Corala Ciprian Porumbescu – Suceava

Înființată în primă formă în anul 1867, se prezintă astăzi ca fiind un cor de sine-stătător ce are la bază autofinanțarea. Cu toate acestea, membrii coralei (atât în varianta mixtă cât și în varianta feminină) au reușit în ultimii 9 ani să susțină 200 de concerte în diaspora și să aducă României 6 Medalii de aur și 8 de argint la cele mai importante concursuri corale mondiale.  

Timp de un secol și jumătate tradiția muzicii corale bucovinene s-a perpetuat în varii forme, ajungând ca în epoca ante și post decembristă să activeze în Suceava un cor profesionist, Ciprian Porumbescu, parte a uniunii muzical dramatice de sub egida ansamblului omonim.

În contemporaneitate, formația corală mixtă a fost reînființată în 2011 sub bagheta pr.prof. Lucian-Ionut Tablan-Popescu și sub coordonarea managerului lect. ing. prof. Ionuț-Vichentie Ilisoi, alături de câțiva membri care activează și în prezent: soprana Valentina Tablan-Popescu, Camelia Cocriș, Loredana Torodoc și Viviana Vlad-Ostaci. 

Din 2013 brandul cultural-coral denumit „Corala Ciprian Porumbescu” are în componență două coruri: Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina” și Corala de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Ca absolvent al Academiei Gheorghe Dima din Cluj și ca profesionist al artei dirijorale, părintele  Lucian  Ionuţ Tablan  Popescu a reușit să se impună rapid pe scena muzicală locală, ulterior regională și națională, depășind chiar granițele țării cu peste 150 de premii și medalii la concursuri corale românești și internaționale. Ca să întărim această idee enumerăm urmatoarele premii castigate atât cu corul mixt cât si cu corala de fete în cadrul unor concursuri importante în Europa: 

–   Medalia de aur de la concursul Franz-Schubert, Viena – Austria, 2014

–   două  Medalii de aur și o  Medalie de argint la competiția European Choir Games și Grand Prix of Nations, Magdeburg, Germania 2015;

–  două Medalii de argint la World Choir Games, Riga – Letonia 2017

–  Medalia de aur la International Choir Contest Kalamata – Grecia 2017

–  Medalia de argint la „Kolozhsky Blagovest” din Grodno – Belarus în 2018

–  doua  Medalii de argint la Rimini Choir International Competition – Italia în 2018

– o Medalie de aur si una de argint la European Choir Games, Gotheborg–Suedia, 2019.

Dirijorul secund, tânărul Alexandru Semeniuc, șia creat deja la cei 22 de ani o personalitate în muzica corală românească cucerind medalia de argint la European Choir Games, Gotheborg –Suedia, 2019 și ocupând poziția a 2-a respectiv a 3-a la Concursul Național ”Lăudați pe Domnul” – secțiunea compoziție – în anii 2018 și 2019.

Grație muncii și devotamentului celor 30 de membri activi, coordonați de managerul coralei, Ionuț-Vichentie Ilisoi, au fost posibile colaborări internaționale de succes, soldate cu turnee în străinătate. Munca acestuia din 2011 până acum se concretizează prin:

  • nouă turnee internaționale, respectiv peste 200 de concerte, în Elveția, Franța, Germania, Italia, Belgia, Austria, Grecia, Belarus;
  • concert de înaltă ținută în fața a 400 de invitați la Kultur Casino din Berna, în parteneriat cu Ambasada României din Elveția – decembrie 2015;
  • concert în Sala Senatului a Parlamentului Bavarez din Munchen – Germania, în colaborare cu Centrul Bisericesc Munchen și Consulatul României din Munchen – aprilie 2016;
  • susținerea a două concerte simultan pe două continente diferite – 1 Decembrie 2018 – în Europa – Genova (Italia) și Asia – Bethleem (Israel).
  • concert al prieteniei alături de corul „Acapel’Hom” din Neuchatel (Elveția), în colaborare cu Centrul Cultural Român din Neuchatel și Ambasada României din Elveția;
  • organizarea evenimentului de Comemorare a Eroilor Revoluției – 30 de ani – în parteneriat cu Ambasada României din Elveția – decembrie 2019.
  • organizarea unui concert de colinde online extraordinar, un punct de reper cultural și de promovare a orașului Suceava.
  • organizarea „Stagiunii Corale – Suceava 2021” în parteneriat cu Primaria și Consiliul Local al Municipiului Suceava.

Într-o lume a laicului și într-o perioadă în care se pare am uitat de actul artistic de factură cultă, am reușit să organizăm și să susținem 20 de concerte corale în aer liber, pentru suceveni. Stagiunea Corală – Suceava 2021, a fost un proiect îndrăzneț care a primit sprijinul Primăriei și a Consiliului Local al Municipiului Suceava și care s-a bucurat de un real succes. Am prezentat de-a-lungul stagiunii în principal romanțe și prelucrări ale pieselor laice. Am încercat să punem în valoarea atât măiestria compozitorilor cât și tezaurul nostru muzical. Printre altele am ales compoziții scrise de: Gh. Danga, A. Bena, N. Ursu, Ioan D. Chirescu, L. Niresteanu, T. Popovici, A. Stoia, T. Teodorescu, D. M. Goia, T. Chiriac, C. Porumbescu.

Misiunea a fost una grea. În istoria post-decembristă se pare că astfel de activități au fost aproape inexistente sau mult prea rare în orașul nostru. Cu toate acestea, iată, un cor al unei asociații reușește să se mobilizeze și să aprindă scânteia care trebuie să ghideze sufletele iubitoare de frumos câtre muzica corală.

În ultimii ani ne-am asumat acest rol, de ambasadori ai muzicii corale din Suceava, din Bucovina, din colțișorul nostru de rai.

Nu, nu ne ferim de adevăr. Ne-am lovit de multe piedici puse pe linia de start chiar de cei de acasă, de cei care ar trebui să sprijine performanța în materie de cultură, însă nu ne-am oprit niciodată din alergare. Astfel, sperăm ca generațiile următoare să găsească în noi un model de urmat în materie de pasiune, trăire și sacrificiu.

Deși în componența coralei mixte există membri din 5 orașe diferite, pe majoritatea dintre aceștia îi veți regăsi și în corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Aici, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, de când m-am alăturat corului și părintelui dirijor împreună cu doamna preoteasă Valetina Tablan-Popescu (în anul 2005), am descoperit îmbinarea aceasta unică între credință și muzică. Aici s-au format familii și de aici a plecat ideea unui cor performant, a unui cor care să reprezinte cu cinste regiunea, credința și cultura noastră: Corala „Ciprian Porumbescu”.

Privim către viitor cu gând bun, cu dorința de a avea puterea transmiterii prin cânt a sentimentelor și a trăirii românești la fel ca și până acum.”

Ionuț-Vichentie Ilisoi

Managerul Coralei „Ciprian Porumbescu”

și președintele Asociației „Sing Bucovina”,