Duminica a treia din Marele Post la Mănăstirea Bogdănești

Zilele închinate Sfintei Cruci amintesc tuturor credincioșilor de jertfa supremă din istoria omenirii, Pătimirile și Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, dar și despre cea mai mare binecuvântare revărsată peste oameni – Învierea Fiului lui Dumnezeu și șansa tuturor la mântuire.

În Duminica a treia din Marele Post, când Biserica Ortodoxă, prin Evanghelia rânduită pentru a fi citită în această zi, ne aduce aminte despre importanța asumării Crucii și despre rodul pecetluirii sufletului nostru cu semnul acesteia, obștea Mănăstirii Bogdănești și vârstnicii găzduiți în cadrul centrului de aici s-au bucurat de prezența arhierească, dar și de întâlnirea minunată cu Sfântul Serafim de Sarov, prin închinarea la cinstitele sale moaște, odor care împodobește în aceste zile așezământul monahal.

În aceste zile, cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, Mănăstirea Bogdănești a organizat o serie de evenimente menite să aducă mângâiere și bucurii duhovnicești celor 100 de vârstnici pe care îi găzduiește. Acestea au debutat vineri, 5 aprilie 2024, când un fragment din moaștele Sfântului Serafim de Sarov a fost adus de la Mănăstirea Sihăstria pentru a binecuvânta Centrul pentru persoane vârstnice al Mănăstirii Bogdănești, și au continuat ieri, 6 aprilie, cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu cu arhiereu.

În Duminica Sfintei Cruci, numeroși credincioși au trăit momente de împreună rugăciune, primind totodată binecuvântarea arhierească, în mijlocul lor aflându-se Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix. După momentul întâmpinării cu pâine și sare, potrivit obiceiului, ierarhul s-a închinat la cinstitele moaște și a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica așezată sub ocrotirea Sfântului Proroc Ilie, alături de un sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte protos. Pamvo Dima, starețul mănăstirii, pr. Vasile Cruț, director al Departamentului Social al Centrului Eparhial Suceava, dar și slujitori de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Grupul Psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, Preasfințitul Părinte Ieronim a rostit un cuvânt de învățătură despre modul în care altarul de jertfă al Mântuitorului, Sfânta Cruce, aduce eliberare, mângâiere și încurajare în sufletele tuturor celor care o cinstesc cu evlavie și credință.

„V-ați întrebat, poate, de ce acum, când ne îndreptăm către momentul în care vom comemora Sfintele Pătimiri și Răstignirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la jumătatea căii, este pomenită Sfânta Cruce a Domnului. Crucea Domnului, spun cărțile noastre sfinte, este pe de o parte o încurajare a creștinilor, ca privind la puterea ei și amintindu-și de Sfintele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos să găsească putere, acum când au parcurs aproape jumătate din Sfântul și Marele Post, să continue nevoința lor. Să continue nu numai postirea de bucate, ci și postirea de fapte rele, să întărească mai mult dragostea și, în același timp, atașamentul și dragostea milostivă față de aproapele, fie el căzut în păcate, fie el căzut în suferințe trupești, fie el cu lipsuri pe care nu le poate împlini. Deci acesta este rostul pomenirii Sfintei Cruci acum, la jumătatea Postului. Este o acoperire harică din partea Domnului nostru Iisus Hristos, care ne aduce, pe de o parte, umbră și confort, pe de altă parte, ne aduce încurajare de a urma atât calea nevoințelor postului, cât și a ne purta fiecare crucea noastră pe care Dumnezeu ne-a îngăduit-o, căci nu este om, nu este suflet pe lumea aceasta să nu aibă nicio întristare, nicio suferință, niciun necaz. Fiecare are de îndurat câte ceva, fiecare are de suferit câte ceva, dar această suferință, această greutate nu trebuie să o poarte revoltându-se, certând pe cei care poate sunt cauza necazurilor și suferințelor, ci rugându-ne Domnului ca pe cei răi buni să-i facă. (…) Aceasta este rugăciunea noastră, pe care trebuie să o împletim cu răbdarea, cu care trebuie să ne ducem suferința, boala, necazurile, nevoile și așa mai departe. În felul acesta vom primi de la Domnul nostru Iisus Hristos putere, căci ne spune Acatistul Sfintei Cruci în rugăciunea de la final că Domnul iubește Crucea și o socotește Sieși de mare cinste.”

La final, protos. Pamvo Dima, starețul mănăstirii, a vorbit despre importanța asumării crucii în viața creștinului și a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru tot sprijinul și pentru dragostea pe care o are pentru această mănăstire și pentru vârstnicii găzduiți aici, credincioșilor prezenți, slujitorilor, și Preasfințitului Părinte Ieronim pentru Liturghia săvârșită în această zi. Părintele stareț i-a oferit ierarhului o icoană cu Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, unul dintre cei mai iubiți sfinți români, ocrotitor și mijlocitor al Preasfinției Sale.

„Aș dori să mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru binecuvântarea și pentru cele pe care le-a rânduit. Noi, obștea mănăstirii, le-am gândit, iar Dumnezeu le-a rânduit și nu putem decât să-I fim recunoscători și să îi mulțumim și Preasfintei Sale Maici și Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. Doresc să mulțumesc și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea de a organiza această serie de evenimente la finalul acestei săptămâni și pentru grija pe care o poartă pentru buna funcționare a activității. O activitate generoasă, în partea aceasta, obștea de călugări, obștea monahală, și în cealaltă parte, activitatea social-filantropică pentru atâtea persoane nevoiașe, cu atâția oameni bolnavi, cu atâția oameni neputincioși. Aș dori să mulțumesc corului Mănăstirii Bogdănești, care și astăzi a fost gazdă Corului Macarie Ieromonahul, care ne-a bucurat sufletele prin cântările lor deosebite, prin vocile lor deosebite. Aș vrea să mulțumesc în mod expres dumneavoastră care, astăzi, într-un număr mare, ați participat activ la Sfânta Liturghie și la rugăciunea pe care am făcut-o. Mulțumesc foarte frumos pentru sprijinul pe care ni-l acordați pentru ca îngrijirea bătrânilor, această activitate filantropică, să fie una mai facilă. (…) Aș dori să mulțumesc personalului angajat al Mănăstirii Bogdănești, care se îngrijește de acești bătrâni și oferă servicii de îngrijire, le poartă de grijă. Doresc să mulțumesc obștii Mănăstirii Bogdănești pentru că alături de mine săvârșim slujbele în fiecare zi și numele dumneavoastră sunt de către noi pomenite în cadrul fiecărei slujbe. Doresc să mulțumesc pentru colaborare și părintelui Gheorghe Loghinoaia, ctitorul acestei mănăstiri și al acestui așezământ.”

Întrucât dintre cei peste 100 de vârstnici găzduiți în cadrul centrului Mănăstirii Bogdănești majoritatea reprezintă cazuri sociale, iar așezământul se confruntă cu probleme financiare, mai ales în contextul majorării prețurilor din ultima vreme pentru serviciile și bunurile de larg consum, cei care doresc să le fie aproape celor aflați în neputințe, lipsiți de sprijin din partea familiilor și însingurați, pot dona în contul:

IBAN: RO76 RZBR 0000 0600 2389 6527

Titular: MANASTIREA BOGDANESTI

Valuta: Lei

Nume banca: Raiffeisen Bank

Cod Swift banca: RZBRROBU

Protos. Pamvo DIMA – 0757 607 453

Scurt istoric

Bogdan I, cel care este considerat întemeietorul Moldovei, alături de doamna Maria, a înălțat în anul 1363, în satul Bogdănești, o biserică așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, dar sfântul locaș nu a rezistat mai mult de 150 de ani din cauza năvălirilor și asediilor tătare. În secolul al XVI-lea, domnul Petru Rareș hotărăște ca ultimele odoare rămase să contribuie la întemeierea Mănăstirii Râșca, aflată în apropiere.

O lungă perioadă de timp s-a încercat revigorarea vieții monahale în Bogdănești, dar abia în anul 1994, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, pe un nou amplasament, a fost așezată piatra de temelie pentru rezidirea Mănăstirii Bogdănești, în prezența Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-Vicar la acea vreme.

În 2022, în ziua prăznuirii Nașterii Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, istoria așezământului monahal de sorginte voievodală s-a îmbogățit prin instalarea noului stareț, protosinghelul Pamvo Dima, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Hotărârea reconstituirii unei obști de călugări la Mănăstirea Bogdănești a fost luată de membrii permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în luna august a anului 2022 pentru a împlini dorința vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, întărită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, dar mai ales pentru respectarea gândului întâiului ctitor, Voievodul Bogdan I.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi