Momente speciale, de o sensibilitate aparte, au avut loc la Colegiul Tehnic Regele Ferdinand I Rădăuți, unde, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, elevi și profesori ai școlii, invitați și parteneri au consacrat ziua de 15 ianuarie omagierii și celebrării marelui poet Mihai Eminescu.
De-a pururi, Eminescu! a fost intitulat programul care a reunit activități cultural-artistice valoroase, discuții și comunicări referitoare la personalitatea polivalentă și universală a celei mai importante voci poetice din literatura română.
Cei 175 de ani de la nașterea poetului național, alături de Ziua Culturii Naționale, stabilită la 15 ianuarie încă din anul 2010, au fost marcate printr-o slujbă de pomenire, susținută de către Părintele Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, un Medalion literar – artistic susținut de către elevi și o expoziție de carte și lucrări plastice inspirate de lirica eminesciană.
Organizarea a purtat semnătura doamnei profesoare dr. Aurica Daneliuc și a doamnei profesoare Ana Popa, evenimentul fiind onorat și de prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean: domnul profesor dr. Petru Crăciun – inspector general adjunct și doamna profesor Mihaela Acatrinei – inspector școlar de limba română; reprezentanți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: Părintele Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui – consilier eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și alte fețe bisericești; precum și reprezentanți ai colegiului gazdă: doamna profesor Ionela Bandiul – directoarea adjunctă și alți profesori ai instituției și elevi.
Slujba de pomenire, săvârșită în paraclisul școlar de un sobor de preoți, în frunte cu Părintele Arhimandrit Nectarie Clinci, a deschis seria activităților zilei. Momentul liturgic a fost onorat de profesori și de elevi, care au îmbrăcat costumul popular, cu bandă tricoloră la piept și purtând cocarde cu chipul lui Eminescu. În predica sa, părintele stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei a vorbit despre valențele de geniu ale lui Eminescu, condiția sa, despre temele recurente din opera marelui poet, dar și despre relevanța incontestabilă pe care o are opera lui Mihai Eminescu.
Evenimentul, numit De-a pururi, Eminescu!, a continuat cu programul artistic al elevilor, o călătorie distinsă prin sunet, imagine şi cuvânt, care a adus în atenția publicului secvențe din lirica eminesciană, momente care au pus în valoare câteva dintre cele mai remarcabile creații ale poetului național.
Cu saxofon, chitară și un scenariu bine pus la punct, interpretări sugestive, atent lucrate, elevii și organizatorii au reușit să creeze o atmosferă emoționantă, deosebită, să omagieze viața și opera marelui poet. Am pătruns în lumea celui care a fost și rămâne geniul nepereche al literaturii noastre.
Momentul a fost moderat de către doamna profesoară Aurica Daneliuc, care a transmis: Vă mulțumesc tuturor celor prezenți pentru că astăzi, sub bolta generoasă a culturii române, am reușit să țesem un fir de lumină între trecut și prezent, în această catedrală a sufletului, unde cultura devine rugă și Eminescu – altar, și ne-am unit sufletele într-o armonie tainică, purtată de aripile metaforelor și ale idealurilor. Este ziua în care rafinăm cuvântul românesc, ziua în care puterea rostirii se înmiiește miraculos, ziua în care trebuie să ne lăsăm purtați pe aripile aliterațiilor și asonanțelor sale, să ne cufundăm în armonia cuvintelor, care asemenea unui râu de stele, ne poartă spre înțelesuri adânci și simțiri înalte. (…) În sclipirea versurilor eminesciene trăim, simțim, ne înălțăm, ne încărcăm sufletul cu preaplinul fericirii, al iubirii, al deznădejdii, al iertării, al curajului, al speranței.
La rândul său, doamna profesoară Ana Popa, a menționat că am deschis astăzi împreună cartea veșniciei culturii române și, filă cu filă, poezie cu poezie, am pătruns în lumea celui care a fost și rămâne geniul nepereche al literaturii noastre. Prin poezia sa, Eminescu ne-a lăsat o valoare neegalabilă, care continuă să ne încălzească sufletul și să ne înalțe spiritul.
Domnul inspector Petru Crăciun a felicitat organizatorii pentru evenimentele organizate atât în paraclis, cât și în holul central al liceului, iar doamna inspector Mihaela Acatrinei a evidențiat și a lăudat programul elevilor, copii talentați și implicați, care au oferit momente valoroase, plăcute pentru a-l omagia pe Eminescu. De asemenea, doamna inspector Mihaela Acatrinei a îndemnat elevii să fie pasionați de tot ceea ce este frumos, să fie vizionari, iubitori de carte, patrioți precum Eminescu, menționând că apreciază că sunt educați nu doar în spiritul generozității și întrajutorării semenilor, dar și în spiritul culturii, al sensibilității față de cultură.
Totodată, doamna profesoară Ionela Bandiul a subliniat importanța zilei de 15 ianuarie, o zi cu două valențe. Pe lângă momentele dedicate lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale ne obligă să-i omagiem pe toți exegeții neamului românesc care au reușit să aducă o contribuție importantă la dezvoltarea patrimoniului cultural românesc.
Prof. dr. Aurica Daneliuc
Colegiul Tehnic Regele Ferdinand I Rădăuți