Ziua de 25 martie 2024, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Praznicul împărătesc al Bunei Vestiri, reprezintă un moment de înaltă emoție pentru obștea Mănăstirii Sihăstria Putnei, întrucât este hramul istoric al acestui locaș monahal. Luminișul în care încă de la jumătatea mileniului trecut s-au retras numeroși pustnici iubitori de isihie pentru a se îndepărta de lume și a-și închina viața întru totul lui Dumnezeu, a strălucit în aceste ultime zile ale Mărțișorului prin multitudinea rugăciunilor înălțate de viețuitori, cât și de cei care îndrăgesc această mănăstire. Toți cei ce au trecut pragul vechii bisericuțe „Buna Vestire” s-au împărtășit din harul întâlnirii cu Sfinții Pantelimon și Modest, prin închinarea la părticele din cinstitele lor moaște, aduse din Grecia special pentru acest moment deosebit în calendarul liturgic, dar și istoric al așezământului ascuns între Obcinile Bucovinei.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Părintelui Mitropolit Ignatie al Demetriadei (Grecia) și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, raclele cu fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și ale Sfântului Ierarh Modest au poposit de la Mănăstirea Ano Xenia din Volos, Grecia, pentru a rămâne pentru câteva zile la Mănăstirea Sihăstria Putnei.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, în biserica mare a mănăstirii, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ și „Sfântul Serafim de Sarov“, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, de la locașuri de cult din țară și străinătate, din care au făcut parte arhim. Nectarie Yfantidis, stareț al Mănăstirii Ano Xenia din Volos, Grecia, arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, arhim. Mihail Balan, exarh de zonă, arhim. Nectarie Clinci, starețul așezământului monahal, arhim. Justinian Săvescu, secretar eparhial, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul Psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, dirijat de părintele Constantin Dan Magdalena, în cinstea invitaților, anumite cântări fiind intonate în limba greacă. În cadrul slujbei, la momentele rânduite, monahul Pimen Radu a fost hirotonit intru ierodiacon pe seama Mănăstirii Sihăstria Putnei, iar arhid. Alexie Radu a primit hirotonia întru ieromonah, pentru Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Siminicea.
La momentul Chinonicului, solista Alexandra Dan a interpretat pricesnele O, Măicuță sfântă! și Preamilostivă Maică.
Apoi arhim. Nectarie Yfantidis, stareț al Mănăstirii Ano Xenia din Volos, a rostit cuvânt de învățătură cu privire la rolul esențial al Maicii Domnului în iconomia mântuirii și la modelul atemporal de ascultare desăvârșită pe care ea îl întruchipează pentru oricine își dorește unirea cu Dumnezeu.
„Acest praznic este începutul mântuirii noastre. Să nu se grăbească nimeni să spună: Oare cum voi reuși eu să trăiesc în Hristos? Sunt Sfintele Taine ale Bisericii și Biserica care ne călăuzesc și ne învață cum să trăim în Hristos. Să nu mergem să ne spovedim și să ne împărtășim doar pentru praznic, ci să mergem să ne spovedim și să ne împărtășim ca să ne schimbăm, ca să ne întoarcem la Dumnezeu. Pentru că Biserica nu pune în fața credincioșilor sărbătorile ca niște evenimente istorice, ci este modul prin care ne schimbăm viața prin pocăință.”
Invitatul grec a încheiat cu mulțumiri adresate starețului și obștii Mănăstirii Sihăstria Putnei pentru călduroasă primire, și pentru ocazia minunată de a sluji împreună la acest praznic luminos, care constituie și Ziua Națională a Greciei. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a aduce cinstitele moaște pe aceste meleaguri.
Din partea chiriarhului locului, arhid. Maxim Sturza, Consilier Mitropolitan pentru Relațiile cu Instituțiile Statului al Arhiepiscopiei Chişinăului, Mitropolia Basarabiei, a primit Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”. Distincția ce confirmă faptul că a urmat exemplul tânărului „înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt” a fost înmânată de părintele stareț Nectarie Clinci, textul gramatei fiind citit de pr. protoiereu Ionel Constantin Maloș.
Arhim. Nectarie Clinci a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru bucuria acestei zile, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Mitropolitului Ignatie al Demetriadei și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântarea ca în aceste zile de sărbătoare pentru Mănăstirea Sihăstria Putnei, prilejuite de marele praznic al Bunei Vestiri, așezământul monahal să fie împodobit cu prezența Sfinților Pantelimon și Modest. Totodată, gândul de mulțumire s-a îndreptat către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, oaspeții din Grecia, precum și către cei care s-au făcut părtași acestui eveniment deosebit, arătând astfel dragostea și cinstea pe care le poartă Maicii Domnului. Între aceștia s-a numărat și un numeros grup de pelerini ai Centrului de pelerinaj „Emaus” din cadrul Mitropoliei Basarabiei, însoțiți de pr. Iulian Gâscă de la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Cornești, Ungheni.
