Ziua pomenirii Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, a fost prilej de bucurie și comuniune euharistică pentru clericii Protopopiatului Fălticeni din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în cea de-a treisprezecea filă a lui Brumar, anul mântuirii 2024.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, întrunirea pastoral-misionară din această toamnă a avut loc la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, una dintre cele mai noi așezăminte din eparhie, locaș ridicat în numai șapte ani, precum în vremea voievozilor Moldovei de odinioară.
Un element de noutate al conferințelor desfășurate în această toamnă îl reprezintă prelegerile susținute de invitați specialiști în domeniul medical, întrucât pentru a simți deplin bucuria darului vieții, alături de îngrijirea sufletului se recomandă și preocuparea pentru alinarea suferințelor trupești. Astfel, la evenimentul a cărui temă a fost dată de specificul anului 2024 în Patriarhia Română, Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, la inițiativa întâistătătorului locului, a fost invitat domnul prof. univ. dr. Cristian Lupașcu, originar din județul Suceava.
Întâlnirea preoților din cuprinsul Protopopiatului Fălticeni a început la ivirea zorilor cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în sfântul locaș închinat Arhiepiscopului Romanului, Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba fiind oferite de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dirijată de pr. Ciprian Constantin Curcă.
La finalul slujbei care a fost prilej de împreună rugăciune și împărtășire cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, cei doi ierarhi au hirotesit întru iconom stavrofor nouă clerici ai protopopiatului.
Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit premiul aferent Concursului „Cele mai îngrijite biblioteci și arhive parohiale”, ediția I – manifestare cultural-misionară prin intermediul căreia s-a dorit evidențierea preocupărilor cărturărești și administrativ-edilitare ale clericilor din cuprinsul eparhiei. Premiul II al competiției desfășurate la nivelul arhiepiscopiei a fost obținut de Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Uncești, părintele Florin Grigorescu fiind distins cu Ordinul eparhial „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”.
Celor care au luat parte la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Sala „Sfântul Ioan de la Râșca” din incinta complexului monahal li s-au alăturat reprezentanții sectoarelor de resort ale Centrului Eparhial Suceava.
Conferința a debutat cu expunerea pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, referitoare la viața și realizările domnului profesor universitar doctor Cristian Lupașcu, invitatul special al acestei zile.
A urmat prelegerea „Doctorul și taina Cuvântului care zidește viața”, susținută de șeful Clinicii Chirurgie II de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași și cadru didactic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Domnia sa a subliniat rolul esențial pe care Dumnezeu Îl are în procesul de vindecare al pacientului, punctând și legătura medic-pacient într-un spațiu triptic: comuniune, comunicare și rugăciune. Totodată, au fost aduse în atenție considerații personale cu privire la misiunea chirurgului, definindu-l pe cel care a ales această specialitate drept „medicul care folosește puține cuvinte … dintr-o Liturghie a iubirii”. În cadrul prezentării au fost aduse în atenție informații relevante despre transplantul de organe, domnul doctor împărtășind din experiențe inedite în urma cărora au fost salvate nenumărate vieți. Conferința s-a încheiat cu îndemnul adresat chirurgilor și clericilor „să răspândească lumină” și cu un moment emoționant, când cei care contribuie la tămăduirea trupului și cei care se îngrijesc de alinarea sufletului au rostit împreună rugăciunea medicului pentru pacienți.
La finalul discursului, după sesiunea de întrebări, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a oferit domnului profesor Ordinul„Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu” întrucât a urmat „exemplul Sfântului Ierarh Ioan la Râșca și Secu, harnic lucrător în ogorul Domnului după modelul Martei și Mariei, râvnitor ostaș al Duhului și bun chivernisitor al darurilor dumnezeiești, care s-a distins prin înțelepciunea faptei și a cuvântului, ctitorind sfinte lăcașuri și semănând fără odihnă virtuțile creștine în pământul Moldovei”.
În cea de-a doua parte a întâlnirii prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului Eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor.
La final, după luările de cuvânt, pr. protoiereu Adrian Dulgheriu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, gazdei, arhim. Mihail Balan, stareț al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi și exarh de zonă, precum și tuturor slujitorilor prezenți la acest eveniment. În semn de prețuire și recunoștință, cei doi ierarhi au primit în dar câte o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Ioan de Râșca și Secu.