La invitația Preasfințitului Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, și a domnului General Gilles Glin, delegat general pentru comemorarea franceză a eroilor din Franța, Pirineii de Est, o delegație din România a participat la Comemorarea Franco-Română a locotenentului Paul Berge și a soldaților români, din cadrul Regimentului 16 Infanterie Fălticeni, aflați în subordinea sa, căzuți la datorie pentru Franța, respectiv România, în primul Război Mondial. Activitatea s-a desfășurat sâmbătă, 11 noiembrie 2023, la Schitul Santa Maria del Vilar, din localitatea Villelongue del Monts, Franța.
Între 15 octombrie 1916 și 10 martie 1918, și-a desfășurat activitatea în România Misiunea Militară Franceză. Este vorba de un grup de aproximativ 363 de militari și civili care trebuia să asigure consilierea, sprijinirea și instrucția militarilor și autorităților militare române. Misiunea a fost condusă de generalul de divizie Henri Berthelot, care a avut și rolul de consilier al Regelui Ferdinand. Din cadrul misiunii a făcut parte și locotenentul Paul Berge, care a fost repartizat la Regimentul 16 Infanterie Fălticeni, ca adjunct al colonelului Cezar Mihail, comandantul regimentului. Paul Berge s-a născut în orașul Perpignan, în data de 29 iunie 1889, într-o familie cu nouă copii. Pe durata Bătăliei de la Somme, la care și participă pentru o scurtă perioadă de timp, termină un curs intensiv de pregătire pentru ofițeri, după care este trimis în România, atașându-se Regimentului 16 Infanterie, la data de 15 ianuarie 1917. Cade eroic, pe data de 10 august 1917, în mijlocul soldaților români, în lupta de la Coșna, în confruntarea cu Regimentul de elită „Wurttemberg” al locotenentului Erwin Rommel, supranumit „Vulpea Deșertului” în al doilea Război Mondial.
Cu prilejul Manifestărilor din cadrul Anului Centenarului Marii Uniri, la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, care își are reședința în fostul sediu al Regimentului 16 Infanterie Fălticeni, și este moștenitoarea patrimoniului material și al tradițiilor militare ale fostului regiment, s-a dezvelit o placă comemorativă în amintirea căpitanului (p.m.) Paul Berge, la care au participat și autorități militare franceze.
Pe data de 5 octombrie 2019, pe dealul Coşna, lângă Târgu Ocna, în comuna Pârgăreşti, pe locul unde s-au dat bătălii decisive în Războiul de Întregire Națională, s-a inaugurat un Ansamblu comemorativ în memoria eroilor căzuţi la datorie, unde în fiecare an au loc manifestări de comemorare. Centrul Ansamblului comemorativ cuprinde două cruci. Prima este dedicată memoriei ostașilor români din regimentele care au participat la luptele din sectorul dealul Coșna și zona adiacentă. A doua cruce este înălțată în memoria căpitanul erou Paul-Édouard Berge. La inaugurare, din delegația franceză au făcut parte și două nepoate ale ofițerului francez.
La Comemorarea Franco-Română de la Villelongue del Monts, din cadrul delegației din România a făcut parte, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și preotul militar care deservește Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, și care a prezentat în cadrul activității o replică a Drapelului de luptă al Regimentului 16 și o ținută militară a soldatului infanterist român, ambele din primul Război Mondial, cât și un costum popular din Bucovina. Serviciul religios de pomenire a fost oficiat atât în ritul ortodox cât și în cel catolic, după care s-a dezvelit o placă memorială amplasată pe peretele de nord al Bisericii. În semn de respect pentru jertfa ostașilor francezi și români, toate cadrele militare franceze în rezervă participante au purtat ținuta militară, inclusiv Prefectul regiunii. În luările de cuvânt rostite de reprezentanții ambelor părți s-a evidențiat tradiția legăturilor dintre cele două țări cât și colaborarea și conlucrarea în ceea ce privește cinstirea eroilor, atât în prezent cât și în viitor, mai ales că Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul”, pentru care a fost aprobată toată documentația la acel moment, nu i s-a înmânat post-mortem eroului Paul Berge niciodată, urmând să fie deschisă o acțiune de reparație morală în acest sens din partea autorităților române, știut fiind faptul că ordinul a fost reînființat în anul 2000, după ce a fost desființat de comuniști.
Schitul Santa Maria del Vilar, care face parte din cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române, unde au avut loc manifestările, se află în apropiere de Perpignan, orașul natal al eroului francez, și unde, ca fericită coincidență, se desfășoară anual, în lunile iulie-august, cel mai mare festival internațional de fotoreportaj de război, într-o locație ce a fost în trecut cimitir al Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul, iar acum este un spațiu destinat desfășurării de manifestări și activități religioase și culturale.
Dacă pentru poporul francez, jertfa ofițerului Paul Berge pe pământ românesc, înseamnă că și-a servit patria, și este cinstit ca un erou, pentru români căpitanul (p.m.) Paul Berge se alătură șirului nenumărat de eroi ai neamului care au luptat pentru libertatea, unitatea, credința și demnitatea poporului român. Astfel, vedem că pomenirea și comemorarea eroilor constituie un puternic factor de cultivare a conștiinței unității și continuității noastre naționale din generație în generație și reprezintă acte de statornicie, continuitate și unitate de-a lungul timpului.
Veșnică recunoștință bravilor înaintași.
Preot Cătălin SIMION