Conferințele pastoral-misionare anuale din Eparhia Sucevei și Rădăuților au ajuns la final

Îndemnurile regăsite în Decalogul preotului, text alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, între care „Fă-te pildă păstoriților tăi pentru a câștiga sufletele lor pentru veșnicie prin modul tău de a fi, cu slujirea, cu cuvântul și cu fapta, cu credința și dragostea”, au constituit puncte de reper pentru conferințele pastoral-misionare din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, desfășurate în perioada 4 – 14 noiembrie 2024, în cele cinci protopopiate ale eparhiei.

Seria manifestărilor s-a încheiat astăzi, 14 noiembrie, când sunt pomeniți Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, și Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli, cu întâlnirea tuturor clericilor parohiilor din cuprinsul Protopopiatului Suceava I. Tema tuturor întrunirilor din această toamnă a fost dată de specificul anului 2024 în Patriarhia Română: Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, iar cu acest prilej cele cinci protopopiate ale eparhiei au avut ca invitați specialiști din domeniul medical, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

Întâlnirea a debutat în zorii zilei cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în paraclisul care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Astfel, în comuniune euharistică și duh de rugăciune, clericii prezenți s-au bucurat de împreuna slujire sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înființată în anul 2021 la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic. Grupul coral, din care fac parte preoți și diaconi din toate cele cinci protopopiate ale eparhiei, a fost dirijat astăzi de către pr. Ciprian Constantin Curcă.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor și întru arhidiacon patru preoți, respectiv doi diaconi, din cuprinsul Protopopiatului Suceava I. Clericii care s-au remarcat printr-o activitate pastoral-misionară deosebită au primit apoi Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” și Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Alături de cei care au luat parte la Sfânta Liturghie, în cadrul conferinței prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-au alăturat reprezentanții sectoarelor de resort ale Centrului Eparhial Suceava, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava.

Pr. Alexandru-Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a vorbit celor prezenți despre realizările invitatului special al acestui eveniment, doamna asist. univ. Lorena Oana Stanciu, cadru didactic asociat la Facultatea de Medicină și Științe Biologice a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, și asistent medical șef secție la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”. Au fost amintite numeroasele proiecte și campanii în care domnia sa a fost implicată ca asistent medical licențiat, în ultimii timp, mai ales în prima parte a anului 2020.

A urmat conferința intitulată „Aspecte introductive ale îngrijirii paliative. Preotul – parte a echipei interdisciplinare de îngrijire” în cadrul căreia invitata a subliniat legătura dintre principiile îngrijirii paliative, elementele care asigură calitatea vieții și nevoile spirituale ale pacientului care beneficiază de un anumit tip de îngrijire, cooperarea dintre echipa medicală și preot fiind esențială. Domnia sa a subliniat rolul rugăciunii, al spovedaniei și al împărtășaniei, precum și participarea la slujbele Bisericii, personalul medical observând o evidentă îmbunătățire a stării generale a celui internat în cadrul secției. În încheiere, doamna Lorena Oana Stanciu a punctat faptul că „nevoile spirituale ale persoanelor aflate în proximitatea morții nu pot fi satisfăcute plenar decât în instituții care să valorizeze dimensiunea spirituală a vieții, în particular care revendică valorile creștine, și care au personal activ în viața Bisericii și a comunității, tratamentul medical fără dimensiunea spirituală având mai puține șanse de împlinire a scopului său”.

În semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga activitate în slujba semenilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop i-a înmânat invitatei Ordinul eparhial „Crucea Bucovinei”.

Ca și în cadrul Protopopiatelor Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Suceava II și Fălticeni, în cea de-a doua parte a întâlnirii cu slujitorii Protopopiatului Suceava I au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului Eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor. Toate aceste informații au fost sintetizate în acest an în cadrul unei broșuri, oferită preoților alături de cele mai recente apariții ale Editurii Crimca a arhiepiscopiei, precum: † Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Despre Sfintele Taine și Ierurgii. O carte dogmatico-liturgică pe înțelesul tuturor; † Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Chipul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava reflectat în textele imnografice; † Gherasim Putneanul, Apoftegme; Candela – Revista de Teologie și Cultură a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, 3/2023; ***, Reflecții ale preoților în context omagial și comemorativ; ***, Reflecții ale medicilor în context omagial și comemorativ; ***, Lumină din candela Cuvântului. Predici la praznicele împărătești și la sfinții cu polieleu; Prezbitera Elena Maloș, Armonia unei vieți frânte.

Cea mai înaltă distincție a eparhiei, Ordinul „Crucea Bucovinei” a fost înmânat și pr. dr. Ștefănel-Stelian Ciurciun, director al Departamentului Editură și Tipografie pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”, textul gramatei fiind citit de pr. Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Cultural.

Sesiunile de întrebări din cadrul întâlnirilor s-au încheiat cu sfaturile Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic cu privire la misiunea pastoral-misionară pe care ar trebui să o împlinească fiecare slujitor al Sfântului Altar.

La final, după luările de cuvânt, pr. protoiereu Ionel Doru Budeanu a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Calinic, membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, gazdelor și tuturor slujitorilor prezenți la acest eveniment deosebit pentru Protopopiatul Suceava I. În semn de recunoștință, chiriarhului locului a primit din partea clericilor cărți teologice de colecție.

Irina Ursachi