Colind-rugăciune la școala faptelor bune

Cu doar câteva zile în urmă, la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” din Rădăuți,  Paraclisul așezat sub ocrotirea a doi dintre cei mai iubiți sfinți ierarhi din Biserica noastră, Nectarie de la Eghina și Calinic de la Cernica, a fost învăluit de fire de lumină izvodite din colind-rugăciune, din mărturisirea duioasă de credință a două grupuri de tineri pentru care valorile Ortodoxiei așezate-n fapte sunt angajament și pentru cei din jur nou și repetat îndemn, din străluminarea de frumos a icoanelor  din abia-sfințitul iconostas.

Deopotrivă, colindătorii – Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, coord. prof. metodist Vasile Schipor, și gazda bună – voluntarii Centrului cultural-catehetic școlar „Episcop Gherasim Putneanul” și cei din grupul local de acțiune din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară din colegiul rădăuțean, coord. prof. dr. Aurica-Lăcrimioara Daneliuc, metodist al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, au reconfirmat atașamentul față de valorile Bisericii noastre, față de tradițiile noastre strămoșești și statornicia lor în împlinirea îndemnului arhieresc adresat de Părintele Arhiepiscop Calinic în Scrisoarea pastorală Nașterea Domnului – taina iubirii milostive care ni se dăruiește: 

Astăzi este vremea când fiecare trebuie să îşi redescopere rostul şi sensul vieţii şi să retrăiască autentic Întruparea şi Naşterea Fiului lui Dumnezeu, aşezându-L pe tronul inimii sale, prin moralitatea faptelor, prin hărnicie şi devotament, prin generozitatea faţă de semeni.

Pentru liceenii din cele două grupuri, este un astăzi de fiecare zi, prispa Crăciunului bun ce-a însemnat în inimi bucuria întâlnirii lor dovedindu-se a fi cu asupră de măsură prilej de întreită sărbătoare. Și dar întreit, ca odinioară darurile închinate de magi: gândul curat, și recunoscător, și drept; lucrarea mâinilor ce nu uită menirea gândului înalt și-o împlinește-n faptă; și rugăciunea care mângâie și iartă. S-a adumbrit de pacea de Sus ce le-a-nsoțit colindele întregul Paraclis. Și din înalt părea să coboare pe suflete binecuvântarea, ca florile de măr, mărturisind netrecătorul Adevăr.

Și-ntr-un răstimp, ca într-o lecție-doxologie, semn viu de grijă, de recunoștință și de omenie, și-a răsplătit cu daruri multe profesoara-gazdă și ceata de colindători și cetele ei  vesele și entuziaste de voluntari. La rândul său, dăscălița reconfirmă puterea și determinarea de a dezmărgini vremelnicia. A ctitorit micul altar de rugăciune din colegiul bucovinean și rectitorește cu fiecare zi mai mult și mai mult, în sufletele elevilor săi, credința în Bunul Hristos și în Biserica Iubirii Sale și grija de-a-L urma pe Dumnezeu-Cuvântul și-a-L asculta în toate. Crește în jurul ei o școală a faptelor bune.

Ca o de fiecare zi exersare a îndemnului arhieresc din Decalogul Tânărului Ortodox: Iubeşte valorile Ortodoxiei, pecetluite cu jertfa Mântuitorului Iisus Hristos (…) și alege-ţi prieteni de foarte bună calitate spirituală, morală şi intelectuală, cu care să te implici în activităţi eclesiale, sociale, culturale, educaţionale.

Și ca un angajament asumat însutit, la nesfârșit: Să înveşnicim, totodată, în noi, iubirea cu care L-a înconjurat Maica Sa, credinţa Dreptului Iosif, evlavia magilor, râvna păstorilor, uimirea îngerilor în faţa smereniei Celui mai înalt decât cerurile, ca daruri curate şi mulţumire întru dreptate aduse înapoi Fiului, întru Tatăl, prin Duhul Sfânt. († Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Scrisoare pastorală la Nașterea Domnului, 2020)

 

prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie