Întrucât pastorația și asistența socială a bolnavilor reprezintă o prioritate a Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, dar și în calitate de fost student al Facultății de Medicină, transmite arhierești binecuvântări și sincere felicitări pentru deschiderea în Vatra Dornei a clinicii de recuperare fizică și psihică „EUROSAN”, ctitorită de domnul dr. Florin MĂRGHITAȘ.
Hristos S-a numit pe Sine „doctor” (Marcu 2, 17). De aici rezultă importanța comuniunii dintre medicină, credință și Biserică. Drept urmare:
- Medicul și teologul trebuie să caute întotdeauna „urma” lui Dumnezeu în creație, înțelegând-o din raționalitatea acesteia și nu doar din ecuații sau din teorii „științifice“.
- Teologia are obligația morală să își exercite funcția și vocația de cenzură etică și să joace un rol corectiv atunci când demnitatea persoanei este pusă în pericol de știința care mimează, voit sau nu, atotputernicia lui Dumnezeu.
- În acest context, Teologia și Medicina trebuie să stea permanent într-o relație de conlucrare și întrepătrundere reciprocă, pentru a evita asemenea derapaje ideologice.
- Abordarea unitară și holistică a bolnavului oferă medicului posibilitatea de a dobândi competențe profesionale aprofundate, în vederea desfășurării actului medical, dincolo de sfera biologicului.
- În plus, medicul devine competent în a interpreta patologia umană în corelație cu cauzele biologice, psihologice, spirituale și sociale ale bolilor și ale bolnavilor.
- Combinația dintre cele două cunoașteri: cea a biologiei umane și cea a sistemului de valori creștine ar fi soluția ideală pentru a putea vorbi despre o bioetică medicală și despre o bioetică spirituală, care lucrează împreună în actul terapeutic.
- Aceste principii de bioetică medicală și spirituală sunt imperios necesare într-o lume în care civilizaţia modernă se agită permanent în legătură cu legitimitatea ultimă a angajamentelor științifice, spirituale şi morale, în contextul în care înţelepciunea seculară este, în cazul cel mai bun, agnostică în ce priveşte realitatea supranaturalului.
- Astfel, medicina ar deveni „știința viețuirii și a supraviețuirii”, arta de a-l păstra pe om sănătos. Rolul principal al medicinii nu este de a-l vindeca pe om, ci de a-l menține sănătos. Când începe să-l vindece nu mai este „viețuire“autentică, „ci supraviețuire“. Vechii chinezi îi plăteau pe doctori numai dacă îi păstrau în viață sănătoși. Dacă se îmbolnăveau pacienții, toată cheltuiala era în sarcina medicului.
- Așadar, conceptul de medicină creștină, fiind calea împărătească, este o „punte” de legătură între etica laică a științei medicale și etica teologică a persoanei umane.
- Întrucât Hristos Se identifică și cu doctorul, și cu preotul, și cu cel bolnav, axioma conștiinței eclesiale confirmă și afirmă, pe baza Revelației divine, lucrarea proniatoare și vindecătoare a Mântuitorului astfel: în bolnav suferă Hristos, în doctor lucrează Hristos și prin preot dezleagă Hristos.
Câteva concluzii finale:
- Sănătate – boală – vindecare, trei cuvinte care exprimă stările prin care trece omul în viaţă şi pe care mai mult sau mai puţin le înţelege sau şi le explică. Boala este un accident sau o încercare în viaţa omului, sănătatea, cel mai mare dar, iar vindecarea poate fi un răspuns al îndreptării noastre prin mijloacele pocăinţei, prin intermediul medicinei; sau un mister!
- Medicina riscă, fără morala creştină, să devină o simplă unitate de prestări de servicii, unde sunt satisfăcute dorințele consumatorilor;
- Criza medicinei este în fond criza credinţei. Din acest motiv este mai mult ca oricând nevoie ca Biserica să însoțească şi să moralizeze actul medical, conform învățăturii creștine.
- Medicina umană fără Hristos se poate transforma uşor în medicină veterinară! Iar indiferența față de cel bolnav poate fi egală cu o eutanasiere lentă, sub privirile semenilor.
Urăm tuturor medicilor să păstreze în viață pe cât mai mulți sănătoși, dintre cei pe care îi au în grija și îndrumarea lor medicală, iar domnului dr. Florin Mărghitaș îi urăm cât mai mulți pacienți recuperați de orice fel de adicții și de orice fel de boli!
Așa să vă ajute Dumnezeu!
Din încredințarea Înaltpreasfinției Sale Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
25 Mai 2024
Vă mulțumesc pentru atenție!
Hristos a înviat!
Pr. Prof. Dr. Docent Mihai VALICĂ