La prăznuirea liturgică a nașterii după trup a Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a alcătuit un Decalog în care îndeamnă la redescoperirea rostului şi sensului vieţii şi la retrăirea autentică a Întrupării Fiului lui Dumnezeu, prin aşezarea Lui pe tronul inimii noastre și înveșnicirea iubirii față de El prin viața trăită bine și frumos.
- Mulțumește lui Dumnezeu, Cel Care, prin întruparea Fiului Său din Fecioara Maria și prin nașterea Lui ca Prunc în ieslea Betleemului, S-a descoperit oamenilor, înlesnind cunoașterea Sa.
- Nu căuta să dezlegi cu mintea taina întrupării Fiului lui Dumnezeu, căci aceasta este ca și cum ai vrea să măsori infinitul cu pasul.
- Nu încerca să-L demonstrezi cu argumente raționale pe Cel prin Care s-au făcut toate, căci în metalogica lui Dumnezeu adevărurile se trăiesc, nu se discută.
- Deschide-ți inima și primește-L pe Domnul Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel Care S-a întrupat ca să avem din nou posibilitatea, prin credința în mântuire, de a viețui veșnic.
- Bucură-te de Nașterea Domnului împreună cu toată creația, aducând prin colindul sfânt și bun darul tău de preamărire a Sfintei Treimi și de cinstire a Maicii Domnului și a sfinților.
- Contemplă deopotrivă atotputernicia și iubirea smerită a lui Dumnezeu Care S-a revelat în Betleem și S-a făcut ca unul dintre oameni, pentru a redeschide făpturii zidite porțile Împărăției cerurilor.
- Alege calea smereniei, asemenea Celui Unul-Născut, prin care firea dumnezeiască cea necuprinsă S-a ascuns în trup omenesc, chip de rob luând.
- Vezi în Pruncul din Betleem pe Cel Ce este Alfa și Omega creației văzute și a celei nevăzute, a Cărui dumnezeire S-a arătat la Înviere, s-a reconfirmat la Cincizecime și se va consfinți la Parusie.
- Adu-ți aminte că ești fiu al lui Dumnezeu după har, ca să guști deplin din bucuria Crăciunului, darul pătruns de binecuvântarea și sfințenia Pruncului Iisus.
- Trăiește liturgic nașterea Pruncului Emanuel, întru Care locuieşte, trupeşte, toată plinătatea dumnezeirii, căci această coborâre prefigurează suferința, moartea și învierea lui Hristos în tine, pentru a trăi în veșnicie cu Dumnezeu.