Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna mai 2024

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna mai întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL”

 

În data de 27.05.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sf. M. Mc. Mina” din Suceava, păstorită de către Părintele Mureș Cătălin, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Credința în suferință și mijloacele pentru păstrarea sau intensificarea acesteia” susținută de către Părintele Mureș Cătălin de la Parohia „Sf. M. Mc. Mina” din Suceava.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 14 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 1); Pr. Filip Doru; Pr. Baltag Vasile; Pr. Straton Bogdan; Pr. Clipa Sorin; Pr. Pașcu Ștefan; Pr. Buta Dragoș; Pr. Ciornovalic Mihai; Pr. Argatu Petru; Pr. Popovici Dumitru.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

Omul în suferință trebuie să trăiască experiența conflictului interior: cum trebuie să se înțeleagă pe el însuși, cum să accepte suferința, dacă să o accepte, dacă o primește ca plată pentru păcatele savârșite până la momentul apariției suferinței sau e doar o încercare pe care Dumnezeu i-o dă cu scopul de a se apropia mai mult de starea de sfințenie.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– prin rugăciunea pe care o rostim în fața lui Dumnezeu ne vindecăm atât de suferința cea trupească cât și de cea sufletească;

– legea harului ne face sănătoși pe toți;

-trebuie să păstrăm și să intensificăm credința în momentele de suferință pentru a dobândi izbândă.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Mureș Cătălin, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 23.05.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfânta Treime”, păstorită de către părintele Bărghier Adrian din Udești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Credința în suferință și mijloacele pentru păstrarea sau intensificarea acesteia” susținută de către părintele Alexandriuc Mihai de la Parohia cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Udești.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 11 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 2); Pr. Bujorean Ioan; Pr. Marișca Ștefan; Pr. Mihoc Mihai; Pr. Păstrăv Ciprian.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

Boala, durerea, moartea nu este înfiorătoare pentru creștini. Căci Domnul nostru Iisus Hristos ne-a arătat că prin Cruce doar suntem vrednici de Înviere. Mijloacele de susținere, de înmulțire a credinței în fața suferinței sunt adânci, practice și mereu la-ndemână: răbdarea, smerenia, dragostea, altruismul, nădejdea, golirea de sine și umplerea de Dumnezeu. 

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– scopul nostru pe pământ e de a face fapte bune ca să ne putem apropia cât mai mult de Dumnezeu;

–  suferința este îngăduită, și nu trimisă de Dumnzeu;

– boala, durerea și chiar moartea nu trebuie să îi sperie pe creștini atâta timp cât își mențin vie credința în Înviere.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Bărghier Adrian, pentru organizarea cercului pastoral și pentru prezentarea temei cât și celorlalți  preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”

 

În data de 28.05.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, păstorită de către Părintele Galeș Leonte din Ciprian Porumbescu, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Credința în suferință și mijloacele pentru păstrarea sau intensificarea acesteia”, susținută de către Părintele Coslujitor Niga Adrian de la Parohia cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Ciprian Porumbescu.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 9 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ungureanu Marius-Nicușor (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3); Pr. Cormoș Mircea; Pr. Fodor Cornel; Pr. Țercovnic Adam; Pr. Galeș Leonte; Pr. Ungureanu Gheorghe; Pr. Oroșanu Ioan; Pr. Hapca Gheorghe.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

Suferința este văzută în lumini diferite şi rezultate la fel de diferite de la persoană la persoană. Timpul suferinței poate fi convertit de cel suferind într-un timp al sensibilizării, al apropierii de Dumnezeu, al evaluării propriei libertăți, al introspecției, al meditației și al consimțirii în a-L primi în suflet pe Dumnezeu Cel iubitor.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– diavolul încearcă să îl facă pe om să își piardă nădejdea în Dumnezeu, să se răzvrătească împotriva Lui, mai ales în momentele de durere și suferință;

– să urmăm exemplul Dreptului Iov care nu a rostit nici un cuvânt rău împotriva lui Dumnezeu chiar dacă a trecut prin multă suferință;

– Crucea lui Hristos trebuie să fie modelul nostru în suferință.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Galeș Leonte pentru organizarea cercului pastoral, preotului coslujitor pentru susținerea temei și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

 

 În data de 29.05.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” păstorită de către Părintele Cojocar Marius din Lucăcești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.

 După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul Credința în suferință și mijloacele pentru păstrarea sau intensificarea acesteiasusținută de către Părintele Cojocar Marius de la Parohia cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, din Lucăcești.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 10 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Aldea Florin (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 4); Pr. Curcă Ciprian-Constanin; Pr. Gherasim Vasile.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Oamenii se nasc şi mor la fel, dar nu trăiesc la fel, nu toţi au acelaşi mod de viaţă, nu toţi au aceeaşi soartă. Adesea, unii au calea vieţii încâlcită, presărată cu boli şi necazuri, cu dureri de tot felul, alţii străbat un drum drept şi neted, în sănătate, belşug şi bucurii. Iarăşi este adevărat că nimeni nu are parte numai de bucurii sau numai de necazuri. Această inegalitate pare de neînţeles pentru mintea omenească şi este tălmăcită de unii oameni, chiar buni creştini, într-un mod cu totul greşit şi îndepărtat de adevăr. De pildă, despre cineva care suferă mult, se spune că are păcate mari, ori este blestemat de părinţi sau de altcineva, iar despre cel căruia îi merge bine, se spune că îi ajută Dumnezeu. Acest fel de a judeca suferinţa sau bucuria vieţii este greşit şi nepotrivit pentru noi, creştinii, căci cele dinăuntru ale omului numai Dumnezeu le cunoaşte şi le hotărăşte.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

 – omul care suferă, simte mireasma Duhului Sfânt;

– exemplul cel mai bun al suferinței și al nădejdii în Dumnezeu îl vedem la Dreptul Iov;

– în concepţia creştină, suferinţa este cel mai puternic mijloc de îndreptare și de apropiere a omului de Dumnezeu.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Cojocar Marius, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

 

În data de 30.05.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” păstorită de către Părintele Velniciuc Gheorghe din Mănăstirea Humor, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul „Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După rugăciunea de bincuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Credința în suferință și mijloacele pentru păstrarea săau intensificarea acesteia” susținută de către Părintele Velniciuc Gheorghe de la Parohia cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Mănăstirea Humor.

 La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 16 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5); Pr. Ciornei Dănuț; Pr. Hauca Cezar.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

Omul nu primește dar de la Dumnezeu decât pe măsura credinței sale: „Fie ție după credința ta”, Îi zice Hristos sutașului (Mt. 8, 18). Iar femeii cu scurgere de sange (Mt. 9, 22; Mc. 5, 34; Lc. 8, 48), ca și femeii păcătoase: „Credința ta te-a mântuit” (Lc.  7. 50); la fel ca și orbul și leprosul. Căci harul lui Dumnezeu se sălășluiește prin toți oamenii și în mod plenar peste cei botezați și pentru a-l primi îi este de ajuns oricui să se întoarcă spre acest har și să se deschidă către el.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

–  indiferent câte greutăți avem, să ne rugăm cu credință și să ne punem nădejdea în Dumnezeu care ne scapă de toate;

– suferința se înmulțește în popor atunci când credința slăbește;

– puterea credinței, a iubirii, a nădejdii și răbdării în suferință ne este arătată în primul rând de Domnul nostru Iisus;

– frica, îndoiala și neîncrederea în puterea lui Dumnezeu slăbesc puterea credinței.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Velniciuc Gheorghe, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin