Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a primit sâmbătă 26 August 2023, vizita delegaţiei care a adus pentru câteva zile spre închinare la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi un fragment din Sfânta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos și o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina. Înaltpreasfinţia Sa a transmis membrilor delegaţiei un cuvânt de binecuvântare şi mulţumire pentru prezenţa în Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor şi le-a oferit la final daruri.
Membrii delegaţiei care vor participa la slujba oficiată la Mănăstirea Sihăstria Râşcăi în ziua de duminică 27 august dedicată prăznuirii Sfântului Ierarh Ioan de Secu şi Râşca, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic , Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor însoţind un fragment din Sfânta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos și o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, aflate în tezaurul sacru al Mitropoliei Demetriadei, l-au vizitat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic.
Oaspeţii greci au fost întâmpinaţi de P.Cuv. Arhim. Serafim Grigoraş, stareţul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi parte din obştea Mănăstirii. Din delegaţia ce l-a însoţoit pe Mitropolitul Ignatie al Demetriadei au făcut parte P.Cuv. Arhim. Maxim, vicarul Mitropoliei, P.Cuv. Arhim. Nectarie, stareţul Mănăstirii Ano Xenia, şi P.C. Pr. Andrei. După o scurtă prezentare a istoriei Bisericii Sf. Gheorghe a Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, în care s-a subliniat importanţa celor 500 de ani aşternuţi pe umerii acestor ziduri, P.Cuv. Arhim Serafim a prezentat succint şi câteva date referitoare la Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, patronul şi ocrotitorul Ţării Moldovei, precum şi programul de restaurare şi conservare al întregului complex iniţiat prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Apoi oaspeţii s-au închinat la cinstitele moaşte, aflate în Paraclisul Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
După ce a semnat, potrivit tradiţiei bizantine, în Sf. Evanghelie aflată pe Sf. Masă, Înaltpreasfinţitul Părinte Ignatie, Mitropolit al Demetriadei s-a adresat membrilor obştei precum şi credincioşilor aflaţi în biserică.
În cuvântul său, Mitropolitul Ignatie a mulţumit pentru călduroasa primire făcută, subliniind că după ce a vizitat Mănăstirea Putna, Sihastria Putnei şi Suceviţa a înţeles şi mai bine frumuseţea acestor locuri, cu adevărat binecuvântate de Dumnezeu, a văzut cu ochii lui cum oamenii locului ştiu să preţuiască comoara cea mai mare a creştinului credinţa. În continuare a precizat că a fost impresionat de frumuseţea sfintelor biserici vizitate, dar şi unimit şi bucuros la vederea afluxului de pelerini.
În cuvântul său, Mitropolitul Ignatie a subliniat bucuria pe care cu adevărat o trăieşte acum aici în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, o bucurie ce arată și bucuria frățească între Bisericile noastre Ortodoxe surori și între popoarele noastre, grec și român, ceea ce este o mare binecuvântare. Într-o vreme de mari incertitudini este bine să afirmăm legătura spirituală bazată pe credința în Iisus Hristos, Biruitorul păcatului, al violenței și al morții și Dătătorul unei alte vieți, viața nouă, viața veșnică cerească. Atunci când trăim cu adevărat credinţa ortodoxă – a spus în încheiere Mitropolitul Ignatie- dobândim experienţa Mântuitorului Hristos în inimile noastre.
Apoi, delegaţia a fost primită la reşedinţa arhiepiscopală de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi de către P. Cuv. Arhim. Paraschiv Dabija, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a adresat un cuvânt de mulţumire şi de felicitare delegaţiei greceşti pentru misiunea pastorală desfăşurată prin pelerinajul cu cinstitele moaşte la Mănăstirea Sihăstria Râşcăi.
În cuvântul său, mitropolitul Ignatie a subliniat că este emoţionat de această întâlnire, amintindu-şi faptul că atunci când a intrat în mănăstire ca vieţuitor, stareţul lui de atunci se numea Calinic. Aşadar este o întâlnire care i-a adus în minte frumoase amintiri. A dorit să sublinieze că bucuria pe care o are acum este justificată şi prin aceea că a auzit că în anii de când Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic este Păstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor s-au făcut foarte multe lucruri frumoase, trainice iar acum are ocazia să îl cunoască personal, pe cel care cu o echipă puternică a realizat ceea ce se vede astăzi în zonă.
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a subliniat că într-adevăr ceea ce s-a făcut în Suceava se datorează şi echipei tinere de consilieri pe care îi are în jurul său şi de la care permanent îşi extrage forţa de a iniţia acţiunile sale în eparhie.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Ignatie, Mitropolit al Demetriadei, o icoană, precum şi alte daruri.
Arhid. Vasile M. Demciuc