- Prin profesia ta, lucrează ca un administrator onest și imparțial al legilor umane, izvorâte din codul legilor dumnezeiești.
- Apără cu fermitate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, tratând în mod egal și echitabil pe toți cei încercați în faţa legii.
- Îndeplinește cu conştiinciozitate, competenţă şi corectitudine slujirea ta și nu te lăsa ispitit de orgoliu, mândrie şi onoruri nepotrivite.
- Cântărește cu dreptate vinovăția fiecăruia și învață-l pe cel ce a greșit să renunțe la a mai face rău semenilor, societății și lui însuși, „ca să nu se găsească vinovat înaintea lui Dumnezeu”.
- Ascultă cu îngăduință atât victima, cât şi vinovatul și nu te lăsa sedus de oferte și promisiuni, știind că mita orbește şi strâmbă pricinile drepte.
- Lucrează cu frica lui Dumnezeu, căci la Dumnezeu nu este nici nedreptate, nici părtinire, nici câștig necinstit.
- Ia aminte la faptele tale în orice clipă, căci „cu ce judecată vei judeca, cu aceeași judecată vei fi judecat”.
- Judecata ta să fie întotdeauna dreaptă, nu strâmbă ori șovăitoare, un mesaj de *îndreptare și înnoire morală* a societății din care faci parte.
- „Dreptate şi iar dreptate” să fie deviza judecății tale, arătând totodată fiecăruia calea dreptății dumnezeiești.
- Îngrijește-te ca la ieșirea din această viață să te înfățișezi înaintea lui Dumnezeu ca un adevărat trăitor și lucrător întru dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt.
† Calinic,
Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților