- Descifrează tainele lui Dumnezeu şi cele ale cunoaşterii în sufletele celor care îți sunt încredințați spre educație.
- Întipărește-te în sufletul micilor învățăcei prin conștiința didactică, în deplin acord cu valorile Familiei, Școlii și Bisericii.
- Insuflă copiilor convingerea că prin educație pot face însutit roditoare moştenirea genetică.
- Sădește în inima elevilor tăi credinţa în ideea de perfectibilitate şi de libertate responsabilă a fiecăruia faţă de lume şi faţă de Dumnezeu.
- Construiește cu pasiunea şi migala şlefuitorului de diamante edificii umane, ancorându-te prin aceasta în memoria afectivă a învăţăceilor.
- Cultivă în sufletele elevilor un optimism echilibrat, spre a nutri încrederea în potenţialul lor şi în abnegaţia dascălului și a le valorifica.
- Pregătește-te continuu, pentru a fi partener ideal învăţăceilor pe drumul formării și dezvoltării lor academice și personale.
- Motivează-ți mereu elevii și încurajează comunicarea și colaborarea, fiind un model demn de urmat, după care să se alinieze şi cu care să se compare elevii.
- Fii mentorul și cel mai bun prieten al elevilor, fără a-ți micșora câtuși de puțin exigenţa, privind pe fiecare ca pe un univers spiritual ce ascunde multiple potenţialităţi.
- Iubeşte, oferă, ajută, susţine, cooperează, admiră, aprobă tot ce este drept şi rămâi loial; fii un arhitect valoros pentru sufletul fiecărui copil.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic,
Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților