Darurile bogate ale rugăciunii, mai ales lumina, pacea și bucuria rugăciunii inimii, însemnătatea nădejdii permanente în purtarea de grijă și în dragostea lui Dumnezeu, rolul extraordinar al duhovnicului în viața creștinului zilelor noastre sunt numai câteva dintre temele abordate în cuvintele ziditoare de suflet care au împodobit seara zilei de 17 iunie, când credincioși ai Eparhiei Sucevei și Rădăuților s-au bucurat de un eveniment cu adevărat deosebit, Conferința „Cuvânt din Sfântul Munte”. Întâlnirea l-a avut ca invitat de onoare pe unul dintre cei mai iubiți părinți duhovnicești ai Bisericii Ortodoxe contemporane, arhimandritul Efrem, stareţul Mănăstirii Vatoped, aflat pentru câteva zile pe meleaguri bucovinene.
Prelegerea, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a avut loc în Aula Magna a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și a fost moderată de pr. Constantin Bogdan Feștilă, profesor în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din municipiu.
În prima parte a conferinței, oaspetele a ilustrat, prin numeroase exemple din viața sa și din experiența ca slujitor al lui Hristos, dar și din a fiilor săi duhovnicești, înflorirea lăuntrică, ecoul dulce pe care îl simte sufletul, atunci când creștinul își însușește practica Rugăciunii inimii, leac pentru toate bolile și încercările.
Totodată, părintele Efrem le-a vorbit celor prezenți despre modalitățile prin care creștinul contemporan își poate spori rugăciunea, îndemnându-i să Îl așeze în centrul vieții lor pe Mântuitorul Iisus Hristos, amintind fragmente din învățăturile părinților duhovnicești, precum Iosif Vatopedinul, Dionisie Ignat, Cleopa Ilie, și ale Sfinților Paisie Aghioritul, Iustin Popovici, Efrem Katunakiotul ș.a.
Între cei prezenți la evenimentul mult așteptat s-au numărat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă și stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, reprezentanți ai autorităților locale, clerici, oameni de cultură, dascăli, monahi, monahii și sute de credincioși, între care numeroși tineri, elevi și studenți.
A urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia invitatul special a împărtășit din întâmplările minunate săvârșite de Maica Domnului în Sfântul Munte Athos din Grecia, la care, prin darul lui Dumnezeu, a luat parte, sau pe care le-a aflat de-a lungul timpului de la cei care abia Îl descoperiseră pe Hristos.
Între altele, starețul Mănăstirii Vatoped a vorbit despre bucuria pe care a simțit-o când a pășit pentru prima dată pe pământ bucovinean, dar și despre faptul că rugăciunea, împletită cu Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei, poate alina durerile sufletești, chiar și depresia tinerilor societății actuale, cauza nefericirii omului de astăzi fiind lipsa echilibrului lăuntric duhovnicesc.
Totodată, a fost evocată și una dintre imaginile dragi ale copilăriei, amintirea bunicii care, deși un om simplu, se însemna cu semnul Sfintei Cruci chemându-L în ajutor pe Hristos, având o credință nemărginită în Tatăl Ceresc, știind că El îi va fi aproape în orice clipă.
Nu în ultimul rând, în cadrul întâlnirii, îndrăgitul Părinte Efrem a subliniat faptul că absolut fiecare moment al vieții de zi cu zi poate fi prilej de rugăciune înălțată lui Dumnezeu, sporirea acesteia fiind aducătoare de stări cerești, precum și faptul că nici în cele mai grele experiențe ale vieții nu trebuie să pierdem nădejdea în Dumnezeu, în spatele împătimirii oamenilor aflându-se purtarea Lui de grijă.
Dimineața, în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite la Mănăstirea Sihăstria Putnei, arhim. Efrem Vatopedinul a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, înmânată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.
În cursul zilei de sâmbătă, starețul Mănăstirii Vatoped, alături de delegația din Grecia care îl însoțește, a binecuvântat obștile mai multor mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Vizita părintelui duhovnicesc la Suceava se va încheia în după amiaza zilei de duminică, după săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii la Mănăstirea Sihăstria Putnei.
Conferința „Cuvânt din Sfântul Munte” a fost transmisă live de Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și a partenerilor media.
Irina Ursachi