Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, joi, 20 februarie a.c. va avea loc a XXXI-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”, în cadrul căreia va fi pomenit domnul Ștefan Andreescu († 29 noiembrie 2024), fost cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Simpozionul se va desfășura în sala de conferințe a institutului.
Specialist în istoria Evului Mediu, domnul Ștefan Andreescu a scris numeroase articole dedicate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. De-a lungul întregii sale cariere științifice, a fost alături de Mănăstirea Putna și de Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” încă de la înființarea acestuia. Organizarea acestei ediții a Colocviilor Putnei la Institutul „N. Iorga” este un nou omagiu adus istoricului Ștefan Andreescu.
La această ediție s-au înscris zece comunicări științifice, care vor fi susținute de către istoricii Ștefan S. Gorovei (Universitatea Al. I. Cuza, Iași), Maria Magdalena Székely (Universitatea Al. I. Cuza, Iași), Ovidiu Cristea (Institutul Nicolae Iorga, București), Nagy Pienaru (Institutul Nicolae Iorga, București), Gheorghe Lazăr (Institutul Nicolae Iorga, București), Dana Caciur-Andreescu (Institutul Nicolae Iorga, București), Ovidiu Olar (Institutul Nicolae Iorga, București), Andrei Mirea (Facultatea de Istorie, București). Din obștea Mănăstirii Putna, vor participa părintele arhim. Dosoftei Dijmărescu, arhid. Avraam Bugu și monahul Alexie Cojocaru.
În cadrul simpozionului va fi evocat domnul Ștefan Andreescu de către istoricii care l-au cunoscut și se va săvârși o slujbă de pomenire.
Aceasta este a treia ediție a Colocviilor Putnei care se desfășoară la Institutul „Nicolae Iorga”, după ediția a XXII-a, din 12 februarie 2019, și ediția a XIII-a, din 7 martie 2013, celelalte ediții desfășurându-se la Mănăstirea Putna și la Universitatea Al. I. Cuza din Iași.
Programul comunicărilor științifice este disponibil pe site-ul Centrului de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna.
***
Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înființat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, pe atunci Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Din 2020, Centrul funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
În cursul activităților științifice circumscrise anului comemorativ „Ștefan cel Mare și Sfânt” 500 – 2004 s-a conturat nevoia existenței, la Mănăstirea Putna, a unei structuri care să trezească și să mențină interesul pentru cunoașterea trecutului nostru și care să impulsioneze cercetarea lui.
Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna. De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și la Institutul „Nicolae Iorga” din București 30 de ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775–1918), începând cu ediția a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.
www.centrulstefancelmare.ro
www.analeleputnei.ro
www.stefancelmare.ro