1. Fă lucrător harul Duhului Sfânt Care sălășluiește întru tine, prin rugăciune, post, spovedanie și cuminecare, ca astfel să poți alcătui cântări bineplăcute Domnului.
  2. Cugetă asupra textelor alcătuite de imnografii de altădată, ca, pătrunzând în profunzimea lor, să îți mărturisești credința prin creațiile tale.
  3. Sfătuiește-te mereu cu cei experimentați, pentru ca textul pe care îl alcătuiești să nu se abată de la adevărul teologic, liturgic ori istoric.
  4. Pune-ți toată priceperea în alcătuirea imnurilor pentru a izvodi creații autentice, fără a părăsi însă tradiția bine statornicită a marilor melozi.
  5. Păzește-ți inima și cugetul, ca nu cumva frumusețea melodiei și adâncimea textului să urzească întru tine gânduri de slavă deșartă.
  6. Nu ezita a lucra împreună cu cei care îți deschid noi perspective în compunerea imnurilor și nu uita să recunoști meritele lor.
  7. Înarmează-te cu răbdare și smerenie, căutând mereu mai binele, și nu pierde niciodată din vedere importanța textelor liturgice în viața Bisericii.
  8. Îmbină armonios tradiția și înnoirea și nu lăsa creația ta să iasă din matca liturgică îndătinată în Biserica lui Hristos.
  9. Nu pregeta să așezi creațiile tale sub autoritatea sinodală a Bisericii, astfel încât acestea să primească de la Dumnezeu pecetea Duhului Sfânt.
  10. Caută spre cer mereu, cerând ajutorul și inspirația Celui de Sus, pentru ca cele alcătuite de tine să fie prilej de apropiere și unire a oamenilor în jurul Preasfintei Treimi, a Maicii Domnului și a Sfinților.
Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților