Cuvintele rostite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos acum aproape 2000 de ani și reamintite astăzi, în Duminica vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, „Te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai greșești”, au fost așezate în inimile celor prezenți de către chiriarhul locului, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.
În cea de a patra Duminică după Paști, 26 mai 2024, zi în care în Bisericile Ortodoxe este rememorată Minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul de vară al ctitoriei voievodale care adăpostește cinstitele moaște ale marelui mucenic făcător de minuni, Ioan cel Nou.
Ierarhul a oficiat slujba înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori ai mănăstirii și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, răspunsurile liturgice care au împodobit slujba fiind date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Lucian Tablan-Popescu.
În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. dr. Ciprian Gavra, de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Rădăuți. Sfinția sa a explicat înțelesul duhovnicesc al textului evangheliei Sfântului Apostol Ioan, privind minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda, evidențiind răbdarea și speranța celui care așteaptă ajutor, vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos datorită voinței și credinței puternice de care a dat dovadă.
Înaltpreasfinția Sa i-a mulțumit părintelui oaspete și a punctat esența mesajului Sfintei Scripturi rânduit pentru această zi. „Ceea ce ar trebui să ne atragă atenția, citind sau recitind textul Evangheliei, este acea frază: Te-ai făcut sănătos prin iertarea păcatelor, de acum să nu mai greșești. Puneți la suflet acest verset și încercați să-l împliniți, că de fapt ceea ce i-a spus Mântuitorul slăbănogului, care era slăbănog pentru că nu se spovedise de vreo 38 de ani, este că păcatul slăbănogește, păcatul te înstrăinează de Dumnezeu. Și după ce l-a dezlegat, a zis, sau i-a recomandat, să nu mai greșească. De ce? Pentru că păcatul repetat la nesfârșit devine păcat împotriva Duhului Sfânt, despre care Evanghelia ne spune că nu se va ierta.”
Totodată, ierarhul a subliniat faptul că pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților poate fi lecturat comentariul la Evanghelia acestei zile, intitulat „Învierea din moartea păcatului”, și a amintit despre una dintre lucrările sale, volumul „Minunile – Revelații ale Sfintei Treimi”, o inventariere a tuturor minunilor săvârșite atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament. „Cei care doriți puteți citi comentariul la Evanghelie; de altfel, cum v-am și spus și altădată, am făcut un comentariu atât al minunilor din Vechiul, cât și din Noul Testament, lucrare publicată sub titlul Minunile – Revelații ale Sfintei Treimi. Și ascultând Apostolul, ați văzut că și apostolii făceau minuni, dar făceau minuni prin Iisus Hristos. Îți poruncesc, i-a zis lui Enea, să te ridici în numele lui Hristos, sau Tavitei din Iope și așa mai departe. Sigur, nu toți apostolii au fost făcători de minuni. Citind epistolele Sfântului Apostol Petru, I și II, constatăm că până și umbra lui Petru era taumaturgică, până și șorțurile Sfântului Apostol Pavel făceau minuni. De aici și tradiția de a se pune veșmintele, atunci când se citesc rugăciuni, pe cei care participă la rugăciune. Firește, mie mi-ar trebui o mantie foarte mare ca să vă poată acoperi pe cei care sunteți prezenți în duminici și sărbători la Sfânta Liturghie. Dar sigur este mantia Duhului Sfânt care ne acoperă în chip nevăzut pe toți.”
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească, iar o parte dintre clerici i-au stropit pe cei prezenți cu apă sfințită.
Nu în ultimul rând, arhim. Paraschiv Dabija i-a invitat pe toți cei prezenți la hramul mănăstirii din data de 2 iunie, când este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, ale cărui moaște se află în Cetatea Sucevei de peste 600 de ani.
Sărbătoarea hramului va debuta în dimineața zilei de 1 iunie, ora 6:30, cu scoaterea în procesiune a moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou și depunerea lor, spre închinare, în baldachinul amenajat în incinta mănăstirii. După Sfânta Liturghie, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, va avea loc evenimentul intitulat „Panelul olimpicilor”, în cadrul căruia vor fi premiați elevii olimpici. Programul liturgic va continua cu Taina Sfântului Maslu, cu Ceasul al IX-lea, Vecernia mică și Paraclisul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.
De la ora 20:00 va fi săvârșită slujba de Priveghere, urmată în noapte de Sfânta Liturghie, oficiată în Paraclisul mănăstirii.
Duminică, 2 iunie, începând cu ora 8:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească în incinta ansamblului monastic, urmând ca la finalul acesteia să aibă loc deschiderea oficială a Anului Centenar „Preasfințitul Gherasim Putneanul” cu vernisajul unei expoziții itinerante de fotografie cu momente din viața celui care a fost vrednic ierarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților vreme de 12 ani. Ziua hramului se va încheia cu un moment deosebit în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, când începând cu ora 18:00 va avea loc lansarea unui volum publicat sub egida Edituri Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Răstignirea Împăratului Slavei. Istoria incredibilă și misterul sublim al Sfintelor Pătimiri”, scris de Eugenia Scarvelis Constantinou, doctor în istoria interpretării biblice al Universității Laval din Quebec.”