În semn de recunoștință pentru binecuvântare, împreună rugăciune și dragostea arătată de așezământul monahal pe care îl păstorește, părintele stareț Nectarie Clinci a oferit mai multe daruri musafirilor veniți de peste hotare. Astfel, Înaltpreasfințitului Mitropolit Petru i-a înmânat o icoană reprezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul și o cruce de binecuvântare, iar starețului Mănăstirii Ano Xenia i-a dăruit o icoană cu chipul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, sculptată în atelierele mănăstirii, precum și un toiag stărețesc. La rândul său, acesta a încredințat locașului de cult bucovinean o copie a icoanei cu Adormirea Maicii Domnului făcătoare de minuni, ce ocrotește mănăstirea grecească.
Nu în ultimul rând, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a conferit arhim. Nectarie Clinci Distincția „Ambasador al ortodoxiei și românismului în Basarabia” pentru „toată lucrarea săvârșită în sprijinul credinței ortodoxe, a tradiției strămoșești și a sentimentului național în teritoriului dintre Prut și Nistru”.
Toți cei veniți astăzi la hramul Mănăstirii Sihăstria Putnei să dea slavă lui Dumnezeu în rugăciune și să mulțumească Maicii Domnului pentru ajutorul primit ori de câte ori i-au chemat numele s-au bucurat și de întâlnirea cu sfinții părinți ocrotitori ai acestui sfânt locaș, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan ce s-au nevoit în aceste locuri în veacul al XVIII-lea.
Cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și tămăduitor fără de arginți Pantelimon și ale Sfântului Ierarh Modest, Patriarhul Ierusalimului, vor rămâne în cetatea Sihăstriei Putnei până în seara zilei de marți, 26 martie 2024, când se vor reîntoarce la Mănăstirea Ano Xenia din Volos.
Scurt istoric
Există o mențiune care vorbește despre momentul de început al vieții de sihăstrie în locul în care se află astăzi așezământul monahal încă din vremea Sfântului Ștefan cel Mare. Câțiva monahi au construit câteva chilii și o bisericuță de lemn.
În vremea egumenului Sila (1753-1781), Sihăstria Putnei cunoaște o perioadă de înflorire: se construiește o biserică din piatră de râu cu hramul „Buna Vestire”. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, stăpânirea habsburgică a impus numeroase interdicții mănăstirii care la momentul acela se afla în grija egumenului Natan (1781-1784) și în cele din urmă a închis așezământul monahal.
Viața spirituală a vetrei monahale a fost restaurată începând cu anul 1990, când s-a început refacerea schitului. Primul egumen al schitului reînființat după trecerea celor 200 de ani de pustiire și părăsire a fost părintele Sebastian Șcheuleac. Cu priceperea și hărnicia monahului Sebastian și, mai apoi, cu râvna și osteneala părintelui stareț, arhimandritul Nectarie Clinci, precum și cu ajutorul multor credincioși binefăcători, pe ruinele de altădată ale fostului schit s-a ridicat un impresionant complex monahal.
În pronaosul vechii biserici s-au descoperit mormintele celor trei cuvioși care s-au nevoit în secolul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei: Sila, Paisie și Natan. Osemintele răspândeau o bună mireasmă, iar în anii ce au urmat, numeroase vindecări minunate s-au săvârșit la racla cu moaștele Cuvioșilor.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 2016, trecerea în rândul sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire pe 16 mai.
În prezent, Mănăstirea Sihăstria Putnei are șase lăcașuri de închinare: patru capele, cu hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul”, „Acoperământul Maicii Domnului” „Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan” și „Sfântul Ierarh Nectarie”, Biserica „Buna Vestire”, ridicată pe amplasamentul lăcașului existent înainte de desființarea mănăstirii de către habsburgi, și cel de-al șaselea, biserica mare, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Construcția bisericii a început în anul 2002. 15 ani mai târziu, în anul 2017, au fost încununate jertfa și dragostea depuse la ridicarea acesteia prin slujba de sfințire.
Pr. Ștefan Mihalcea
Daniela Livadaru
Irina Ursachi
Foto credit: Andrei Sebastian Lazăr