostea lor și pentru credința lor vindecă pe loc. Și s-au minunat mulțimile zicând că niciodată nu s-a arătat așa ceva în Israel. (…) Ei știau că în țara lor nu se mai făcuse o astfel de vindecare. Dar aici intrăm în al treilea tablou. (…) Nu s-au încredințat de ceea ce se minunaseră, cu siguranță, și fariseii au fost pătrunși, au fost emoționați de cele două momente ale vindecărilor, de vederea nevăzătorilor și de vorbirea mutului. Dar opacitatea privirii lor nu i-a lăsat să gândească dincolo de ceea ce văzuseră, nu i-a lăsat să vadă ceea ce trebuiau să creadă de la început. (…) Ei nu gândeau că trebuie să își împroprieze dragostea lui Hristos și să facă misiune mai departe, să le spună tuturor cât bine le-a făcut lor Domnul.”

Părintele Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru predică și a amintit că în după-amiaza acestei zile va săvârși Taina Sfântului Maslu de obște alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, anunțând totodată hirotesia întru arhimandrit a doi stareți de vază ai Bucovinei și oferirea unor distincții de vrednicie pentru angajați ai Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Centrului Eparhial Suceava.

„La ora 16:00 urmează să ne revedem la Taina Sfântului Maslu, în cadrul căreia vom face hirotesia a doi părinți duhovnicești, stareți de mănăstiri, întru arhimandrit, părintele Teofan, starețul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului Ilișești, și părintele Galaction, starețul Mănăstirii Sfinții Apostoli Petru și Pavel Botoș, din zona Dornelor. Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, o mănăstire de secolul al XVIII-lea, este nu departe de noi. Prima a înființat-o Părintele Arhiepiscop Pimen, pe a doua am redeschis-o în cadrul acelui program de redeschidere a mănăstirilor care au fost închise sau transformate în biserici parohiale. Așadar, la ora 16:00, împreună cu Vlădica Damaschin vom săvârși Taina Sfântului Maslu, vom citi și alte rugăciuni, iar la sfârșit vom evidenția pe câțiva părinți consilieri de la Sectorul Social, care s-au implicat foarte mult în lucrarea misionară a Bisericii.”

Părintele Arhiepiscop a mai specificat și faptul că pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților poate fi lecturat cuvântul de învățătură „După credința voastră fie vouă!” pregătit pentru această zi, pentru cei ce doresc să aprofundeze tâlcurile duhovnicești ale fragmentului scripturistic lecturat.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi