Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna decembrie 2024

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna decembrie întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL”

 

În data de 10.12.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Suceava, păstorită de către Părintele Onesim Cezar, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Taina Sfântului Maslu și efectele acesteia în viața celor suferinzi-mărturii” susținută de către Părintele Clipa Toader-Sorin de la Parohia ,,Sfântul Ierarh Spiridon” din Suceava.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 9 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 1); Pr. Buta Dragoș; Pr. Clipa Sorin; Pr. Argatu Gavril.

Părintele Misionar Protopopesc Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Lucrarea Sfântului Duh în om nu se poate efectua dacă nu există o deschidere a sufletului bolnavului prin credință și căință. Observăm un fapt inedit: bolnavului, care primește această Taină, nu i se cere o mărturisire de credință ca la Botez, unit cu Mirungerea, și ca la Euharistie, sau o mărturisire a păcatelor unite cu mărturisirea credinței, ca în Taina Pocăinței, dar preoții au temeiul să o considere ca fiind dată, așa cum consideră episcopul mărturisirea de credință dată de cel ce se hirotonește întru diacon sau preot (prin certificat teologic și prin spovedanie înainte de Hirotonire), sau învoirea dată de cei ce se căsătoresc. Însuși faptul că bolnavul cheamă preoții să se roage pentru el implică credința lui în lucrarea lui Dumnezeu prin această Taină. Pe lângă aceea, de obicei, este bine ca bolnavul să se spovedească înainte”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– prin Taina Sfântului Maslu, ni se arată că Dumnezeu își manifestă mila lui față de cei suferinzi, care își pun nădejdea în El;

– mărturiile de vindecare prin Taina Sfântului Maslu ilustrează puterea și efectele profunde ale acestei SfinteTaine asupra vieții celor suferinzi;

– Sfântul Maslu este Taina care, prin rugăciunile și prin ungerea trupului cu untdelemn sfințit, împărtășește credincioșilor harul dumnezeiesc pentru tămăduirea bolilor trupești și sufletești, pentru iertarea păcatelor și pentru întărirea sufletului.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Onesim Cezar, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 12.12.024, ora 18:00, la Parohia cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luncușoara, păstorită de către Părintele Mihoc Mihai, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Taina Sfântului Maslu și efectele acesteia în viața celor suferinzi-mărturii” susținută de către părintele Mihoc Mihai de la Parohia cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luncușoara.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 14 preoți.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„În literatura teologică română poate cea mai elocventă relatare despre efectele Tainei Sfântului Maslu în viața creștinilor este broșura Pr. Ioanichie Bălan intitulată Puterea Sfântului Maslu. Nu e cazul să relatăm pe larg conținutul acestui text. El este valoros și demn de amintit pentru că arată contemporanilor noștri realitatea atacurilor demonice asupra oamenilor și puterea pe care Sfântul Maslu săvârșit alături de Sfânta Liturghie o poate avea în viața celor asupriți de forțele întunericului dacă aceștia sunt dispuși să lupte alături de Hristos, alăturând rugăciunii Bisericii postul și privegherea. Lucrarea este extrem de captivantă și pentru că dezvăluie tehnicile pe care diavolul le aplică pentru a pune stăpânire pe sufletul unui creștin”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– scopul și efectul principal al vindecării este restaurarea omenirii căzute, bolnave și muritoare și reașezarea ei în comuniune cu Hristos și cu Biserica, care este deja manifestarea Împărăției pe pământ;

– pastorația bolnavilor prin savârșirea Sfântului Maslu prezintă o importanță deosebită în contextul activității pastorale a preotului;

– condiția oricărei vindecări minunate în Biserica lui Hristos este credința tare și statornică în harul și mila lui Dumnezeu. Fără acestea, Sfântul Maslu nu vindecă deplin.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Mihoc Mihai, pentru organizarea cercului pastoral și pentru prezentarea temei, apoi a mulțumit invitatei întâlnirii Doamnei Doctor Roxana Filip, specialist în microbilogie, care a prezentat foarte succinct o paralelă între medicină și teologie ca drumuri cu scop comun de întâlnire a omului suferind cu Dumnezeu, iar în final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”

 

În data de 09.12.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, păstorită de către Părintele Ungureanu Gheorghe din Moara, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul „Sfântul Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Taina Sfântului Maslu și efectele acesteia în viața celor suferinzi-mărturii”, susținută de către Părintele Ungureanu Gheorghe de la Parohia cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Moara.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 7 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ungureanu Marius-Nicușor (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3); Pr. Popovici Dănuț-Dumitru; Pr. Cormoș Mircea; Pr. Hapca Gheorghe; Pr. Țercovnic Adam; Pr. Fodor Cornel.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Multe persoane au relatat experiențe de vindecare miraculoasă după primirea Sfintei Taine. Aceste cazuri, adesea documentate, aduc un plus de credibilitate în rândul comunității și subliniază puterea acestei Sfinte Taine. De exemplu, unii pacienți cu boli incurabile au mărturisit recuperări neașteptate, alți credincioși povestesc despre transformări interioare, despre cum Taina Sfântă i-a ajutat să-și regăsească liniștea sufletească și să depășească momente de criză emoțională, sau să alunge duhurile rele din viața lor. Mărturiile despre regăsirea echilibrului interior și a păcii sufletești după primirea Sfăntului Maslu sunt numeroase și convingătoare”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– prin participarea la Taina Sfântului Maslu ne putem vindeca de orice boală;

– primul efect al Tainei Sfântului Maslu este mântuirea sufletului;

– suferința sufletească este mult mai grea de dus decât suferința cea trupească.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh    Ungureanu Gheorghe pentru organizarea cercului pastoral cât și pentru susținerea temei cât și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

 

 În data de 03.12.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Pogorârrea Sfântului Duh” păstorită de către Părintele Aluculesei Alexandru din Valea Moldovei, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.

 După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Taina Sfântului Maslu și efectele acesteia în viața celor suferinzi-mărturii” susținută de către Părintele Aluculesei Alexandru de la Parohia cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, din Valea Moldovei.

  La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 7 preoți.

 Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Aldea Florin (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 4); Pr. Coca Ionel; Pr. Lateș Dumitru; Pr. Dura Florin; Pr. Curcă Ciprian; Pr. Andronic Dănuț.

 Părintele  misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu,  din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Pentru frumusețea textului, dar și pentru edificarea cu privire la credința creștinilor acelor vremuri, credință mărturisită în viața liturgică, vom reda textul rugăciunii:

Te chemăm pe Tine, Cel ce ai toată puterea şi stăpânirea, Mântuitorul tuturor oamenilor, Tatăl Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, şi ne rugăm să trimiţi din ceruri peste acest untdelemn o putere tămăduitoare, ca să fie pentru cei ce se ung sau gustă din aceste făpturi ale Tale spre depărtarea a toată boala şi neputinţa, spre antidot al oricărui demon, spre izgonirea oricărui duh necurat, spre alungarea oricărei fierbinţeli şi tremur şi a oricărei neputinţe, spre har bun şi spre iertarea păcatelor, spre leac al vieţii şi mântuirii, spre înzdrăvenire desăvârşită.Să se teamă, Stăpâne, orice lucrare satanică, orice demon, orice sfat al celui potrivnic, orice lovitură, orice bici, orice durere, orice chin, nălucire, clătinare sau umbră rea de Numele Tău sfânt pe care l-am chemat acum, şi de Numele Unuia- Născut, şi să se depărteze de la cele dinăuntrul şi din afara robilor Tăi aceştia; ca să slăvească Numele lui Iisus Hristos, Care s-a răstignit pentru noi şi a înviat, şi a luat asupra Lui bolile şi neputinţele noastre şi va veni să judece vii şi morţii. Că prin El Ţi se cuvine slava şi puterea în Duhul Sfânt în toţi vecii vecilor. Amin.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– prin credința pe care o are omul își poate câștiga sufletul;

– Taina Sfântului Maslu are în primul rând un caracter sfințitor prin efectul duhovnicesc de vindecare al bolilor sufletești și apoi un efect de vindecare al bolilor trupești, fizice;

– efectele slujbei Sfântului Maslu sunt vizibile nu doar în ameliorarea simptomelor fizice, ci și în întărirea duhovnicească și în aprofundarea relației cu Dumnezeu.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Aluculesei Alexandru, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare.

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

 

În data de 09.12.2024, ora 18:00, la Parohia cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, păstorită de către Părintele Nuțu Mircea din Gura Humorului, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După rugăciunea de bincuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Taina Sfântului Maslu și efectele acesteia în viața celor suferinzi-mărturii” susținută de către Părintele Hauca Cezar de la Parohia cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Poiana Micului.

 La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 21 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ilișoi Viorel (Consilier al Sectorului Economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților); Pr. Mihalcea Ștefan (Consilier eparhial în cadrul Sectorului Media și Comunicare în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților); Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5 ,,Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”); Pr. Gavrilean Emilian; Pr. Moroșan Dorin;

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Taina Sfântului Maslu este o cale de mângâiere și vindecare pentru cei care suferă, atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual. Ea reprezintă o formă prin care credincioșii pot experimenta harul divin în momente de încercare, având un impact semnificativ în restabilirea sănătății trupului și sufletului. Efectele acestei Taine sunt vizibile nu doar în ameliorarea simptomelor fizice, ci și în întărirea duhovnicească și în aprofundarea relației cu Dumnezeu”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– pe lângă participarea la slujba Sfântului Maslu, Sfinții Părinți ne învață că e bine să postim, să ne spovedim și să ne împărtășim cu Sfintele Taine;

– Taina Sfântului Maslu este puterea cerească revărsată peste trupurile și sufletele credincioșilor;

– Taina Sfântului Maslu vindecă rădăcinile păcatelor care sunt în om.

În încheiere, părintele misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Nuțu Mircea pentru organizarea cercului pastor, părintelui Hauca Cezar pentru prezentarea temei, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin