Purtând în suflete bucuriile și emoțiile sincere ale unei veri pline de Lumină, echipa de voluntari a Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață privește cu recunoștință spre darurile binemeritate ale muncii neobosite și ale dragostei oferite în fiece clipă pe tot parcursul celor 12 tabere ale proiectului Comorile Satului din anul 2024.
Taberele Comorile Satului au reprezentat și-n acest an puntea de legătură dintre sufletele voluntarilor și sufletele celor aproximativ 1000 de copii și tineri cu vârstele cuprinse între 8 și 17 ani, pe care i-a adunat în tinda Bisericii.
Echipa de voluntari a reușit, prin muncă și devotament să-și ducă la bun sfârșit menirea și-n vara ce tocmai s-a încheiat, fiindu-le, tuturor celor pe care i-au întâlnit, călăuze către Hristos și punte de legătură către valorile adevărate.
Astfel, plini de nădejde, au continuat să descopere neprețuitele daruri ascunse în inimile satelor și ale parohiilor în care au poposit, apoi în sufletele copiilor și tinerilor pe care i-au întâlnit, făcând din mijlocul bisericilor unde au pășit un ACASĂ al fiecărui copil.
Acasă au devenit, în perioada 4 iunie – 20 septembrie 2024 și parohiile Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul – Frătăuții Vechi, Sfântul Nicolae– Sadova, Nașterea Maicii Domnului – Rădăuți, Acoperământul Maicii Domnului – Ilișești, Sfinții Împărați Constantin și Elena – Giurgești, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Gura Humorului, Sfântul Ierarh Nicolae – Oniceni, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Frasin, Nașterea Maicii Domnului – Stroiești, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Burla, Adormirea Maicii Domnului – Forăști și Sfinții Părinți Ioachim și Ana – Boroaia, unde, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au poposit taberele Comorile Satului în acest an.
Cu grijă pentru nevoile fiecărui copil, cu sufletele pline de dragoste, de empatie, de emoție, de lumină, de speranță, de nădejde și de credința că încă mai avem șansa de a fi mai buni, voluntarii au purtat de mâini și de inimi, pe drumul cunoașterii sinelui, al frumosului, firescului și dragostei de aproape, cei aproximativ 1000 de copii și tineri, împreună cu care au reușit să scrie povestea acestei veri.
Gazde primitoare și sprijin în zilele petrecute în locurile unde s-au scris file de poveste despre prietenie și dragoste, credință și curaj, le-au fost copiilor și tinerilor prezenți preoții parohi. Aceștia, cu inimile și brațele larg deschise, le-au făcut loc tuturor participanților sub streașina Bisericii, făcându-i să se simtă cu adevărat ACASĂ.
Fiecare dintre cele 12 povești a prins contur la fel: cu sfială, cu nerăbdare și cu lacrimi de emoție vărsate pe furiș, care s-au risipit, însă, în câteva clipe, lăsând loc zâmbetelor și râsetelor, îmbrățișărilor și mai ales nemărginitei bucurii.
Bagajele cu care Comorile Satului au poposit în colțurile de rai ale Bucovinei au fost ticsite cu activități bogate și pline de sens, de firesc, cu valori, virtuți, învățături, credință și frumos.
Amintim cu drag de toate atelierele de cunoaștere/autocunoaștere, teambuilding, comunicare, cateheză, atelierele de handmade, quilling, modelaj, dans, muzică, jocurile olimpice și atelierele de prim ajutor, Spovedania și Sfânta Liturghie, vânatoarea de comori și focul de tabără care sunt doar o parte dintre activitățile ce au fost menite să fie punți de legătură către sufletele copiilor și ale tinerilor participanți.
Cu același drag amintim și de fiecare început și sfârșit de zi care avea loc într-un mod tainic, aducând slavă lui Dumnezeu pentru toate bucuriile la care ne-a făcut părtași, pentru învățăturile și prieteniile dobândite din orele petrecute împreună, pentru emoție, zâmbete și dragoste, pentru speranța, iubirea și tot curajul dobândit.
Cu ce au plecat acasă toți copiii și tinerii ce au scris poveștile frumoase ale Comorilor Satului? Cu fărâme de frumos și de Lumină ce vor dăinui veșnic în inimile lor, cu învățături de mare preț culese din zilele de tabără petrecute sub streașina Bisericii care a devenit ACASĂ. Apoi, cu valori fundamentale și bine înrădăcinate-n suflete – speranță, bucurie, dragoste, liniște, credință, sprijin, prietenie, ascultare, respect, armonie, empatie și bunătate.
Se spune că toamna se culeg roadele. Astfel, numărăm și noi zâmbetele, clipele de bucurie, emoțiile, sutele de îmbrățisări, toată dragostea pe care am simțit-o în fiecare parohie în care am pășit și lumina pe care am adunat-o în suflete. Apoi le adăugăm cu bucurie și simțită emoție la cele adunate în anii trecuți.
Așadar, Comorile Satului și-au îndeplinit și în această vară misiunea. Au descoperit neprețuitele daruri ascunse în inimile satelor și ale parohiilor în care au poposit, în sufletele copiilor și ale tinerilor pe care i-au întâlnit și-n locurile de poveste din raiul Bucovinei.
Voluntarii au dovedit și de această dată că sunt – într-adevăr – lumină, speranță, nădejde și dăruire. Le-au fost micilor suflete adevărate modele și călăuze către Hristos. În fiecare tabără în care au pășit, au reușit să facă ceea ce și-au dorit atât de mult la începutul verii – să li se cuibărească-n inimi copiilor pe care-i vor întâlni, devenindu-le povești de purtat prin lume, și gânduri asupra cărora să revină, cu drag, iar și iar.
Tot ei, voluntarii, cu pricepere, răbdare și dragoste, au făcut ca mesajul pe care proiectul Comorile Satului îl ascunde să fie deslușit de cei mari și de cei mici deopotrivă. Prin simțirea și trăirea deplină a bucuriei pricinuite de cele mai frumoase zile de vară, fiecare a reușit să înțeleagă faptul că în sufletele, inimile și ochii lor se află de fapt, comorile. Apoi, acestea se ascund în satele în care încă mai miroase a tradiții și a veșnicie, dar mai ales în bisericile pline de rugăciunile străbunilor și de Lumina cea Adevărată.
Bianca-Gabriela Roman,
referent Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață