Ultima zi a lunii octombrie a fost prilej de comuniune în rugăciune pentru toți clericii Protopopiatului Rădăuți, cei prezenți slujind Sfânta Liturghie, luând totodată parte apoi la prelegeri relevante din punct de vedere duhovnicesc și la dialoguri lămuritoare.
Cei aproximativ 150 de clerici din cuprinsul Protopopiatului Rădăuți au început ziua în rugăciune, în zorii zilei, la Mănăstirea Sihăstria Putnei săvârșindu-se Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către preoții protopopiatului, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și protoiereul Ionel Constantin Maloș
Slujba a fost săvârșită în biserica mare a mănăstirii cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ și „Sfântul Serafim de Sarov“, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corala bărbătească ortodoxă „Sfântul Ierarh Leontie”, dirijată de domnul Costel – Ovidiu Foca.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor mai mulți clerici din cuprinsul protopopiatului, iar Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârșit o hirotesie întru arhidiacon.
Au fost apoi evidențiați preoții care s-au remarcat printr-o activitate pastoral-misionară deosebită, câștigători ai Concursului Eparhial „Cel mai îngrijit cimitir”. Pr. Dimitrie Horga a prezentat clasamentul, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic oferind diplomele: Premiul special – Parohia „Sfântul Nicolae” Pădureni (pr. Iulian Apopei), Premiul I – Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Brodina de Sus (pr. Gheorghe Creuco), Premiul II – Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Clit (pr. Silvestru – Constantin Ilaș) și Premiul III – Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Voievodeasa (pr. Vasile Bădeliță).
Alături de cei care au luat parte la Sfânta Liturghie, în cadrul conferinței prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-au alăturat reprezentanții sectoarelor de resort ale Centrului Eparhial Suceava, în sala de conferințe a Mănăstirii Sihăstria Putnei.
După rostirea rugăciunii a urmat apelul nominal și cuvântul de bun venit al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
Lucrările susținute în cadrul conferinței preoțești au debutat cu referatul intitulat „Bătrânețea, răstignire între neputința lumii și speranța în Hristos”. Prezentarea părintelui Silvestru – Constantin Ilaș, de la Parohia Nașterea Maicii Domnului Clit, a adus în atenție problemele cu care se confruntă vârstnicii zilelor noastre, dar și soluții, sugestii prin care zilele bunicilor să fie presărate cu bucurii.
„Grija pentru seniori vizează în primul rând demnitatea lor de chip al lui Dumnezeu, ceea ce presupune calitatea vieții în perioada de dezangajare, confortul spiritual, cultural și social. Stă în puterea noastră comunitară să creăm o lume mai bună pentru seniorii noștri, iar schimbarea poate începe cu gesturi mici, care izvorăsc dintr-o gândire incluzivă și tolerantă, o exprimare empatică sau un comportament solidar și responsabil. (…) Să le acordăm încrederea seniorilor care încă au ceva de spus, dar pe care nimeni nu îi ia în seamă. Chiar și atunci când puterile scad, ei poartă încă în suflet experiența personală și profesională, ca pe o comoară ascunsă. Pasiunile și talentele de-o viață sunt acolo și pot fi văzute ca o resursă valoroasă pentru generațiile mai tinere. La orice vârstă ne putem reinventa și împlini potențialul și am văzut cum nenumărați vârstnici și-au recâștigat zâmbetul și pofta de viață atunci când au devenit voluntari și au fost din nou valorizați. Așa putem combate sentimentul de singurătate și intimitate. Să oferim soluții pentru a-i include în viața comunității, pentru a se manifesta, a se face auziți, a avea acces la servicii specializate, a se bucura de contactul cu semenii, de a asimila tehnologia.”
Pr. Mihai-Alexandru Zapotoțchi de la Parohia Sfântul Dumitru le-a vorbit celor prezenți despre Cântărețul bisericesc, dascălul satului – file de viață. Sfinția sa a subliniat faptul că formarea cântăreților bisericești este necesară mai ales în zilele noastre, pentru ca aceștia să devină stâlpi de nădejde în viața comunității parohiale nu numai prin prezența, ci și prin osteneala lor.
„Este foarte importantă formarea viitorului cântăreț bisericesc, aceasta constând nu numai în absolvirea unei școli de muzică, ci și în participarea la slujbele Bisericii, apropierea de strană, încercarea de a interpreta diverse cântări până când acesta dobândește competența necesară. Daruri precum vocea melodioasă ori cunoștințe în domeniul muzical sunt importante dar nu suficiente, astfel că viitorul cântăreț trebuie să fie om al rugăciunii. Numai așa va reuși să își ducă la îndeplinire misiunea cu trăire, nefiind tentat să ofere demonstrații cu privire la calitățile sale vocale. Pentru a fi cântăreț nu trebuie să fii artist, ci un om de vocație, adică un mijloc prin care mesajul lui Dumnezeu ajunge la credincioși. Nu oricine poate fi cântăreț bisericesc, dar faptul că au existat și încă există oameni vrednici ce au îndeplinit această misiune cu smerenie și cu frică de Dumnezeu ne întărește credința că peste zeci și zeci de ani vor exista încă multe nume vrednice de pomenire ale celor ce duc o viață plăcută lui Dumnezeu și aleg să transmită cuvântul Lui prin frumoasa cântare bisericească.”
„Chipuri de imnografi contemporani rădăuțeni, odrăsliți la streașina Mănăstirii Bogdana – contribuția la înfrumusețarea și promovarea muzicii psaltice” a fost referatul susținut de către pr. Adrian-Emanuel Rădășan, de la Parohia „Sfântul Dumitru” – Iaz. Alături de mărturiile personale și de „gândurile și amintirile așternute în scris la insistențele părintelui Emanuel Rădășan”, sfinția sa a punctat rolul deosebit al celor care se îndeletnicesc cu interpretarea muzicii psaltice.
„Se cuvine să aducem prinos de recunoștință tuturor celor care și-au pus darul hărăzit de Dumnezeu în slujba nemijlocită a Bisericii, prin talantul lor adăugând un surplus calitativ evlaviei sau mărturisirii personale a credinței. Arta religioasă, în acest caz muzica bizantină, are o structură complexă, cu virtuozități bine definite. Înainte de toate ea este menită să transmită un mesaj; un mesaj care să însumeze cu acuratețe doctrine sau învățături ale Bisericii. Totodată ea are o funcție ritualică determinată, fiind parte integrantă a actului ritualic ca mijloc prin intermediul căruia este facilitată trăirea sau experiența puterii sfințitoare a lui Dumnezeu în procesul de revărsare a ei asupra credincioșilor. În prezent trăim într-o lume a haosului sonor sau mai degrabă a sunetelor-strigăt după sens și semnificație. În acest context melosul bizantin ar putea deveni un mijloc de reafirmare a armoniei nu numai sonore, ci și interumane.”
Cea de a patra comunicare, „Părintele Filaret Vedeanu, model de corectitudine și slujire preoțească, iubitor și culegător de cânt”, a fost a pr. Gheorghe Petrea de la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Călugărița, Horodnic de Jos. Părintele a împărtășit din roadele și bucuriile întâlnirii cu părintele Filaret, anul acesta împlinindu-se 110 ani de la naștere și 34 de ani de la trecerea la Domnul.
„Fiind înzestrat cu aptitudini muzicale deosebite și recunoscute, a ajuns să fie dirijor de cor în Facultatea de la Cernăuți, a format un cor bărbătesc pe patru voci în parohia Horodnic de Jos, cor care înfrumusețează slujbele bisericii chiar și în ziua de astăzi. Insistând cu mai mare atenție asupra temei, am găsit de cuviință să punctez faptul că partiturile pe fiecare voce de la corul bărbătesc din Horodnic de Jos au fost scrise de părintele Filaret, unde și pe fiecare cântare era specificat autorul compoziției. Acolo am găsit trei bucăți muzicale cu semnătura proprie de compoziție si un Cântec de Crăciun, pe melodie de P. Suhani, dar armonizat de preotul Filaret Vedeanu. Celelalte trei sunt Tatăl nostru, Cu sfinții odihnește și colindul Moș Crăciun. Cred că acest argument este suficient pentru a-l încadra pe părintele Filaret în rândul melozilor bisericești.”
În a doua parte a întâlnirii au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului Eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor. Totodată, în cadrul întâlnirii au fost lansate, în contextul Anului cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu, mai multe volume apărute la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin care se dorește aducerea în prim plan a moștenirii cultural-artistice pe care aceste două personalități ilustre au dăruit-o poporului român și întregii lumi. Una dintre aparițiile editoriale de excepție este volumul Dimitrie Cantemir – Domn Moldav și „Principe al științei românești”, semnat de arhid. lect. univ. dr. Vasile Demciuc (coord.) și pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita.
Nu în ultimul rând, au fost prezentate și oferite tuturor clericilor și alte cărți care reprezintă rodul ostenelilor din ultimele luni ale Sectorului Editură și Tipografie al Centrului Eparhial Suceava, precum „Sat și biserică în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”, lucrare a pr. Laurențiu-Nicolae Stamatin, „Școala nemțeană de muzică psaltică de la sfârșitul secolului al XVIII-lea”, autor arhid. Ilie Leonte, volumul „Apologeții vieții creștine: imnografii, cântăreții bisericești și vârstnicii în slujba Bisericii”, coordonat de pr. Constantin Oprea, și Revista „Candela”.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a prezentat volumul „Lumină din candela Cuvântului – predici la duminicile de peste an”, carte care însumează cuvântări semnate de clerici doctori în teologie din cuprinsul eparhiei și rostite la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, de la venirea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
A urmat proiecția filmului Lumina celor înțelepți, producție TRINITAS TV, material care sintetizează o parte dintre darurile pe care le oferă Preamilostivul Dumnezeu celor binecuvântați cu mulți ani pe acest Pământ.
La final, după luările de cuvânt, pr. protoiereu Ionel Constantin Maloș a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, gazdelor și tuturor slujitorilor prezenți la acest eveniment deosebit pentru Protopopiatul Rădăuți. Sfinția sa le-a dăruit celor doi ierarhi colecția Viețile Sfinților pe tot anul, ediție jubiliară.
Cei prezenți s-au îndreptat apoi spre mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, unde a fost săvârșită slujba Parastasului pentru cel care a fost ierarh al Bucovinei timp de aproape trei decenii. La vârsta de peste 90 de ani, după 38 de ani de slujire în Biserica Ortodoxă Română în demnitatea de arhiereu, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a trecut la cele veșnice în 20 mai 2020.
Irina Ursachi