Puterea prieteniei, a credinței și a dragostei pentru aproapele poate determina săvârșirea a minunate vindecări prin revărsarea harului Preasfintei Treimi, Domnul nostru Iisus Hristos fiind Cel Care mereu îl mângâie și îl încurajează pe cel deznădăjduit – cu acest gând a fost încununată cea de-a șasea duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 4 august 2024, spre bucuria celor prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
În această zi în care în bisericile ortodoxe este lecturat fragmentul Sfintei Evanghelii despre Vindecarea slăbănogului din Capernaum, minune săvârșită de Însuși Mântuitorul, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, pe un podium special amenajat în incinta ansamblului monastic. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi format din clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, precum și din slujitori ai mănăstirii care adăpostește moaștele întregi ale Marelui Mucenic Ioan cel Nou, originar din Trapezunt.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de Alexandru Semeniuc, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Dragoș Secară de la Parohia „Sfânta Parascheva” Antoceni, Protopopiatul Fălticeni. Sfinția sa le-a vorbit credincioșilor despre rolul celor patru prieteni care i-au fost alături în boală slăbănogului din Capernaum, precum și despre iertarea și vindecarea dăruite acestuia de Iisus Hristos.
În continuare, Părintele Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru predică și a amintit faptul că pe site-ul Arhiepiscopiei este publicat cuvântul său exegetic la Evanghelia zilei, intitulat „Rugăciunile pentru semenii tăi au cătare la Dumnezeu!”. Ierarhul a adus în atenție și una dintre lucrările sale, volumul „Minunile – Revelații ale Sfintei Treimi”, o inventariere a tuturor minunilor săvârșite atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament, carte care conține o abordare mai detaliată a minunilor săvârșite de Preamilostivul Dumnezeu.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a subliniat faptul că Dumnezeu a ascultat rugăciunile sutelor de preoți din eparhie și nu numai pentru ploaia cu care a binecuvântat aceste meleaguri spre rodirea pământului, zilele trecute fiind transmis de către Centrul Eparhial îndemnul ca în toate parohiile și mănăstirile să fie înălțate rugăciunile care se rostesc „la vreme de secetă”.
Ierarhul i-a invitat pe credincioșii prezenți ca la Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului să participe la hramul Mănăstirii Sucevița sau la cel al Schitului Mănăstioara, așezământ care cunoaște în prezent o perioadă înfloritoare, prin lucrările de restaurare și conservare ale acestui patrimoniu cultural cu o valoare deosebită, dar și prin cele de construcție și amenajare ale ansamblului monastic.
„Să nu uitați că nu departe de oraș și află Schitul Mănăstioara, un loc cu importanță istorică covârșitoare. Acolo, părintele stareț, părintele arhimandrit Serafim, se ocupă de lucrările de restaurare a bisericuței, de construire a unei case monahale și, desigur, se află în curs de proiectare proiectul pentru o nouă biserică.”
Reînființarea schitului de călugări Mănăstioara – Udești și așezarea acestuia sub ascultarea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a fost stabilită la data de 11 august 2021, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
La final, arhim. Serafim Grigoraș, stareț al așezământului monahal, i-a mulțumit Înaltpreasfinției sale pentru binecuvântare și a anunțat faptul că duminică, 11 august 2024, începând cu ora 16:00, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.
Ca de fiecare dată, pelerinii aflați la Catedrala Arhiepiscopală au simțit și bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător, ale cărui cinstite moaște ocrotesc neîncetat Cetatea Sucevei.