Cincizecimea – Nașterea văzută a Bisericii lui Hristos, prăznuită la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută și ca Duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor, anul acesta fiind și ajunul sărbătorii care amintește de aducerea cinstitelor moaște ale Sfântului Ioan cel Nou la Suceava, pelerini din mai multe zone ale țării s-au reunit în rugăciune la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava pentru a sărbători ziua de naștere a Bisericii văzute, precum și pentru a-l cinsti pe cel dintâi sfânt ocrotitor al Moldovei.

În mijlocul credincioșilor prezenți astăzi, 23 iunie 2024, la mănăstirea care adăpostește moaștele întregi ale marelui mucenic s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, nu înainte de a se închina la cinstitele moaște ale ocrotitorului Cetății Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, așezate în aceste zile într-un baldachin frumos împodobit sub teii din curtea așezământului monahal. Alături de o parte din obștea mănăstirii, din soborul slujitor au făcut parte și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu, a răspuns în cânt bisericesc ecteniilor și rugăciunilor înălțate de soborul slujitor.

În cuvântul de învățătură, rostit de părintele dr. docent Mihai Valică, de la Biserica „Sfânta Treime” din Vatra Dornei, a fost amintit faptul că astăzi este sărbătorită ziua de naștere văzută a Bisericii lui Hristos și a fost explicată taina marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh. „Sfânta noastră Biserică serbează astăzi, cu multă bucurie duhovnicească, momentul istoric al pogorârii Sfântului Duh, întemeierea Bisericii lui Hristos, în chip văzut, precum și rămânerea la noi și în noi a Sfântului Duh, până «în veac», adică o sărbătoare continuă a Rusaliilor. De aceea este numită și Duminica Mare. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca istorisește în capitolul 2 din Faptele Sfinților Apostoli cum s-a petrecut pogorârea Sfântului Duh, în ziua Cincizecimii iudaice. (…) Să ne reamintim ce ne spune: «Și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi».”

Părintele a vorbit și despre conceptul unitar al Sfintei Treimi și despre efectele Pogorârii Sfântului Duh. Mai mult, a amintit care sunt roadele Sfântului Duh și a explicat cum putem păstra darurile acestuia în inima noastră. „Sfântul Apostol Pavel le spune romanilor: «Duhul vine în ajutor slăbiciunii noastre, căci noi nu știm să ne rugăm cum trebuie, ci Însuși Duhul Se roagă pentru noi cu suspine negrăite.» (Romani 8, 26), care aduce multe roade: «Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția.» (Galateni 5, 22-23). Dacă avem aceste roade ale Sfântului Duh înseamnă că «Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul nostru» (Luca 17, 21). Este timpul să ne cercetăm fiecare conștiința și inima noastră și să ne întrebăm: Este prezent Duhul Sfânt în viața noastră? Câte din roadele Duhului Sfânt sălășluiesc în noi? Întrebări deloc retorice. Dacă nu găsim roadele Duhului Sfânt în noi, atunci vom găsi cu siguranță faptele trupului.”

Potrivit rânduielii liturgice aparte din această zi, statornicită de Părinții Bisericii, la finalul Sfintei Liturghii ierarhul, alături de preoți din soborul slujitor, potrivit rânduielii bisericești, a oficiat slujba Vecerniei plecării genunchilor, citind cele șapte rugăciuni care amintesc de darurile primite de Sfinții Apostoli de la Sfântul Duh, pentru sfințirea ramurilor de tei.

Marele praznic închinat trimiterii în lume a celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi, Duhul Adevărului și Mângâietorul, pentru a continua prin activitatea Sa sfinţitoare activitatea soteriologică a Mântuitorului Iisus Hristos, a oferit prilejul acordării unor distincții de vrednicie celor care, slujind semenilor prin darul cântării plăcute lui Dumnezeu, s-au făcut „următori Cuviosului Eustatie, Protopsaltul Mănăstirii Putna, începător al cântăreților isihaști din Moldova, în veacul al XV-lea, compozitor și mare dascăl al muzicii bisericești”.

Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Constantin Ciprian Blaga, a dat citire textului care însoțește ordinul propriu-zis și a explicat contextul în care s-a decis înființarea acestuia. „În data de 6 noiembrie 2023, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial Suceava, s-a aprobat, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, înființarea Ordinului Eustatie Protopsaltul, cu obiectivul clar de a fi conferit clericilor sau mirenilor, după caz, care și-au adus contribuția la dezvoltarea cântului bisericesc, remarcându-se fie în calitate de compozitori, fie în calitate de interpreți, fie în calitate de teoreticieni. Pornind de la acest aspect concret și având în vedere faptul că eparhia noastră este o eparhie performantă și din punct de vedere muzical, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a rânduit ca astăzi, în ajunul hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, să confere unor colaboratori apropiați Ordinul Eustatie Protopsaltul pentru efortul depus.”

În semn de „prețuire și încurajare pentru strădaniile depuse în promovarea artei muzicale bisericești”, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit Ordinul „Eustatie Protopsaltul” pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu, dirijor al Coralei mixte „Sfântul Ioan cel Nou”, pr. Constantin Dan Magdalena, dirijor al Grupului Psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, arhid. Nifon Baciu, coordonator al Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, arhid. Paul Iușcă, dirijor al Grupului Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, arhid. Ilie Leonte, dirijor al Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, și domnului Alexandru Semeniuc, dirijor și compozitor.

Ierarhul locului i-a mulțumit părintelui profesor doctor docent Mihai Valică pentru cuvântul de înaltă ținută teologică și i-a felicitat pe cei care urmează exemplul Cuviosului Eustatie, protopsalt al Mănăstirii Putna către sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui de-al XVI-lea.

„Aș vrea să-i felicit pe toți cei care au primit Ordinul Eustatie Protopsaltul, cel care a dirijat corul la moartea lui Ștefan cel Mare. Acest ordin nu se conferă celor care nu au legătură cu muzica, respectiv cu muzica psaltică. Însă toți părinții arhidiaconi care slujesc la Catedrala noastră sunt foarte, foarte buni protopsalți. Și niciunul nu va rămâne neevidențiat, fără să primească acest ordin al marelui protopsalt Eustatie.”

Totodată, ierarhul a anunțat faptul că obștea mănăstirii Sfântului Ioan a pregătit 10.000 de pachete cu alimente, pentru sufletul celor adormiți, cunoscuți și necunoscuți, întrucât ieri a fost ziua de obștească pomenire a acestora, numită popular Moșii de vară. Înaltpreasfinția Sa a dorit să mulțumească îndeosebi pelerinilor pentru felul în care îl cinstesc de fiecare dată pe sfântuțul mult-iubit al Bucovinei.

„Vă îmbrățișăm pe toți deopotrivă, vă urăm ani mulți și buni cu sănătate de la Dumnezeu și vă mulțumim totodată că ați știut, știți și veți ști, sunt sigur, să-l înconjurați pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou cu dragostea, cu credința și cu dăruirea frățiilor voastre. Să fiți sănătoși!”

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a binecuvântat apoi ramurile de tei prin stropire cu apă sfințită, care au fost apoi împărțite credincioșilor. Alături de aceste daruri și de binecuvântarea arhierească, cei prezenți s-au bucurat și de întâlnirea prin rugăciune și închinare cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător.

Manifestările prilejuite de hramul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților vor continua în această seară, începând cu ora 18:00, când va avea loc cea de-a treia ediție a Concertului de muzică bizantină. Sunt invitați să aducă bucurie duhovnicească în sufletele tuturor Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, Corul de maici al Mănăstirii Cămârzani și pr. Alexandru Grigoraș, membru al Corului Academic Byzantion și protopop al Protopopiatului Sascut, din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Luni, 24 iunie 2024, când este prăznuită Sfânta Treime, dimpreună cu Nașterea Înaintemergătorului Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului. Din sobor vor face parte și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Programul hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” va continua cu  Parastasul Voievozilor, slujbă de pomenire a domnilor Moldovei, care va avea loc în Cetatea de Scaun a Sucevei.

Sărbătoarea se va încheia cu o nouă ediție a evenimentului intitulat „Seara valorilor sucevene”, manifestare în cadrul căreia va concerta Corul Academic Byzantion, dirijat de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi