Vineri, 16 septembrie 2022, la Colegiul Tehnic Rădăuți din județul Suceava, a fost sfințit cel de-al treilea centru cultural-catehetic școlar din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Centrul rădăuțean poartă numele „Episcop Gherasim Putneanul”, evocă personalitatea eclesială, culturală și pedagogică a Vlădicului de odinioară, ce-și avea reședința la Mănăstirea Bogdana, la Rădăuți și se dorește a fi un spațiu multidimensional de învățare și experimentare academică, socio-emoțională și duhovnicească pentru tinerii colegiului rădăuțean, dar și un spațiu de consiliere și integrare pentru copiii și tinerii aflați în situații de risc din întregul oraș și pentru copiii și tinerii refugiați ucraineni.
Proiectul centrului cultural-catehetic școlar este unul coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prin inspectorul de religie, prof. Daniela Ceredeev, a fost dezvoltat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care – de altfel i-a și dat numele și a recomandat arhitectura planului de acțiune și de activități, și a fost realizat cu investiția considerabilă a doamnei prof. dr. Aurica Daneliuc, titular pe catedra de limba și literatura română-religie la Colegiul Tehnic Rădăuți.
Evenimentul de inaugurare a fost unul tridimensional și a debutat cu slujba de sfințire a centrului, oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. A urmat cel dintâi eveniment cultural al centrului – Conferința „Despre omul frumos”, susținută de maestrul Dan Puric, actor, eseist, autor și regizor de teatru, autor al volumului omonim, la care au participat în număr impresionant tineri liceeni, profesori, preoți, membri ai Adunării Generale a Părinților, oficialități locale.
Componenta de sustenabilitate a acestui proiect a fost și ea anticipată prin organizarea Salonului de carte al Editurii Crimca, în care au fost prezentate și consultate 22 de titluri dintre cele recente publicate la editura Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Prof. Daniela Ceredeev a transmis faptul că inaugurarea centrului sfințit astăzi este și o invitație pentru cei care doresc să se implice în activitățile destinate copiilor „Semnificativ consider a fi faptul că programul complex de învăţare alternativă pe care și-l propune centrul acesta școlar se va desfășura în regim de voluntariat al profesorilor și preoților care vor dori să devină contributori și va fi structurat după modelul de mentorat profesori-elevi, de tutoriat între elevi, consiliere duhovnicească și coaching.”