Cei doi ierarhi suceveni au săvârșit împreună Sfânta Liturghie la începutul anului 2025

„Înnoiește-te în Duhul Sfânt, bucură-te și trăiește întru dulceața virtuților și Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu tine în toate zilele vieții tale.” – astfel s-a încheiat cel dintâi decalog despre recunoștință, dragoste, pace și cultivarea virtuților împărtășit de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, tuturor celor prezenți astăzi la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, în cea dintâi zi a anului mântuirii 2025.

În ziua în care în Biserica Ortodoxă este prăznuită Tăierea împrejur cea după trup a Domnului și în care este pomenit Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, pe scena amenajată în incinta complexului monahal care se bucură de un odor neprețuit, moaștele întregi ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, cel dintâi Sfânt ocrotitor al Moldovei. Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, și clerici ai așezământului monahal.

Și la începutul acestui an dăruit de Dumnezeu răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de membri ai Coralei Mixte a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de protos. Iustin Taban, nou membru al obștii Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, de metanie de la Mănăstirea Putna. Preacuvioșia Sa a adus în atenție înțelesul duhovnicesc al textului Evangheliei acestei zile, punctând faptul că în cea de-a opta zi de la Nașterea Mântuitorului a avut loc Tăierea împrejur, ca o prefigurare a Botezului. Totodată, au fost prezentate cele mai importante aspecte din biografia și din lucrarea mântuitoare a Sfântului Vasile cel Mare, atât prin opera lăsată ca moștenire, cât și prin influența benefică asupra vieții monahale și nu numai.

Părintele Arhiepiscop i-a mulțumit părintelui pentru predica rostită, corului pentru modul deosebit în care au oferit răspunsurile ecteniilor și rugăciunilor, soborului slujitor, în frunte cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, și tuturor celor prezenți pentru împreuna rugăciune.

Potrivit tradiției începute în luna august, la finalul slujbei Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a așezat în inimile credincioșilor eparhiei Sucevei și Rădăuților două sinteze profunde ale învățăturilor acestei zile, sub formă de decaloguri, Decalog la Anul Nou și Decalog la Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. La începutul anului nou, când fiecare ar trebui să își propună ca toată lucrarea sa să se desfăşoare, măcar de acum înainte, sub binecuvântarea Preasfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a alcătuit un Decalog în care adresează îndemnul ca viața noastră să aibă și alte coordonate și aşteptări decât cele vremelnice, și anume bucuria, pacea cu semenii, unirea cu ei în cuget, mângâierea și ajutorarea în vremea necazului, desăvârșirea, ca Dumnezeul dragostei şi al păcii să se sălășluiască între noi. Iar la prăznuirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, cel ce a unit cuvântul cu fapta și credința mărturisitoare cu iubirea milostivă, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a alcătuit un Decalog ce propune drept coordonate ale existenței noastre virtuțile ilustrului ierarh din Cezareea Capadociei: teologia trăită în duh și adevăr, verticalitatea vieții dublată de smerenie, filantropia autentică, rugăciunea statornică unită cu postul și contemplarea tainelor dumnezeiești”.

La finalul slujbei, cei doi ierarhi au citit rugăciuni pentru sănătatea sufletului și trupului și rugăciuni de dezlegare, fiind săvârșit și un polihroniu în cinstea tuturor credincioșilor și a celor care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare.

Alături de cele două Decaloguri, cu prilejul acestei zile, pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost publicate cuvintele de învățătură ale Înaltpreasfințitului Părinte Calinic despre întreita sărbătoare prăznuită liturgic astăzi: Praznicul Împărătesc al Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, Începutul Anului Nou și pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Înainte de a se îndrepta spre casele lor, cei prezenți au fost binecuvântați de cei doi ierarhi, bucurându-se apoi de un mic dar oferit de obștea mănăstirii îndrumate duhovnicește de arhim. Serafim Grigoraș.

Și în ziua de luni, 6 ianuarie 2025, la Praznicul Botezului Domnului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de cei doi arhierei ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Damaschin Dorneanul, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Prima zi a Noului An a fost sărbătorită în duh de rugăciune și cu bucuria arhiereștii binecuvântări de către credincioșii prezenți la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, aceștia având ocazia de a se închina la cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic originar din Trapezunt și martirizat în cetatea Albă, ocrotitorul Cetății Sucevei, mângâietor, grabnic ajutător și mare făcător de minuni, pentru a-i cere mijlocirea înaintea Multmilostivului Dumnezeu.

Irina Ursachi