Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna ianuarie 2025

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna ianuarie întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL”

 

În data de 20.01.2025, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Buna Vestire” Șcheia, păstorită de către Părintele Micliuc Bogdan, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Trăirea marilor duhovnici ai neamului românesc- urmând izvoarele Revelației divine și căile Sfinților Părinți pentru dobândirea mântuiriisusținută de către Părintele Micliuc Bogdan de la Parohia ,,Buna Vestire” din Șcheia.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 15 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ruscan Filaret (Consilier al Sectorului de Misiune Pastorală în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților); Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 1); Pr. Buta Dragoș; Pr. Ciornovalic Mihai; Pr. Clipa Sorin-Toader; Pr. Mureș Cătălin;

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Marile figuri duhovnicești ale neamului nostru –Părintele Cleopa și Părintele Paisie Olaru – și-au întemeiat viața și învățăturile pe Revelația divină, exprimată prin Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție. Ei înțelegeau că adevărul mântuirii nu poate fi negociat sau redus la simple reguli morale, ci trebuie primit ca dar al harului, împărtășit prin Cuvântul lui Dumnezeu”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– Părinții duhovnicești aveau  o prezență covârșitoare asupra celor care îi căutau pentru a primii sfaturi spre folosul lor;

– învățăm de la Sfinții Părinți cât de importantă era Spovedania pentru pregătirea Sfintei Împărtășanii;

– Sfinții Părinți ne învață să vorbim puțin și esențial, să cultivăm energia voinței și să înțelegem că așa cum ne purtăm cu aproapele, tot așa se va purta Dumnezeu cu noi.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Micliuc Bogdan, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 16.01.2025, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, păstorită de către părintele Marișca Ștefan din Plăvălari, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul  ,,Legătura dintre Stat și Biserică în derularea și împlinirea marilor evenimente istorice și bisericești: independența României-Autocefalia, Marea Unire, ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie” susținută de către părintele Marișca Ștefan de la Parohia cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Plăvălari.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 10 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 2); Pr. Alexandriuc Mihai; Pr. Romega Ionel; Pr. Bujorean Ioan; Pr. Onea Valentin; Pr. Ciceu Eugen; Pr. Mihoc Mihai;

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„După recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române în 1885, aceasta a devenit un simbol al independenței naționale și al unității spirituale a românilor. Autocefalia a consolidat identitatea religioasă a națiunii, întărind legătura dintre Biserică și Stat. În contextul dezvoltării naționale și politice, visul de unitate a românilor din toate provinciile s-a împlinit prin Marea Unire din 1918, când Transilvania, Bucovina și Basarabia s-au alăturat Regatului României”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

–   Biserica Ortodoxă Română este și va fi independentă de orice altă ierarhie străină, dar ea continuă să mențină unitatea cu Biserica Ecumenică Orientală, în ceea ce privește dogmele;

– Biserica Ortodoxă are privilegiul unic de a face misiune și de a da mărturie prin cult, liturghie, muzică, artă, iconografie, comuniunea sfinților, cu condiția ca locașul de cult să devină un spațiu de comuniune, iar parohia, un loc social, de educație și de ospitalitate.

– Autocefalia nu contravine unității, iar unitatea nu respinge autocefalia.

În încheiere, părintele misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu a mulţumit părintelui paroh Marișca Ștefan, pentru organizarea cercului pastoral și pentru prezentarea temei cât și celorlalți  preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”

 

În data de  21.01.2025, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, păstorită de către Părintele Lazăr Daniel, din Stroiești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Să știți că părintele profesor va fi eliberat – amintiri prețioase despre Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, model nu doar academic ci și de mare noblețe sufletească, susținută de către Părintele Lazăr Daniel de la Parohia cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Stroiești.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 12 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ungureanu Marius-Nicușor (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3); Pr. Popovici Dănuț-Dumitru; Pr. Druță Ionel; Pr. Ungureanu Gheorghe; Pr. Cormoș Mircea.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Personalitate marcantă a Ortodoxiei, Părintele Dumitru Stăniloae este cunoscut ca erudit profesor de teologie, dogmatist filosof, istoric, ziarist şi traducător. De-a lungul celor 90 ani de viață, renumele de cel mai mare teolog al secolului al XX-lea i-a fost confirmat cu prisosință prin opera sa, prin respectul și prin recunoașterea celor mai mari instituții academice ale lumii”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– Părintele Dumitru Stăniloae avea o viață de Sfânt și o minte de savant, a fost numit gigantul Ortodoxiei și considerat darul lui Dumnezeu pentru lume;

– Părintele Dumitru Stăniloae spune că ,,Sfânta Treime este suprema taină a existenței, care explică toate, sau fără de care nu se poate explica nimic”;

– Părintele Dumitru Stăniloae a fost o personalitate marcantă a Ortodoxiei fiind profesor de teologie, dogmatist, filozof, istoric, ziarist și traducător.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Constantin Cristian pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

 

În data de 23.01.2025, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” păstorită de către Părintele Coca Ionel din Berchișești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Legătura dintre stat și Biserică în derularea și împlinirea marilor evenimente istorice și bisericești: independența României-Autocefalia, Marea Unire, ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie” susținută de către Părintele Coca Ionel de la Parohia cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae”, din Berchișești.

  La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 11 preoți

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Bîrsan Marius-Gheorghe; Pr. Cojocar Marius; Pr. Aluculesei Alexandru; Pr. Balan Mihai; Pr. Manolache Mihai; Pr. Lateș Dumitru; Pr. Niga Tiberiu; Pr. Curcă Ciprian-Constantin; Pr Gherasim Vasile; Pr Andronic Dănuț,

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Întreaga Biserică românească – cler şi popor – şi-a adus contribuţia la lupta de emancipare a naţiunii române şi la îndeplinirea unui ideal vechi de multe veacuri – unirea tuturor românilor într-un singur stat. Oamenii Bisericii au acţionat prin cuvânt şi faptă, prin predică şi pastorală, prin îndemn şi acţiune directă, prin luptă şi implicare la realizarea Unirii din 1918”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– prin lucrarea comună a Bisericii Ortodoxe Române și a Statului Român, de comemorare cu solemnitate a două evenimente istorice fundamentale din viața Bisericii și a neamului românesc, se evidențiază legătura dintre unitatea națională a românilor;

– modelul ortodox de relație Biserică-Stat, cât și o cooperare distinctă și limitată a acestora în spirit de respect reciproc;

– Autocefalia unei Biserici locale este și o expresie a concepției despre libertate în comuniune, adică libertatea Bisericilor locale unele față de celelalte, păstrând totodată unitatea de credință, de viață sacramentală și de disciplină canonică.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Coca Ionel, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare.

                                                                                     

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

În data de 28.01.2025, ora 17:00, la Parohia cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, păstorită de către Părintele Purice Constantin-Gheorghiță din Vârfu Dealului, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Patriarhul Miron Cristea-Vrednic păstor de suflete și regent al României” susținută de către Pîslaru Constantin cântărețul parohiei de la Parohia cu hramul ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”din Vârfu Dealului.

 La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 19 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5) și Pr. Ilișoi Viorel (Consilier al Sectorului Economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților).

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„A văzut lumina zilei la 18 iulie 1868, în Toplița, jud. Harghita din binecredincioșii     țărani de frunte George și Domnița Cristea. La botez a primit numele de Ilie, deoarece chiar în ziua Sfântului Proroc Ilie (la două zile după naștere) a și fost botezat, naș fiindu-i un vestit cioban din Siliștea Sibiului, Ioan Herța; cu acel prilej părintele lui spiritual (Ioan Herța), după cum a rămas în tradiție, i-ar fi făcut finului o urare ce avea să se împlinească întocmai: să crească mare, să fie sănătos și popă să se facă!”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– stema de astăzi a Patriarhiei este datorită Patriarhului Miron Cristea;

– Patriarhul Miron Cristea a fost cel care a declanșat construirea Catredalei Mântuirii Neamului;

-se consideră că a ajuns la rangul de Patriarh datorită proniei cerești.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit cântărețului Pîslaru Constantin pentru prezentarea temei și Părintelui Purice Constantin-Gheorghiță pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin