Iar când fraţilor, m-oi duce de la voi şi-o fi să mor, pe mormânt atunci să-mi puneţi, mândrul nostru tricolor – acest mesaj, înscris precum un testament pe crucea care străjuiește mormântul lui Ciprian Porumbescu de sub streașina Bisericii „Sfântul Dumitru” din Stupca, localitate care poartă astăzi numele unuia dintre cei mai cunoscuți compozitori ai țării noastre, a fost citit pe buzele tuturor celor care, la împlinirea a 140 de ani de la trecerea la cele veșnice a maestrului Baladei românești, s-au reunit să îi cinstească memoria și moștenirea muzicală și culturală.
Ciprian Porumbescu se numără între oamenii iluștri ai poporului nostru, fiind unul dintre cei care și-au dedicat viața muzicii, dar și apărării și promovării valorilor culturale și tradiționale românești, autorul imnurilor naționale „Trei culori” și „Pe-al nostru steag e scris Unire”, al „Baladei” și al primei operete românești, „Crai nou”.
Luni, 5 iunie 2023, la Praznicul Preasfintei Treimi, zi dedicată anul acesta omagierii compozitorului Ciprian Porumbescu, evenimentele au debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită pe un podium special amenajat de către doi ierarhi ai Bisericii noastre, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, nu înainte de a fi întâmpinați, potrivit obiceiului strămoșesc, în sunet de trâmbiță, cu flori, dar și cu pâine și sare, de către credincioși îmbrăcați în costume populare specifice locului. Arhiereii au fost înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, protoierei, precum și slujitori ai sfintelor altare ale unor parohii din împrejurimi.
La evenimentul comemorativ au luat parte reprezentanți ai instituțiilor publice județene și locale, credincioși, oameni de cultură și iubitori ai muzicii domnișorului Țîprian. Totodată, pe parcursul zilei și-au anunțat prezența 150 de tineri din Centrele de tineret Eclessia ale eparhiei, precum și din Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români, filiala Suceava.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corala „Ciprian Porumbescu”, sub bagheta dirijorală a lui Alexandru Semeniuc. În cadrul Sfintei Liturghii, Rugăciunea Tatăl Nostru a fost interpretată în varianta compusă de autorul Baladei românești.
La momentul chinonicului, corala a interpretat compoziția lui Gavriil Musicescu, Concert coral nr. 1. „Compusă pe selecții din Cartea Psalmilor, lucrarea a fost construită în trei părți distincte ca mesaj, sentiment și mișcare. Această piesă a fost inspirată din tradiția slavă, acolo unde concertul coral religios s-a format în perioada în care Gavriil Musicescu a studiat în străinătate.”
Tot în această zi, începând cu ora 19:00, corala va susține un concert extraordinar „In memoriam – Ciprian Porumbescu – 140 de ani”, aflat la cea de a VI-a ediție. Această întâlnire este menită să aducă în prim plan opera renumitului compozitor, dar și să contribuie la strângerea fondurilor necesare participării la cea mai mare competiție de muzică corală din lume, World Choir Games, desfășurată în luna iulie a acestui an la Gangeung, Coreea de Sud. România va fi reprezentată în cadrul acestui concurs mondial de Corala „Ciprian Porumbescu” la categoriile „Folklore a cappella” și „Musica Sacra a cappella”.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Veniamin a rostit un cuvânt de învățătură referitor la sărbătoarea care ne amintește de Dumnezeu Cel întreit în persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, și a adus în atenție darul extraordinar cu care renumitul Ciprian Porumbescu a fost binecuvântat, compozițiile sale fiind iubite și interpretate și în zilele noastre.
„Mulțumim lui Dumnezeu că, iată, a făcut ca în această zi frumoasă să fim împreună aici, ca să-l evocăm pe Ciprian Porumbescu de la nașterea căruia se împlinesc 170 de ani și 140 de ani de la trecerea sa la Domnul. Vedem că acesta s-a născut într-o familie frumoasă, cea a preotului Iraclie, a primit o educație deosebită, însă a fost înzestrat de Dumnezeu cu un talent aparte și a lăsat o operă deosebită ca moștenire pentru noi, pentru cei care simțim românește, vorbim românește și gândim românește, și pentru cei care suntem pasionați de artă, pentru că prin tot ceea ce a făcut, el și-a arătat mai întâi dragostea față de Dumnezeu și apoi dragostea și devotamentul față de națiunea din care făcea parte, cu prețul unor riscuri și cu consecințe pentru el. Așa cum ați văzut că s-a și întâmplat, pentru că Bucovina atunci se afla sub stăpânire austriacă, iar el a trebuit să suporte consecințele afirmării națiunii sau apartenenței la națiunea română. Dumnezeu ne cheamă pe toți să ne afirmăm darurile pe care le-a pus în ființa noastră. Le afirmăm pe măsura în care noi ne apropiem de Dumnezeu, în măsura în care noi împlinim poruncile lui Dumnezeu și, în același timp, afirmăm valorile spiritualității neamului nostru. (…) Am venit să îl comemorăm pe Ciprian Porumbescu, un mare artist care, deși a avut o viață scurtă, a reușit să lase o operă impresionantă care să-i înveșnicească numele și în același timp să arate darul pe care Dumnezeu l-a sădit în ființa poporului român prin diferite mlădițe ale sale care i-au răsărit aici, în Bucovina, în Basarabia, în alte părți ale țării noastre și care de a lungul timpului au făcut să fie mărturisită cu demnitate credința și în același timp afirmate valorile spiritualității neamului nostru spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire.”
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a mulțumit tuturor celor care s-au ostenit în buna desfășurare a evenimentului, precum și celor care îl prețuiesc și iubesc pe marele compozitor, cinstindu-i memoria și pomenindu-l în rugăciune.
În continuare au fost conferite, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, distincții de vrednicie binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.
Pr. Constantin Oprea, consilier cultural al Centrului Eparhial Suceava, a dat citire gramatei arhiepiscopale, iar Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a înmânat cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, oferită pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”, părintelui Leonte Galeș, care împlinește 40 de ani de slujire la altarul bisericii de la Stupca. Sfinția sa a participat și la comemorarea la 100 de ani de la mutarea în veșnicie a marelui compozitor.
Același ordin, dar pentru mireni, a fost oferit doamnei Stanca Scholz-Cionca, strănepoata marelui compozitor, domnului Vlad Rădescu, actorul principal din filmul „Ciprian Porumbescu”, doamnei Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, și domnului Emil Havreliuc, director al Ansamblului „Ciprian Porumbescu”.
Doamna Stanca Scholz-Cionca, invitat special, a împărtășit amintiri de pe vremea când revenea, împreună cu mama sa, Dina Cionca, în fiecare an, la comemorarea lui Ciprian, la parastasul de la Stupca. „Sunt emoționată pentru că și după 140 de ani această comunitate stupcană își aduce aminte la fel de duios de fostul fiu al parohiei, Ciprian, și de tatăl lui, Iraclie, care a păstorit aici decenii întregi și era aproape de toți enoriașii lui. Sper să continuăm această tradiție mulți ani înainte și după ce nu voi mai fi eu, și am să dau ștafeta mai departe copiilor și nepoților mei. Unul dintre ei, Luca, este aici, printre noi, pentru a doua oară. El fusese aici pe când era un copil de 8 ani. Sper să se ocupe mai departe de memoria lui Ciprian și ea să rămână mereu amintită aici.”
Actorul care a jucat rolul unuia dintre cei mai străluciți compozitori români, domnul Vlad Rădescu, profund emoționat, a subliniat importanța acestor momente care sunt dovada vie a neuitării și recunoștinței. „Mulți ani lui Ciprian! În primul rând mulți ani tuturor celor care s-au străduit și au organizat acest eveniment. Sunt pe de o parte încântat, pe altă parte sunt uimit că, după atâția ani, viața și opera lui Ciprian nu sunt date uitării. Le onorați prin prezența, prin atenția, prin interesul dumneavoastră. Și faptul că în urmă cu 50 de ani am avut șansa, așa a fost rânduit, să joc rolul lui Ciprian, și nu am cum să nu observ că 50 de ani sunt de fapt un strop în curgerea timpului, un strop în curgerea admirației față de Ciprian, într-un fel sau în parte și față de mine, un lucru care mă copleșește și care nu mă lasă să dorm liniștit. Faptul că am venit astăzi aici, nu mai vorbesc de celelalte zile, precum și cele care vor urma, dar știind că este pomenirea lui Ciprian, m-au făcut să mă gândesc mult la rostul meu pe lume, la rostul lui pe lume, la rostul muzicii lui și la neșansa pe care a avut-o, de a trăi numai 29 de ani. (…) Abia acum îmi dau seama cât de puțin a trăit, cât de mult a făcut și cât de mult ar fi putut face dacă ar mai fi trăit încă o dată cel puțin pe atât. Noi am făcut filmul în urmă cu 50 de ani, deci atunci când se comemorau 90 de ani de la sfârșitul lui și lucrurile văd că se înnoadă în sens pozitiv, că acest geniu al României nu are cum să piară, nu are cum să cadă în uitare, dacă noi vom continua așa, cum dumneavoastră ați făcut astăzi, și vă mulțumesc că nu-l uităm, și să-l cinstim cum se cuvine. A fost un mare patriot, o mare personalitate culturală.”
În cadrul manifestării prin care a fost evocată viața, personalitatea și opera celui care este considerat „crai nou” al culturii și muzicii româneşti au mai luat cuvântul doamna consul Irina Loredana Stănculescu, domnul Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului Județean Suceava, domnul Emil Havreliuc și pr. paroh Leonte Galeș.
A urmat o slujbă de pomenire pentru întreaga familie Porumbescu, la finalul căreia, la mormântul tânărului Ciprian s-a auzit mult iubita Baladă, compoziție atât de dragă bucovinenilor, dar și tuturor românilor. Momentul deosebit de emoționant a fost interpretat în același timp de 170 de tineri violoniști, îndrumați de doamna Diana Hurghiș, membră a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”.
Evenimentele dedicate compozitorului român, prilejuite de împlinirea a 170 de ani de la naștere și a 140 de ani de la trecerea la Domnul, vor continua până după miezul nopții la Stupca, când vor fi rememorate ultimele clipe din viața marelui artist. Mâine, 6 iunie, începând cu ora 18:00, la Centrul Eparhial Suceava va avea loc o conferință al cărei invitat special va fi nepoata compozitorului, doamna Stanca Scholz-Cionca.
Cel care s-a remarcat prin contribuția pe care a adus-o muzicii întregii lumi, compozițiile sale evocând, între altele, sufletul satului bucovinean, dar și prin împlinirea misiunii patriotice pe care a desăvârșit-o prin nemăsurata dragoste față de neamul său, Ciprian Porumbescu, geniu al Baladei românești, este comemorat în acest an în întreaga țară, dar mai ales în Țara Fagilor, la Suceava, pe meleagurile natale.
A dăruit din lumina sa și a încercat să transmită tuturor dragostea față de neamul românesc, respectul față de muzică, tradițiile și obiceiurile populare și iubirea față de aproapele, el însuși implicându-se activ în numeroase acțiuni cu caracter patriotic, punându-și chiar viața în pericol.
Dragostea și recunoștința față de cei care și-au lăsat amprenta în muzica românească a fost oglindită în amenajarea Muzeului și a Casei Memoriale a compozitorului Ciprian Porumbescu, obiective turistice care păstrează obiecte și ilustrează frânturi din viața familiei acestuia, locuri care „vorbesc”, alături de creațiile literare și muzicale, despre bucuriile și tristețile sufletului bucovinean.