Duminica a IV-a după Pogorârea Sfântului Duh la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”

„Credința sutașului este – putem spune – remediul suferinței slujitorului său, dar și motivul învierii sale. De o astfel de credință avem și noi nevoie ca să dobândim Învierea în Împărăția lui Dumnezeu!” – cu acest gând au fost împodobite astăzi, în Duminica a IV-a după Rusalii, 21 iulie 2024, inimile credincioșilor prezenți la ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”.

În această zi în care în Bisericile Ortodoxe se lecturează pericopa evanghelică despre vindecarea slugii sutașului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe podiumul amenajat în incinta complexului monastic care adăpostește cinstitele moaște ale celui dintâi Sfânt ocrotitor al Moldovei, Marele Mucenic Ioan cel Nou, cunoscut pentru minunile pe care le împlinește de peste 600 de ani. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care îl amintim pe arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și slujitori ai mănăstirii și Catedralei Arhiepiscopale.

Slujba a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice oferite de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.

În momentul împărtășirii clericilor, pr. Vasile Florin Florescu, parohul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc, a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat rolul credinței puternice în relația cu Dumnezeu, dar și roadele rugăciunii pentru aproapele, dovadă fiind chiar minunea vindecării săvârșită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru tâlcuirea înțelesului duhovnicesc al mesajului Sfintei Scripturi rânduit pentru această zi și le-a amintit celor prezenți că predica sa din Duminica a IV-a după Rusalii, cunoscută și drept Duminica Vindecării slugii sutașului, intitulată „Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu”, poate fi citită pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că una dintre lucrările sale, volumul „Minunile – Revelații ale Sfintei Treimi”, conține o abordare mai detaliată a minunilor săvârșite de Preamilostivul Dumnezeu.

Întâistătătorul eparhiei a citit apoi rugăciuni de dezlegare, pentru sănătatea sufletului și trupului, dar și pentru vindecarea depresiei, boală din păcate tot mai prezentă în societatea actuală.

La final, arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a amintit faptul că în urmă cu exact 4 ani Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât numirea în demnitatea de arhiepiscop a celui care este astăzi chiriarhul acestor meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. „Biserica și comunitatea din Bucovina sărbătorește un moment istoric pentru că în ședința Sinodului din 21 iulie 2020 a fost ales în scaunul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, după o bogată activitate în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Bucovina, Arhiepiscopia Sucevei și mai ales Mănăstirea Sfântul Ioan aveau nevoie de o revigorare. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să-i dea Înaltpreasfințitului nostru Părinte putere, sănătate, pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care și le-a pus în gând; dar vă rog să mă credeți că mă rog și pentru cei care fac parte din echipa Înaltpreasfințitului să-i putem ține pasul, pentru că are un program, și îmi asum termenul, pompieristic. Să-i dea Dumnezeu sănătate, mulți ani cu putere și să ne fie alături mereu!”

Înainte de a-i binecuvânta pe credincioșii prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic le-a mulțumit tuturor și i-a felicitat pentru împreuna rugăciune. „Am încredere că împreună cu frățiile voastre vom putea face lucruri pe măsura și demnitatea acestei sfinte mănăstiri care de 600 de ani este vegheată de un arhiepiscop permanent, și anume de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel nou de la Suceava. Vă îmbrățișez pe toți deopotrivă și vă doresc ani mulți și buni cu sănătate de la Dumnezeu frățiilor voastre, coriștilor, părinților împreună slujitori și tuturor celor dragi pe care îi purtați în sufletele domniilor voastre.”

Irina Ursachi