Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna octombrie 2024

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna octombrie întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL”

 

În data de 15.10.2024, ora 17:00, la Parohia cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon” din Suceava, păstorită de către Părintele Clipa Toader-Sorin, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Conlucrarea dintre preot și medic în actul îngrijirii celor bolnavi” susținută de către Părintele Clipa Toader-Sorin de la Parohia ,,Sfântul Ierarh Spiridon” din Suceava.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 1); Pr. Micliuc Bogdan (Secretar al Protopopiatului Sv II); Pr. Mureș Cătălin; Pr. Bîrsan Ionel (Consilier Eparhial al Sectorului Juridic și consultanță);  Pr. Baltag Vasile; Pr. Hirghiligiu Toader-Sorin; Pr. Pricop Bogdan.

Părintele Misionar Protopopesc Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Activitatea preotului în spital vine în sprijinul actului medical în sine, deoarece el are capacitatea harică și mijloacele necesare restabilirii liniștii sufletești a bolnavului ca urmare a împăcării omului cu Dumnezeu și cu semenii săi. Preotul știe că harul Duhului Sfânt se revarsă și lucrează deopotrivă în suflet și în trup, adică asupra omului întreg. Rugăciunile pentru bolnavi cheamă ajutorul lui Dumnezeu în restabilirea sănătății trupești și sufletești. Taina Sf. Maslu se adresează cu precădere omului bolnav și are în vedere sănătatea sufletească prin iertarea păcatelor (păcatele fiind semnul dezechilibrului sufletesc). Apoi ungerea cu untdelemn sfințit reprezintă lucrarea harului dumnezeiesc în trupul bolnavului. Sfânta Taină a Mărturisirii aduce bolnavului vindecarea sufletului prin dezlegarea și iertarea păcatelor, iar Sfânta Cuminecătură îl unește pe om în chip real cu Însuși Hristos Domnul nostru, Izvorul vindecărilor și al nemuririi, prin primirea Sfântului Trup și Sânge. Prin urmare lucrarea preotului duhovnic în spital este absolut necesară. În cazul bolnavilor cu boli incurabile, atât medicul, cât și preotul sunt puși deseori într-o situație delicată. Medicul își dă toată silința să ușureze pe cât posibil suferința, iar preotul are datoria de a-l conștientiza pe bolnav că boala – suferința – capătă prin răbdare valențele ascezei creștine, devenind nevoință mântuitoare, întrucât domolește patimile trupești și pornirile pătimașe. Preotul trebuie să-l povățuiască pe cel suferind și să-l întărească duhovnicește să-și poată duce cu răbdare și încredere crucea sa. Să-l facă să înțeleagă că bolile purtate fără cârtire sunt considerate trepte spre cer pe calea curățirii, luminării și desăvârșirii”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– colaborarea între duhovnic și bolnav este mai importantă decât relația dintre doctor și bolnav în momentul în care bolnavul este pe patul de suferință;

– întotdeauna trebuie să avem grijă de cel care se află în suferință, mai ales că prin ajutorarea lui ne putem mântui și noi;

– rugăciunea și postul sunt cheia ce ne deschide mântuirea sufletului.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Clipa Toader-Sorin, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 08.10.2024, ora 18:00, la Parohia cu hramul ,,Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan” din Chilișeni, păstorită de către Părintele Păstrăv Ciprian, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Conlucrarea dintre preot și medic în actul îngrijirii celor bolnavi” susținută de către părintele Păstrăv Ciprian de la Parohia cu hramul ,,Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan” din Chilișeni.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 14 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 2 ,,Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”); Pr. Bujorean Ioan; Pr. Diaconu Vasile; Pr. Marișca Ștefan; Pr. Onea Valentin; Pr. Mihoc Mihai; Pr. Marișca Gheorghe; Pr. Rusu Toader; Pr. Alexandriuc Mihai; Pr. Romega Ionel; Pr. Devisevici Ovidiu și Pr. Ciceu Eugen.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Reușita actului medical începe cu o anamneză medicală, adică cu un dialog sincer dintre medic și pacient. Sinceritatea presupune încredere, deschidere personală, crearea unei legături afective reciproce. Medicul are datoria de a liniști bolnavul, crearea unui tonus optimist, inducerea încrederii în echipa medicală. Prin urmare medicul știe că primul pas în vindecare începe la nivel psihologic. Tocmai de aceea activitatea preotului de spital vine în sprijinul actului medical prin restaurarea comuniunii omului cu Dumnezeu. Taina Sfântului Maslu se adresează cu precădere omului bolnav. Sfânta Taină a Spovedaniei are ca efect vindevarea sufletului prin iertarea de păcate, iar  Taina Împărtășaniei îl unește pe om în mod real, prin Trup și Sânge cu Domnul Iisus Hristos. Spitalul este „golgota” firii umane. Astfel depinde de noi dacă ne asemănăm tâlharului de-a stânga, blamând pe Dumnezeu în fața suferinței și a morții, sau celui de-a dreapta, descoperind pe Dumnezeu, pătimind alături de noi.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– atât vocația medicală cât și cea preoțească sunt daruri divine, cultivate de cei care au simțit aceste vocații deosebite, cu mult efort;

– conlucrarea dintre medici și preoți reprezintă un liant viabil azi, deoarece și unii și alții intâlnesc zilnic în munca lor, oameni cu boli trupești și sufletești care încearcă să descopere căi de vindecare în actul medical;

– omul leneș poate să cadă foarte ușor în depresie.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Păstrăv Ciprian pentru organizarea cercului pastoral și pentru prezentarea temei cât și celorlalți  preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”

 

În data de 31.10.2024, ora 17:00, la Parohia cu hramul ,,Acoperământul Maicii Domnului”, păstorită de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor din Ilișești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Conlucrarea dintre preot și medic în actul îngrijirii celor bolnavi”, susținută de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor de la Parohia cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din Ilișești.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 7 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Hapca Gheorghe; Pr. Țuțuianu Gheorghe; Pr. Druță Ioan; Pr. Fodor Cornel; Pr. Ungureanu Gheorghe și Pr. Hulpoi Mircea.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Sfântul Ierarh Luca al Crimeei ne învață că îngrijirea bolnavilor este o misiune sacră, în care medicul și preotul trebuie să colaboreze pentru a oferi pacientului o vindecare completă. Pentru Sfântul Luca, acest act nu este doar unul de caritate, ci o formă de slujire a lui Dumnezeu, care implică iubire, răbdare și compasiune. În îngrijirea paliativă, exemplul său arată importanța alinării durerii și a susținerii spirituale, prin care pacientul este ajutat să își păstreze demnitatea și liniștea sufletească până la final

            În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– pentru întărirea trupului trebuie mai întâi să avem grijă de suflet;

-medicina și teologia sunt două domenii diferite aflate într-un proces de interdependență;

-Taina Spovedaniei și Taina Sfântului Maslu joacă un rol crucial în procesul de vindecare aducând alinare și întărire atât trupului, cât și sufletului.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Ugureanu Marius-Nicușor pentru organizarea cercului pastoral și pentru susținerea temei și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

 

 În data de 29.10.2024, ora 17:00, la Parohia cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” păstorită de către Părintele Aldea Florin din Păltinoasa, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.

 După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Conlucrarea dintre preot și medic în actul îngrijirii celor bolnavisusținută de către Părintele Aldea Florin de la Parohia cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, din Păltinoasa.

  La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 13 preoți.

 Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Aldea Florin (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 4); Pr. Abageru Lucian; Pr. Dura Florin; Pr. Cojocar Marius; Pr. Bîrsan Marius-Gheorghe; Pr. Simerea Constanin-Doru și Pr. Gherasim Vasile.

 Părintele  misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Colaborarea dintre preot și medic este crucială în actul îngrijirii celor bolnavi, având un impact profund asupra calității vieții pacienților. Așa cum a demonstrat Sfântul Luca al Crimeii, și înaintea lui Sfinții doctori fără de arginți: Cosma și Damian din Roma, Cosma și Damian din Asia Mică, Trifon, Pantelimon, Ermolae, Diomid, Samson, Mochie, Talaleu, Chir și Ioan, o îmbinare între știința medicală și teologie, între actul medical și credința și rugăciunea preotului, poate aduce alinare și vindecare atât sufletească, cât și trupească. În contexul societății secularizante în care trăim, este necesară respectarea rolurilor complementare ale medicului și preotului. Astfel se poate oferi o îngrijire cuprinzătoare, care răspunde nevoilor fizice, emoționale și spirituale ale bolnavilor. Așadar este esențial ca preotul și medicul să colaboreze, să comunice și să își împărtășească cunoștințele pentru a asigura cea mai bună îngrijire posibilă pentru pacienți.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– sănătatea nu ar trebui percepută doar ca absența bolii, ci ca o stare de bine care implică un echilibru între trup, suflet și spirit;

– activitățile de educație sanitară, programele de consiliere și sprijinul spiritual sunt doar câteva dintre modalitățile prin care Biserica contribuie la sănătatea comunității;

– bolnavul se poate vindeca prin post și rugăciune.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Aldea Florin, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

 

În data de 21.10.2024, ora 18:00, la Parohia cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, păstorită de către Părintele Lazăr Răzvan din Pârtești de Sus, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul „Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După rugăciunea de bincuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Conlucrarea dintre preot și medic în actul îngrijirii celor bolnavi” susținută de către Părintele Lazăr Răzvan de la Parohia cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Pârtești de Sus.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 15 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5); Pr. Ilișoi Viorel (Consilier al Sectorului Economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților) și Pr. Purice Constantin-Gheorghiță.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„De cele mai multe ori boala trupească își are cauza în boala sufletească. Pentru insuficiențele și anormalitățile spirituale este nevoie și de preot. Preotul nu are rolul de concurent al medicului, ci de împreună lucrător cu acesta în salvarea ființei omenești de la durere. Cel chemat la slujirea preoțească caută vindecarea bolii spirituale prin restabilirea legăturii dintre om și Dumnezeu. Nu întâmplător în Epistola către Iacov se spune: Este cineva bolnav, între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica, și de va fi făcut păcate se vor ierta lui  citat din binecunoscutul apostol citit la Sfânta Taina a Maslului (Iacov 5, 14-15).”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

–  prin suferință Hristos ne poate aduce mântuirea;

– medicul vindecă trupurile pacienților, iar Dumnezeu prin rugăciunile preotului vindecă sufletul.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Lazăr Răzvan, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

                                                                                                                 

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin