Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a organizat astăzi, 16 ianuarie 2022, cel dintâi eveniment cultural desfășurat la Centrul Eparhial în anul 2023. Pentru a marca în mod deosebit Ziua Culturii Naționale, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava a avut loc, începând cu ora 13:00, conferința „Cultura care ne unește”, susținută de scriitorul și criticul literar Adrian Alui Gheorghe.
Evenimentul, organizat de Sectorul Cultural, a fost moderat de domnul dr. Alexandru Prelipcean, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași și director al Revistei Candela a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
S-au bucurat de prelegerile din cadrul conferinței elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, membri ai administrației eparhiale, precum și studenți ai organizațiilor de tineret din municipiu.
La numai o zi de la împlinirea a 173 de ani de la nașterea poetului național al românilor, domnul Adrian Alui Gheorghe a vorbit despre rolul culturii în parcursul istoric și în domeniul literaturii, fiind evocată personalitatea poetului nepereche. Invitatul a subliniat faptul că este mai mult decât necesară transmiterea valorilor și păstrarea identității noastre naționale, aducând în atenție realitatea tristă că, în ultimii ani, în România se constată o lipsă de încredere în tot ceea ce este românesc. Din acest motiv, valorile culturale consacrate au fost înlocuite de lumea în care trăim, prin promovarea consumerismului, a globalizării și a superficialității, cu cvasivalori.
Ca prinos de recunoștință față de poetul național al românilor, Mihai Eminescu, Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava a susținut un mini-concert de cântări cu tematică eminesciană, patriotică. Condus de arhid. Nifon Baciu și dirijat de arhid. Ilie Leonte, grupul psaltic a interpretat compozițiile Răsai asupra mea… și Doină, pe versurile poetului național nepereche Mihai Eminescu, dar și cântecele de țară și de neam Flori de Românie și Cântecul satului.
A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri, tinerii seminariști și toți cei prezenți având ocazia de a afla modalități prin care pot face față acestei societăți care promovează cultura fast-food.
În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea volumului „Crezi tu că Eu te iubesc? Meditații și povestiri despre Dumnezeu cel iubitor de oameni”, semnat de protos. Iustin Taban de la Mănăstirea Putna, cartea numărându-se printre cele mai recente publicații ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Referitor la această lucrare în care poezia își face simțită prezența în fiecare pagină, domnul Adrian Alui Gheorghe a afirmat: „Scrisă cu sensibilitatea și ingenuitatea celui care crede în puterea nemăsurată a Cuvântului, meditațiile și povestirile părintelui Iustin sunt reflecții pe teme determinante pentru un bun creștin, o demonstrație că libertatea se câștigă prin rugăciune, așa cum se câștigă și iubirea.”
Autorul a citit un pasaj din meditația care a dat titlul cărții, prin care este evidențiată nemărginita iubire și prezență a lui Dumnezeu, dar și relația cu Tatăl Ceresc și cu unica Dragoste care ne unește, acestea fiind laitmotivul creației literare. Totodată, protos. Iustin Taban a adus mulțumiri celor care au contribuit la realizarea și apariția acestui volum.
Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și stareț al Mănăstirii Putna, a dat citire unui cuvânt de învățătură al Sfântului Ioan Gură de Aur despre iubirea pe care Dumnezeu o dăruiește omenirii, subliniind astfel legătura cu volumul lansat astăzi.
Conferința a fost transmisă LIVE, de Sectorul Media și Comunicare, pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
La final, pr. Constantin Oprea, consilier cultural, a adus cuvinte de mulțumire tuturor celor care s-au implicat în buna organizarea a acestui eveniment deosebit prin care a fost marcată Ziua Culturii Naționale a României.
Apoi a fost înmânată Medalia jubiliară – înscrisă în crucea bimilenară a istoriei și jertfei poporului roman invitaților speciali ai evenimentului, domnului Adrian Alui Gheorghe și protosinghelului Iustin Taban, „în semn de aleasă recunoștință pentru contribuția semnificativă adusă de-a lungul timpului la păstrarea și promovarea valorilor spirituale,patrimoniale, educaționale, filantropice, misionare, edilitare, culturale și sociale ale Bisericii și Țării”.
Ziua de 15 ianuarie a fost declarată, în semn de omagiu față de poetul național al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), Ziua Culturii Naționale, prin adoptarea inițiativei legislative depuse în acest sens de către Camera Deputaților la data de 16 noiembrie 2010, decretul pentru promulgarea Legii fiind semnat la 6 decembrie 2010.
Irina Ursachi