Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în zilele de 20 și 21 mai 2024 se desfășoară la Suceava cea de-a doua ediție a Concursului Național de Poezie Religioasă Tânără „Light of Life”, eveniment prin care se încurajează originalitatea creațiilor literare, diversitatea stilistică și de viziune, în sincronie cu formele moderne și contemporane de creație poetică.
Între organizatorii manifestării cultural-artistice se numără Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Suceava, Fundația „In Memoriam” Suceava și Casa de Poezie „Light of Ink” Suceava, iar parteneri ai proiectului sunt Consiliul Județean Suceava – Centrul Cultural Bucovina, Primăria și Consiliul Local Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Muzeul Bucovinei, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, Schitul Cărbuna (Vânători-Neamț) și Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” din Iași.
Întrucât concursul este inițiat și spre amintirea ieromonahului Nectarie Chiriță, fost egumen al Schitului Cărbuna (Vânători-Neamț), versificator și cântăreț bisericesc, mutat la cele veșnice la numai 26 de ani, între cei care s-au înscris cu câte 5 poezii cu tematică religioasă se numără tineri care nu au depășit vârsta de 26 de ani și nu au publicat un volum individual de poezie.
Și în acest an juriul care a citit, a analizat și a punctat expresivitatea, originalitatea, creativitatea și profunzimea versurilor a fost format din personalități de excepție din sfera literar-culturală și educațională, poeți, critici literari, jurnaliști și profesori. Redăm în cele ce urmează lista membrilor juriului, anunțată de echipa organizatoare: Adrian Alui Gheorghe, poet, publicist, editor – președinte; Daniela Ceredeev – profesoară MERITO, inspector de religie, promotoare culturală – membră; Paul Aretzu, poet, critic literar, eseist – membru; Moni Stănilă, poetă, jurnalistă, promotoare culturală – membră; Emil Munteanu, profesor MERITO, publicist, editor – membru; Savu Popa, profesor, cronicar literar, promotor cultural – membru; Gheorghe Cîrstian, profesor, promotor cultural, inițiatorul proiectului – secretar.
În debutul celei de-a doua ediții a Concursului național de poezie tânără, în seara zilei de luni, 20 mai 2024, a avut loc conferința intitulată „Perenitatea poeziei religioase”, susținută de poetul, criticul și eseistul Paul Aretzu, în Sala-Muzeu a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Municipiul Suceava. În cea de-a doua parte a întâlnirii publicul a fost invitat să participe la un moment de lectură pregătit de președintele juriului acestei competiții, domnul Adrian Alui Gheorghe, din volumul în pregătire Nu-i mai așteptăm pe barbari (editura Tracus Arte).
Alături de elevi și dascăli pasionați de poezie, între cei prezenți s-au numărat prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie și membră a juriului, și pr. Viorel Ioan Vârlan, gazda evenimentului, paroh al Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava și directorul Fundației „In Memoriam” Suceava, momentul fiind moderat de prof. Gheorghe Cîrstian, inițiator al proiectului și coordonator al Casei de poezie „Light of Ink”.
Manifestarea va continua mâine, 21 mai, în ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, când după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va avea loc un concert de muzică religioasă susținut de membri ai Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din București. Festivitatea de premiere va fi precedată de un recital de poezie al tinerei Andreea Teodora Balan, moderatori ai evenimentului fiind Vlad Sibechi, cronicar literar, și Alexia Plăcintă, poetă.
Valoarea totală a premiilor acestei ediții a concursului prin care se dorește ca seninul întâlnirilor cu Lumina lui Dumnezeu să devină bucurii luminoase pentru sufletele tinerilor, prin poezie, este de peste 5000 de lei.
Irina Ursachi