În cea de-a cincea duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 9 iulie 2023, zi în care în bisericile ortodoxe este lecturat fragmentul Sfintei Evanghelii despre Minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, credincioșii și clericii prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” au avut ocazia de a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pe un podium special amenajat în incinta lăcașului de cult. Între preoții și diaconii din soborul slujitor s-au numărat slujitori ai mănăstirii, precum și clerici ai Administrației Eparhiale, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către pr. Ștefan Argatu, slujitor la Catedrala „Nașterea Domnului” din Suceava. Sfinția sa le-a vorbit credincioșilor despre minunea înfăptuită de Mântuitorul Iisus Hristos, și anume vindecarea celor doi demonizați din ținutul gherghesenilor.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a citit și rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.
Ca de fiecare dată, pelerinii aflați la Catedrala Arhiepiscopală au simțit și bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător, ale cărui cinstite moaște ocrotesc neîncetat Cetatea Sucevei.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, la începutul secolului al XV-lea. Pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 2 și 24 iunie, Sfântul Ioan cel Nou s-a dovedit a fi mângâietor și grabnic ajutător al tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie.