În Lunea Sfintelor și Marilor Pătimiri, în care textele evanghelice vorbesc despre Iosif cel cu frumos chip, dar și despre blestemarea smochinului neroditor de către Mântuitorul, ori alungarea din templu a schimbătorilor de bani și neguțătorilor de animale, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, punctează în cadrul unui Decalog câteva acțiuni și atitudini ce ne ajută să ne bucurăm cu adevărat de roadele jertfei Mântuitorului și, mai ales, să ne așezăm în brațele iubirii Lui mult milostive, întinse pe Cruce.
- Începe Săptămâna Sfintelor Pătimiri, care este un drum spre lumină, mărturisindu-ți păcatele cu gând curat, ca să trăiești cu adevărat în lumină.
- Meditează asupra vieții tale, dacă a fost roditoare în fapte bune sau goală de virtute, asemenea smochinului neroditor.
- Ține postul, trupește și sufletește, curățindu-ți sufletul, prin rugăciune și iubire, și cerându-I lui Dumnezeu să locuiască în inima ta.
- Fii îngăduitor și răbdător cu cei din jur, căci postul este un timp al liniștii interioare și al creșterii tale duhovnicești.
- Oferă dragoste, iertare și ajutor semenilor și nu aștepta nimic în schimb, căci Dumnezeu este Cel Care îți va răsplăti la Înviere.
- Învață din pilda lui Iosif cel preafrumos, vândut de frații săi, să asculți vocea lui Dumnezeu, în contemplație, meditație și sporită rugăciune.
- Evită excesele de orice fel, căci Lunea cea Sfântă este un moment de evaluare spirituală a relației tale cu Dumnezeu și cu aproapele.
- Nu trăi ca smochinul neroditor, ci rodește în credință, milostenie și iubire, renunțând la cele care te țin departe de Dumnezeu.
- Curăță inima de păcate, patimi și gânduri rele, precum Hristos templul din Ierusalim, și folosește-ți timpul pentru înnoirea ta lăuntrică.
- Mulțumește lui Dumnezeu pentru toate darurile primite, căci singurele comori care contează sunt cele pe care ni le agonisim în cămările Împărăției cerurilor.
† Calinic,
Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților