Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna septembrie întâlniri ale cercurilor pastorale.
CERCUL PASTORAL NR. 1
„SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL”
În data de 10.09.2024, ora 17:00, la Parohia cu hramul „Sfânta Treime” din Șcheia, păstorită de către Părintele Pricop Bogdan, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.
După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Biserica-spital duhovnicesc. Rolul terapeutic al Bisericii în vindecarea omului de patimi” susținută de către Părintele Pricop Bogdan de la Parohia ,,Sfânta Treime” din Șcheia.
La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 14 preoți.
Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 1); Pr. Ciornovalic Mihai; Pr. Straton Bogdan; Pr. Popovici Dumitru; Pr. Buta Dragoș; Pr. Baltag Vasile; Pr. Lăzăreanu Cristian; Pr. Clipa Sorin-Toader; Pr. Argatu Ștefan și Pr. Mihoc Dumitru.
Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
În această misiune terapeutică, preotul joacă un rol central. El este medicul duhovnicesc care ajută sufletele să se vindece de patimi și să-și găsească calea către Dumnezeu. Prin spovedanie, sfaturi duhovnicești, rugăciune și administrarea Sfintelor Taine, preotul contribuie la procesul de vindecare și îndrumă credincioșii pe drumul lor spiritual. Preotul nu doar tratează rănile sufletești, ci și previne apariția lor printr-o pastorație atentă și educarea spirituală a credincioșilor. Preotul este chemat să fie un îndrumător, un vindecător și un păstor al sufletelor, având responsabilitatea de a însoți credincioșii în lupta lor împotriva patimilor și în căutarea sănătății duhovnicești. Rolul său este vital în menținerea echilibrului spiritual al comunității și în sprijinirea fiecăruia pe calea mântuirii.
În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:
– Preotul este cel care „diagnostichează” starea spirituală a credinciosului și îi oferă tratamentul adecvat pentru vindecare;
– Tainele, rugăciunea, postirea și viața de comuniune cu aproapele sunt „tratamentele” pe care Biserica le pune la dispoziția credincioșilor, pentru a-i vindeca de patimile care le întunecă sufletul;
– Spovedania are un rol important în curățirea spirituală, deoarece prin pocăință și iertare, sufletul se eliberează de povara păcatelor și primește o nouă șansă la sănătate duhovnicească.
În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Pricop Bogdan, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.
CERCUL PASTORAL NR. 2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”
În data de 12.09.2024, ora 18:00, la Parohia cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, păstorită de către părintele Belei Ioan din Bosanci, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.
După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Biserica-spital duhovnicesc. Rolul terapeutic al Bisericii în vindecarea omului de patimi” susținută de către părintele coslujitor Mocanu Andrei de la Parohia cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Bosanci.
La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 15 preoți.
Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 2); Pr. Onea Valentin; Pr. Romega Ionel și Pr. Păstrăv Ciprian.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
Biserica, ca trup al lui Hristos, este locul unde omul poate primi vindecare duhovnicească. Însuși Mântuitorul a venit „ca cei ce cred în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3, 16), adică să fie vindecați de boala păcatului și să fie restabiliți în comuniunea cu Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur, vorbind despre Biserică în cartea Scara Raiului, face următoarea afirmație „Biserica este un spital duhovnicesc: nu un tribunal unde să fii judecat, ci o casă de vindecare unde să fii tămăduit.”
În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:
– Biserica este locul unde omul poate găsi adevărata vindecare, atât fizică, cât și sufletească;
– Vindecarea fizică este doar un prim pas către vindecarea spirituală și comuniunea cu Dumnezeu;
– Prin rugaciune credinciosul își deschide sufletul și primește harul vindecător al Duhului Sfânt.
În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Belei Ioan, pentru organizarea cercului pastoral și părintelui coslujitor Mocanu Andrei pentru prezentarea temei cât și celorlalți preoți pentru participare.
CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”
În data de 16.09.2024, ora 17:00, la Parohia cu hramul „Sfânta Treime”, păstorită de către Părintele Bardan Tiberiu din Frumoasa, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.
După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Biserica-spital duhovnicesc. Rolul terapeutic al Bisericii în vindecarea omului de patimi”, susținută de către Părintele Bardan Tiberiu de la Parohia cu hramul „Sfânta Treime” din Frumoasa.
La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 9 preoți.
Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ungureanu Marius-Nicușor (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3); Pr. Fodor Cornel; Pr. Pr. Hapca Gheorghe; Pr. Cormoș Mircea; Pr. Druță Ionel; Pr. Ungureanu Gheorghe; Pr. Țuțuianu Gheorghe și Pr. Oroșan Ioan.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
În mijlocul lumii noastre stă Arhiereul cel veșnic, Hristos – Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. Și vedem din referatul biblic că Hristos nu s-a rezumat la vindecarea sufletească, ci prin iertarea păcatelor și printr-o pedagogie dumnezeiască, a dăruit și vindecarea trupească. Ne-a arătat că între starea sufletească și sănătatea trupeasca este o legătură complementară, patimile și lipsa credinței, a nădejdii în lucrarea lui Dumnezeu cu fiecare om ducând la boală și moarte biologică. Despre această dimensiune a Bisericii vorbește Sf. Ioan Gură de Aur când spune: „Biserica este un spital duhovnicesc: nu un tribunal unde să fii judecat, ci o casă de vindecare unde să fii tămăduit.”
În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:
– Încă de la începuturile existenței sale, Biserica a spijinit și vindecarea fizică a oamenilor și a zidit așezăminte filantropice unde a organizat activități sociale și medicale;
– Fără Dumnezeu în viața noastră, diavolul vine cu toată puterea și întunericul semănând necaz și boală;
– Exită mulți sfinți binecunoscuți care au lucrat cu harul lui Dumnezeu, făcând tămăduiri în popor, dar au și scris pagini care până azi hrănesc sufletele însetate de Cuvânt.
În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Bardan Tiberiu pentru organizarea cercului pastoral și pentru susținerea temei și celorlalți preoți pentru participare.
CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”
În data de 17.09.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” păstorită de către Părintele Simerea Constantin-Doru din Mironu, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.
După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Biserica-Spital duhovnicesc. Rolul terapeutic al Bisericii în vindecarea omului de patimi” susținută de către Părintele de la Parohia cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, din Mironu.
La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 10 preoți.
Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Aldea Florin (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 4 ,,Sfântul Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”); Pr. Gherasim Vasile; Pr. Lateș Dumitru; Pr. Dura Florin și Pr. Aluculesei Alexandru.
Părintele Președinte Aldea Florin al cercului pastoral, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
Biserica a fost dintotdeauna preocupată de sănătatea spirituală și trupească a omului, fiind percepută în istorie ca o „comunitate tămăduitoare” care a influențat întreaga viață spirituală a poporului, dând naștere la o atmosferă de sănătate și curăție morală. Mântuitorul Iisus Hristos a însoțit propovăduirea Evangheliei Sale cu multe și minunate vindecări. Sfânta Scriptură prezintă toate lucrările lui Hristos ca manifestări ale iubirii Sale față de oameni, o iubire plină de milă, datorită căreia El îi vindecă pe bolnavi și pe demonizați, înviază morți, dar îi și cheamă pe toți la darul dumnezeiesc al Împărăției Sale. Biserica este, în fond, un mare „spital duhovnicesc”, unde toți oamenii sunt chemați să vină, cu rănile lor sufletești și trupești, să se vindece. Potrivit învățăturilor Sfinților Părinți, lucrarea Bisericii este o lucrare terapeutică prin care sunt vindecate bolile oamenilor, cele sufletești și cele trupești. Această terapie are drept scop restaurarea chipului lui Dumnezeu din om, alterat prin păcat. Calea către redobândirea asemănării cu Dumnezeu poate fi găsită doar în sânul Bisericii.
În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:
– Să nu trecem cu vederea cele două căi care sunt adevărate medicamente de viață în fața bolii sau a suferinței: rugăciunea și postul;
– Biserica cheamă și îndeamnă pe toți la rugăciune, la spovedanie prin intermediul cărora se poate primi Taina Împărtășaniei, cu mare rol tămăduitor;
– Credința și știința/ medicina se pot îmbina foarte bine.
În încheiere, părintele președinte Aldea Florin, a mulţumit atât părintelui paroh Simerea Constantin-Doru, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare.
CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”
În data de 30.09.2024, ora 18:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul”, păstorită de către Părintele Andrieș Cătălin din Pârtești de Jos, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.
După rugăciunea de bincuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Biserica-Spital duhovnicesc. Rolul terapeutic al Bisericii în vindecarea omului de patimi” susținută de către Părintele Andrieș Cătălin de la Parohia cu hramul ,,Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” din Pârtești de Jos.
La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 16 preoți.
Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5) și Pr. Velniciuc Gheorghe.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
Biserica oferă un cadru complex și integrat pentru vindecarea duhovnicească, aducând împreună, rugăciunea, învățătura, consilierea și viața comunitară. Aceste elemente funcționează împreună pentru a ajuta credincioșii să se apropie de Dumnezeu, să-și vindece sufletele și să trăiască o viață în conformitate cu voia lui Dumnezeu. Prin toate aceste mijloace, biserica își îndeplinește rolul de spital duhovnicesc, unde credincioșii pot găsi alinare, vindecare și mântuire.
În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:
– Mântuitorul Iisus Hristos a însoțit propovăduirea Evangheliei Sale cu multe și minunate vindecări ce ne sunt puse la dispoziție prin intermediul Sfintelor Scripturi;
– Doctorul spitalului duhovnicesc este Însuși Hristos, iar asistenții Săi sunt slujitorii;
– Indiferent de necazul sau suferința abătute asupra lui, omul nu trebuie să își piardă niciodată încrederea nestrămutată în Dumnezeu și speranţa statornică în ajutorul Lui.
În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Andrieș Cătălin, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.
A consemnat, Arhid. Maloș Constantin