Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna noiembrie 2024

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna noiembrie întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL”

 

În data de 26.11.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Suceava, păstorită de către Părintele Diaconașu Constantin, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Sfinții Tămăduitori ca model al preoților de caritate și prieteni ai celor bolnavi” susținută de către Părintele Clipa Toader-Sorin de la Parohia ,,Sfântul Ierarh Spiridon” din Suceava.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 13 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 1); Pr. Bîrsan Ionel (Consilier Eparhiar al Sectorului Juridic și consultanță); Pr. Clipa Sorin-Toader; Pr. Argatu Ștefan.

Părintele Misionar Protopopesc Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Sfinţii doctori fără de arginți au unit ştiinţa medicală cu rugăciunea şi s-au lăsat purtaţi de Bunul Dumnezeu în lucrarea lor de vindecare a oamenilor aflaţi în grele suferinţe aduse de feluritele boli ce afectează umanitatea. Citind sinaxarele închinate vieţii lor, descoperim vindecările minunate pe care le-a săvârşit Dumnezeu prin ei şi mai ales credinţa lor puternică şi trăirea lor autentic creştină. De aceea sunt numiţi în tropar sfinţi doctori cei fără de arginţi şi de minuni făcători”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

–  rolul sfinților tămăduitori poate fi văzut ca o inspiratie pentru preoți deoarece ei sunt modele de compasiune și empatie, credință si speranță;

– asemeni sfinților, preoții care fac pastorație printre cei bolnavi trebuie să dea dovadă de vrednicie și tărie, dar și de multă credință, deoarece devii  puternic doar atunci când lupţi împreună cu Dumnezeu;

– caritatea este actul care ne apropie cel mai mult de Dumnezeu. În creștinism aceasta este văzută ca o manifestare directă a iubirii față de Dumnezeu și față de semeni.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Diaconașu Constantin, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 27.11.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpărătura, păstorită de către Părintele Brahariu Mihai, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Sfinții Tămăduitori ca model al preoților de caritate și prieteni ai celor bolnavi” susținută de către părintele Brahariu Mihai de la Parohia cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpărătura.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 12 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 2 ,,Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”); Pr. Păstrăv Ciprian.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Preoții de caritate, dar și preoții de parohie, în virtutea preoției lor slujitoare au și o vocație a vindecării ce transcende din viețile sfinților pe care i-am evocat și care au unit harisma tămăduirii cu slujirea liturgică și lucrarea duhovnicească. Mijloacele văzute prin care Sfinții Tămăduitori au săvârșit vindecări minunate au fost rugăciunea, mila față de semeni și viața curată, astfel că tămăduirea nu este un act medical sau un miracol izolat, ci o lucrare sinergică între harul lui Dumnezeu cel necreat și slujirea preoțească, care are drept scop nu doar sănătatea trupească, ci și pe cea sufletească”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– preoții de caritate sunt chemați să fie mai mult decât simpli intermediari între bolnavi și Dumnezeu. Aceștia trebuie să ofere, pe lângă actul liturgic, și consiliere, încurajare și alinare celor aflați în suferință;

– săvârșirea vindecărilor se poate face prin multă rugăciune și credință tare atât din partea preotului, cât și a celui suferind;

– suferința, acceptată cu credință și nădejde, devine prilej de curățire sufletească și apropiere de Dumnezeu.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Brahariu Mihai pentru organizarea cercului pastoral și pentru prezentarea temei cât și celorlalți  preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”

 

În data de 28.11.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, păstorită de către Părintele Pleșea Ciprian din Moara, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul ,,Sfântul Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Sfinții Tămăduitori ca model al preoților de caritate și prieteni ai celor bolnavi”, susținută de către Părintele coslujitor Druță Ionel de la Parohia cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Moara.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 13 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ungureanu Marius-Nicușor (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3 ,,Sfântul Ierarh Petru Movilă”); Pr. Cristian Constantin; Pr. Pleșea Ciprian; Pr. Țercovnic Adam; Pr. Lazăr Daniel; Pr. Grigore Ureche; Pr. Hapca Gheorghe

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Rolul preotului de spital este unul puțin diferit de cel al preotului de parohie, dar are același scop: mântuirea credincioșilor. Spre deosebire de o parohie, unde credincioșii vin la biserică, preotul de caritate este cel care vine în spital și îi cercetează pe cei bolnavi, prin aceasta demonstrând dragostea și responsabilitatea Bisericii față de oamenii aflați în suferință. Dacă doctorul se îngrijește de trup, preotul se îngrijește de sufletele bolnavilor. De multe ori, membrii familiilor celor internaţi vin la biserică și cer ajutorul preotului de spital prin rugăciune, spovedanie, împărtășanie și Sfântul Maslu pentru cei bolnavi”.

            În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– Sfinții Tămăduitori Doctori fără de arginți sunt un model al preoților;

– rugăciunea alină suferința celui bolnav, iar leacul cel mai bun al omului este împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului;

– preotul și doctorul trebuie să conlucreze, deoarece și asupra doctorului coboară harul lui Dumnezeu ajutându-l în tămăduirea celor bolnavi.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Pleșea Ciprian pentru organizarea cercului pastoral, părintelui coslujitor Druță Ioan pentru susținerea temei și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

 

 În data de 11.11.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” păstorită de către Părintele Manolache Mihai din Păltinoasa, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.

 După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Sfinții Tămăduitori ca model al preoților de caritate și prieteni ai celor bolnavi” susținută de către Părintele Manolache Mihai de la Parohia cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, din Păltinoasa.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 12 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Aldea Florin (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 4 ,,Sfântul Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”); Pr. Coca Ionel.

Părintele  misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu,  din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Viața de zi cu zi este una foarte complexă; viteza este în toate și nu mai găsim timp să vizităm bolnavii în spital sau pe cei singuri aflați în suferință acasă. Sprijinul emoțional, compasiunea, înțelegerea și comunicarea eficientă între bolnav, familia acestuia și personalul medical sunt condițiile principale pentru a spori vindecarea celor suferinzi. Ceea ce astăzi oferă tot mai puțin familia și instituțiile statului, trebuie oferit de slujitorii Bisericii. Aici apar preoții de caritate care-și desfășoară misiunea în capelele spitalelor, ale așezămintelor sociale, penitenciare etc. În DEX: caritate = atitudine miloasă, plină de generozitate față de cineva. Caritatea în creștinism este văzută ca o manifestare directă a iubirii lui Dumnezeu față de oameni. Sf. Mc. Evghenie (n. 27.05 1865- d. 17.07.1918)- medic martir, canonizat în martie 2016, le spunea studenților săi: ,,Mergeți cu toată iubirea către omul bolnav, ca să învățați împreună cum să-i fiți de folos!”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– este foarte important să îi cercetăm pe cei bolnavi. Această lucrare stă la îndemâna oricui, oferind mângâiere și sporire a procesului de vindecare;

– dăruirea timpului nostru, în aceasta societate aflată în viteză, reprezintă un act de mare valoare duhovnicească, atât prin săvârșirea serviciilor religioase, cât și prin cercetarea și sprijinirea celor bolnavi;

– Dumnezeu dorește, mai presus de orice, să manifestăm iubire față de aproapele și să luptăm, asemeni Sfinților Tămăduitori, pentru vindecarea lui sufletească și trupească.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Manolache Mihai, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

 

În data de 14.11.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, păstorită de către Părintele Vrăjitoru Constantin din Pârtești de Sus, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul „Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După rugăciunea de bincuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul Sfinții Tămăduitori ca model al preoților de caritate și prieteni ai celor bolnavi” susținută de către Părintele Vrăjitoru Constantin de la Parohia cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Pârtești de Sus.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 16 preoți.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Lucrarea lui Dumnezeu este mare în spital, iar prezența preotului la căpătâiul bolnavului este adesea percepută de pacient ca un semn că Dumnezeu îl iubește și nu l-a uitat. Trăirea preoților în spitale alături de bolnavi este mai intensă, deoarece suferința este la ,,ea acasă” fiindcă prezența acestuia este ca și mâinile milostive ale Mântuitorului și ca un sprijin a celui aflat în suferință. Totuși cea mai mare suferință, rămâne cea sufletească, așteptările fiind pe partea sprijinului moral, de a primi un cuvânt de întărire, să vadă în suferință un sens în urma dialogului dintre preot și pacient, tratându-se prin rugăciune și taina sfântului maslu. La această taină  sunt invocați sfinții doctori fără de arginți, ca prin rugăciunile lor să aducă alinare celui în suferință”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– cel mai mare loc unde ne putem găsi mântuire și vindecare este biserica;

– acolo unde doctorii nu mai pot face mare lucru, preoții sunt chemați să ofere asistență spirituală, oferind speranță și ajutor celor aflați în deznădejde;

– Sfinții doctori fără de arginți rămân un reper fundamental în lucrarea pastoral-misionară contemporană, oferind un model de slujire autentică pentru preoți și readucând în prim-plan misiunea profund personală și spirituală a actului terapeutic.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Vrăjitoru Constantin, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin