Decalog la Sfânta și Marea Marți

În Marțea Sfintelor și Marilor Pătimiri, în care textele evanghelice vorbesc despre cele mai mari porunci din Lege, despre starea celor ce vor învia, despre pregătirea diferită a celor zece fecioare în așteptarea Mirelui, dar și despre mustrările aduse fariseilor şi cărturarilor pentru făţărnicia lor, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, reamintește în cadrul unui Decalog îndemnul de a ne preocupa și de cele ale sufletului, nu doar ale trupului, de a priveghea neîncetată și de a înmulți cu râvnă darurile primite în folosul celor din jurul nostru pentru a dobândi Împărăţia lui Dumnezeu.

  1. Nu amâna pocăința, căci în fiecare clipă se ascunde o viață întreagă, iar în fiecare gând, un pas spre lumină sau întuneric.
  2. Nu te lăsa înșelat de iluzia unui timp fără sfârșit, amânând esențialul, ci adu-ți aminte de fragilitatea și limitele acestuia.
  3. Fii consecvent în ceea ce faci și nu-ți construi o falsă identitate, căzând în capcana imaginii pe care vrei ca ceilalți să o aibă despre tine.
  4. Nu lăsa frica de eșec să-ți altereze destinul, precum celui din pilda talanților, care a ascuns în ștergar darul încredințat lui de Dumnezeu.
  5. Fii conștient că ceea ce ignori astăzi – suferința, adevărul, chemarea interioară, dărnicia – te va defini mâine, căci milostenia este o condiție a mântuirii.
  6. Nu trata oportunitățile spirituale și cele umane ca fiind infinite, precum neînțeleptele fecioare ori nevrednica slugă, căci există un moment când ușa ți se va închide.
  7. Folosește orice prilej de cunoaștere pentru a spori în înțelepciune, ca să nu te asemeni unei enciclopedii fără suflet.
  8. Nu fi preocupat să ai o viață comodă, lipsită de orice risc, fiindcă vei pierde adevărata viață, cea de mântuire prin jertfă.
  9. Nu te lăsa copleșit de grijile lumii, ci cultivă credința lucrătoare, rugăciunea stăruitoare și iubirea necondiționată, hrănindu-ți mintea cu cuvântul Scripturilor.
  10. Veghează neîncetat asupra sufletului și nu te înfricoșa de sfârșit, ci teme-te mai degrabă de o viață în care nu ai pus încă început schimbării tale.
† Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților