Cele două decenii de la înființarea Parohiei Coverca, sărbătorite prin Liturghie arhierească

Pe-un picior de plai, în localitatea Coverca din Țara Dornelor, județul Suceava, cu multă bucurie a fost sărbătorită astăzi, 12 ianuarie 2025, împlinirea a douăzeci de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii închinate praznicului împărătesc al Înălțării Domnului. Alături de Liturghia arhierească la moment aniversar, între darurile pregătite credincioșilor se numără și binecuvântarea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava prin poposirea în această noapte a cinstitelor sale moaște în biserica parohială.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la ceas de sărbătoare, în Duminica după Botezul Domnului, credincioșii acestei comunități de la poalele Munților Călimani l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud. Așa cum este obiceiul pe aceste meleaguri, ierarhul a fost așteptat în centrul localității de călăreți, iar o caleașcă l-a condus până aproape de intrarea în biserică. Aici, în sunetul clopotelor a fost întâmpinat de preoți și credincioși, dar și de reprezentanți ai autorităților locale, primarul Comunei Panaci, domnul Vasile Cozan, primindu-l cu pâine și sare, potrivit tradiției din străbuni.

În frumoasa „Catedrală a satelor”, așa cum este numită Biserica „Înălțarea Domnului” din Coverca, Preasfințitul Părinte Veniamin a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și pr. Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Nicolae Zaharia, protoiereu al Protopopiatului Onești, din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, pr. Andrei Mocanu, consilier eparhial al Sectorului de Asistență Socială și Medicală a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost oferite de Grupul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, dirijat de arhid. Paul Iușcă.

Alături de numeroși enoriași și de fii ai satului, la eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților locale, monahii de la mănăstirile din împrejurimi, precum și un grup de elevi de la școala din localitate, care a interpretat mai multe cântări specifice acestei perioade.

În cuvântul de învățătură rostit de către Preasfințitul Părinte Veniamin după citirea textului Sfintei Evanghelii au fost aduse în atenție mai multe aspecte cu privire la fragmentul Sfintei Scripturi în care este relatat Începutul propovăduirii Domnului, evidențiind chemarea Mântuitorului Iisus Hristos la pocăință. Preasfinția Sa a punctat și însemnătatea duhovnicească a acestei zile, iar în încheiere i-a îndemnat pe cei prezenți să pună început bun pocăinței, renunțând la răutățile pe care le avem în inima noastră și care ne îndepărtează de Dumnezeu și de semeni. „Să renunțăm la tot ceea ce ne întinează și ne face ca să trăim în viața aceasta cu mâhnire, cu frustrări și cu alte lucruri, și să ne bucurăm de Harul lui Hristos pe care l-am primit prin Taina Botezului, să ne bucurăm de Sfintele Taine prin care noi facem ca acest Har al Botezului să se înnoiască într-un noi și, în același timp, să umblăm în Lumina Lui Hristos ca să slăvim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt.”

Pentru a-i cinsti prin rugăciune pe înaintași și pe ctitorii locașului de cult trecuți la Domnul a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru odihna sufletelor celor care s-au arătat ziditori ai Casei lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, drept mulțumire pentru vizita arhierească, ierarhul a primit din partea comunității parohiale de pe malul Călimănelului o plachetă aniversară.

În semn de recunoștință pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”, pr. paroh Daniel Zelincă a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Mușatinii”.

Ierarhul prezent, pr. protoiereu Aurel Goraș și pr. consilier Andrei Mocanu au înmânat apoi, din partea chiriarhului locului, mai multe distincții de vrednicie sprijinitorilor și ctitorilor lăcașului de cult, precum Ordinul „Mușatinii” și Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.

La final, pr. Daniel Zelincă, parohul bisericii din Coverca, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru purtarea de grijă și pentru binecuvântarea de a organiza această serie de evenimente la împlinirea a douăzeci de ani de la sfințirea pietrei de temelie a locașului de cult, Preasfințitului Părinte Veniamin pentru binecuvântarea arhierească, soborului slujitor și tuturor celor prezenți

Pentru a încununa cele două decenii de existență, Parohia „Înălțarea Domnului” s-a bucurat în această seară de un dar extraordinar, vizita Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, cinstitele sale moaște fiind aduse de o delegație a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar. După întâmpinarea odorului de mare preț al Cetății Sucevei vor fi săvârșite slujba Acatistului Sfântului și Slujba Privegherii. La miezul nopții a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, urmând ca în zorii zilei, la ora 5:00, racla care adăpostește moaștele sfântului născut în Trapezunt și martirizat în Cetatea Albă să se întoarcă la Suceava.

Irina Ursachi