Decalog la Duminica a XXXIV-a după Pogorârea Duhului Sfânt (a întoarcerii fiului risipitor)

În Duminica a doua a Triodului, al cărei text evanghelic ne aduce înainte atât unul dintre cele mai autentice modele de pocăință, cât și iubirea nesfârșită a Părintelui ceresc față de fiul rătăcit, în opoziție cu iubirea egoistă și osânditoare a fratelui acestuia, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a alcătuit un Decalog ce îndeamnă la venirea în sine, conștientizarea căderilor personale, dezlipirea de păcat și întoarcerea cu credință pe calea virtuților, punerea nădejdii în iertarea iubitoarea a Tatălui nostru și, mai ales, încredințarea cu toată ființa noastră brațelor larg deschise ale Celui al Cărui chip Îl purtăm.

  1. Recunoaște-ți vina, precum fiul risipitor, căci căința sinceră, din inimă, dizolvă păcatul și te readuce în comuniune cu Dumnezeu, cu sine și cu semenii.
  2. Fii încredințat că Dumnezeu, a Cărui iubire nu cunoaște limite și Care nu ține cont de trecutul tău, este mereu dispus să-ți dea o nouă șansă, restaurându-te, prin iertare.
  3. Bucură-te pentru darurile lui Dumnezeu primite de semenii tăi și vezi în întoarcerea celui păcătos o întărire în credință, o sărbătoare a Bisericii.
  4. Ferește-te de întunericul în care te poate adânci îndoiala și crede în iubirea infinită a lui Dumnezeu față de cei morți sufletește, chemați spre înnoirea vieții și spre înviere.
  5. Nu te lăsa cucerit de traiul hedonist, pur instinctual, ca nu cumva să fii răsplătit, asemenea fiului risipitor, cu mâncarea roșcovelor și pașterea porcilor.
  6. Recâștigă-ți strălucirea prin renunțarea la păcat și recunoașterea slăbiciunilor, ca să redobândești calitatea de fiu, întru bucuria lui Dumnezeu și a îngerilor Lui.
  7. Nu fi asemenea fiului aparent cuminte și ascultător, care a refuzat să se bucure la revederea fratelui său, ci fii părtaș bucuriei lui Dumnezeu pentru întoarcerea celui pierdut pe calea păcatului.
  8. Înviază din moartea sufletească, prin mărturisire și pocăință, spre noua viețuire întru Hristos, printr-o autentică reconciliere cu Dumnezeu și cu aproapele.
  9. Vino-ți în sine, smerindu-te, și vei fi vrednic să primești veșmântul țesut din har și lumină, inelul logodirii cu Hristos și încălțămintea necesară pentru a merge pe drumul virtuților.
  10. Pregătește-te sufletește și trupește pentru a lua parte la cina euharistică pregătită pururea de Tatăl iubitor, semn al bucuriei întoarcerii la El, chiar și după ani de rătăcire.
† Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților