Cetatea Dragomirnei și-a omagiat ctitorii mai vechi și mai noi

În seara primei zile a lui Cuptor, în ajunul datei de 2 iulie – zi care aduce aminte de mucenicia lui Miron Vodă Barnovschi la Constantinopol în anul 1633, Mănăstirea Dragomirna l-a cinstit pe voievodul ce a contribuit la făurirea ei, cunoscut pentru vocația de ctitor duhovnicesc și de așezăminte monahale, precum și pentru aplecarea către cultură și artă, anul acesta împlinindu-se și 395 de ani la încheierea primei domnii a acestui Domn al Țării Moldovei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, obștea așezământului monahal a organizat la ceas aniversar o serie de evenimente menite să aducă în prim plan personalitățile ce și-au pus amprenta pe istoria Dragomirnei. Pentru a evidenția frumoasa activitate duhovnicească și culturală a acestora, manifestarea a cuprins și un ceremonial militar, lansarea unui volum despre una dintre monahiile de seamă care au îndrumat duhovnicește obștea Dragomirnei, precum și audiția unei balade care rememorează cele mai importante momente din viața acestui conducător al Moldovei.

După întâmpinarea oficială a elevilor și cadrelor militare, coordonați de generalul de brigadă Ionel Postelnicu, Inspector șef Inspectoratul Jandarmi Județean Suceava, și intonarea imnului național de stat, în seara zilei de 1 iulie 2024 a avut loc pomenirea ctitorului fortăreței, Voievodul martir Miron Barnovschi, cunoscut pentru legătura cu Dumnezeu și dragostea față de Acesta, dovadă fiind numeroasele locașuri ctitorite și împodobite între 1626 și 1629.

Slujba Parastasului a fost săvârșită de un numeros sobor de preoți și diaconi condus de pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, precum și invitați ai maicii starețe, stavrofora Maria Magdalena Gherghină.

A urmat lansarea volumului „Stavrofora Iulia Aramă – stareța de aur a Dragomirnei”, marea stareță a Mănăstirii Dragomirna (1920-2003). Personalitatea celei care a fost numită „Stareța de aur a Dragomirnei”, cunoscută și drept „blânda Iulia”, a fost evocată de cei care au cunoscut-o, între care pr. Vasile Irimia, fost protopop, dar și de cei care s-au ocupat de publicarea acestui volum apărut la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum pr. dr. Ștefănel-Stelian Ciurciun, director al Departamentului Editură și Tipografie.

Un moment artistic deosebit care i-a emoționat pe cei prezenți a fost Balada domnului martir, așternută în versuri de obștea Mănăstirii Dragomirna și interpretată de membri ai Grupului Psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, coordonat de pr. Constantin Dan Magdalena și dirijat de această dată de pr. Alexandru Sofian.

În cadrul evenimentului au fost oferite și două distincții de vrednicie din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul eparhial „Anastasie Crimca”.

În continuare a avut loc o procesiune cu odoarele de preț ale lăcaşului mult iubit al vlădicii Anastasie Crimca, așa cum este considerată Mănăstirea Dragomirna, moaștele Sfântului Iacob Persul, precum și cu alte cinstite moaște aflate în patrimoniul bisericii.

Potrivit organizatorilor, prin implicarea Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață, cu sprijinul Primăriei Mitocu Dragomirnei, al Asociației Social-Culturale „Anastasie Crimca”, al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență „Mitocu Dragomirnei” și cu deosebita participare a Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, devine o tradiție ca Cetatea Dragomirnei să fie gazda unei astfel de eveniment comemorativ. Tineri în costum național, membri ai Centrelor de tineret „Ecclesia”, preoți, maici, cadre militare și iubitori ai obiceiurilor și tradițiilor românești, credincioși din împrejurimi au înconjurat mai întâi Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, iar mai apoi zidul cetății, purtând în mâini cruci și prapuri, drapelul țării noastre, flori, candele și icoane.

Ziua s-a încheiat cu retragerea cu torțe pe drumul de strajă al Cetății Dragomirnei, moment impresionant pentru toți cei prezeneți, care să amintească atât de flacăra rugăciunii nestinse, cât și de vremurile de restriște, când mănăstirea a slujit drept adăpost pentru obște și căpeteniilor țării.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi

Foto copertă: Cristi Turculeț