Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, 21 aprilie 2024, a fost prilej de cercetare lăuntrică în urcușul duhovnicesc spre Praznicul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos pentru toți cei prezenți sub streașina Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici și numeroși credincioși.
În mijlocul lor, în Duminica a cincea din Postul Paștilor, s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe scena amenajată în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori ai așezământului monahal și clerici de la Centrul Eparhial Suceava.
Slujba a fost împodobită cu răspunsurile liturgice date de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijat de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.
În momentul împărtășirii clericilor, pr. Dănuț Dumitru Popovici, de la Parohia Ilișești, a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul duhovnicesc al mesajului Sfintei Scripturi rânduit pentru Duminica a V-a din Sfântul și Marele Post. Sfinția sa a vorbit despre dorința celor doi fii ai lui Zevedeu, Ioan și Iacov, care i-au cerut Mântuitorului, într-un moment neprielnic, să ocupe locurile cele mai de frunte în Împărăția lui Dumnezeu, neînțelegând vorbele Lui despre prevestirea Pătimirilor Sale. Nu în ultimul rând, părintele i-a îndemnat pe credincioși să își îndrepte atenția și către Iisus Hristos, mai cu seamă în săptămânile care urmează, și să ducă o viață bineplăcută lui Dumnezeu, întru nădejdea mântuirii, onorând astfel Jertfa pe Cruce a Fiului Întrupat al lui Dumnezeu.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui pentru predica rostită, corului și tuturor celor prezenți, și a amintit faptul că cele două cuvântări ale sale referitoare la însemnătatea acestei zile, exegeza intitulată „Și-a dat sufletul răscumpărare pentru mulți!” și Cuvântul din Duminica a V-a din Post (a Sfintei Maria Egipteanca) pot fi lecturate pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În continuare, ierarhul a anunțat faptul că mâine, 22 aprilie 2024, biserica Mănăstirii Mirăuți, loc în care s-a aflat, vreme de aproape două veacuri, racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, redevine sălaș pentru acest odor de mare preț la hramul așezământului monahal, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Cu acest prilej, dar și pentru a încununa împlinirea a 435 de ani de la mutarea acestora în noua Catedrală Mitropolitană, Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” va susține un concert extraordinar, intitulat „Ofrandă Iubirii Răstignite”, începând cu ora 18:00.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a rostit apoi rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească, iar o parte dintre clerici i-au stropit pe cei prezenți cu apă sfințită.
Nu în ultimul rând, Înaltpreasfinția Sa i-a invitat pe credincioși săptămâna viitoare să fie prezenți și la pregătirea pentru praznicul Intrării Domnului în Ierusalim prin participarea la evenimentul programat în ajunul sărbătorii, în Sâmbăta lui Lazăr, 27 aprilie 2024, și anume la Procesiunea de Florii, alături de ierarhii eparhiei, preoți, monahi, monahii și suceveni din diferite zone ale eparhiei.
Procesiunea va începe la Catedrala „Nașterea Domnului” Mărășești – Suceava, la ora 15:30, când un sobor de clerici, condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va oficia slujba Vecerniei Floriilor și va binecuvânta stâlpările, care vor fi împărțite apoi credincioșilor prezenți. Răspunsurile la strană vor fi date de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.
În continuare, se va pleca de la Catedrala Mărășești în procesiune către Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde va avea loc prima oprire a procesiunii, pe Strada Mărăști și Strada Mihai Eminescu. Apoi traseul va continua pe Strada Nicolae Bălcescu și Bulevardul Ana Ipătescu, următoarea oprire fiind Biserica „Învierea Domnului”. Procesiunea se va îndrepta pe Strada Ion Vodă Viteazul către Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, alaiul fiind întâmpinat aici de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, care va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor. Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.
Irina Ursachi