Rugăciunea, smerenia, iertarea, dragostea de aproapele și răbdarea sunt numai câteva dintre virtuțile pe care creștinul este bine să le dobândească în urcarea treptelor pocăinței, mai cu seamă în timpului Postului Mare, călătorie duhovnicească către întâlnirea cu Dumnezeu cel Înviat, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
În cea de a cincea săptămână din Postul Sfintelor Paști, miercuri, 29 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit slujba Deniei Canonului Mare la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, în cadrul căreia a citit în întregime Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul. Acest imn liturgic presupune rostirea a peste 250 stihiri a căror temă centrală o reprezintă părerea de rău pentru păcat şi dorul pentru redobândirea curăţiei sufletului, urmate de cererea: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”. La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciunile de dezlegare.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul, renumit pentru profunzimea învățăturilor teologice, este una dintre cele mai cunoscute slujbe din perioada pregătirii pentru Praznicul Învierii Domnului, acesta fiind citit și în prima săptămână a Postului Sfintelor Paști, de luni până joi, la slujba Pavecerniței Mari. Numit și Canonul lacrimilor, imnul reprezintă un îndemn la pocăință, contribuind la întărirea creștinului în perioada urcușului duhovnicesc și la pregătirea pentru întâlnirea cu Dumnezeu Fiul.
La final, arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, a ținut un cuvânt de învățătură despre conștientizarea păcatului și despre importanța mărturisirii, făcând referire la îngrijirea sufletului în această perioadă premergătoare Învierii Mântuitorului. Totodată, părintele a subliniat rodul postului, al smereniei și al citirii acestui imn de pocăință, operă poetică a Sfântului Andrei Criteanul prin care lucrează harul Sfântului Duh.
„Canonul Sfântului Andrei Criteanul, precum și toată rânduiala Postului Mare creează climatul perfect pentru înduhovnicirea noastră. Să nu uităm că Postul Mare este un drum spre Golgota, iar acest drum nu se poate străbate decât cu o singură atitudine sufletească: cea de pocăință. Să prețuim Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, să prețuim Postul cel Mare și să fim conștienți de faptul că la finalul acestui război duhovnicesc, nevăzut, ajungem la Hristos, Care ne așteaptă la cruce, iar bucuria Învierii Lui o vom trăi numai dacă Îi ducem un suflet curat.”
În dimineața acestei zile, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”.