Cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au liturghisit în Duminica a XXI-a după Rusalii la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, 13 octombrie 2024, a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru toți cei prezenți sub streașina Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici și numeroși credincioși. În ziua în care în bisericile ortodoxe se lecturează Pilda semănătoruluiDuminica a XXI-a după Pogorârea Duhului Sfânt, cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, s-au aflat la mănăstirea care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni.

După ce s-au închinat la neprețuitul odor care ocrotește Cetatea Sucevei de mai bine de șase veacuri, arhiereii au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe scena amenajată în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori ai așezământului monahal și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ al arhiepiscopiei.

Slujba a fost împodobită cu răspunsurile liturgice date de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijat de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu, iar la momentul rânduit, tânărul Florin Anghel a fost hirotonit diacon pe seama aceluiași locaș de cult.

În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură despre una dintre cele dintâi parabole rostite de Mântuitorul Iisus Hristos, relatată de cei trei sfinți evanghelici sinoptici, Matei, Marcu și Luca, despre desăvârșirea muncii semănătorului în roadele pământului de diferite feluri, a fost rostit de către pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Sfinția sa a subliniat faptul că cercetarea sufletului nostru este esențială pentru primirea Cuvântului lui Dumnezeu, inima curată fiind locul în care faptele iubirii pot rodi, și i-a îndemnat pe cei prezenți să se curețe de păcate și să pregătească pământul bun pentru obținerea de roade, pentru a dobândi mântuirea și spre slava Părintelui Ceresc.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui protoiereu pentru predica rostită, Preasfinției Sale și tuturor celor prezenți și i-a invitat pe credincioși să participe la pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, care va fi sărbătorită în chip deosebit la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. În seara aceasta, începând cu ora 21:00, va fi oficiată slujba Privegherii în Paraclisul așezământului monahal, iar la miezul nopții Înaltpreasfințitul Părinte Calinic va săvârși, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea celei care acum aproape patru veacuri a poposit în Cetatea Iașilor, binecuvântând cu prezența ei plaiurile moldave. Cu acest prilej, veșmântul celei ce din tinerețe și-a închinat viața Mântuitorului Hristos este așezat spre cinstire în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, lângă baldachinul care adăpostește racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Sfântul Mare Mucenic ocrotește neîncetat Țara Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.

Părintele Arhiepiscop Calinic a amintit că exegeza acestei zile, „Să ne hrănim sufletul cu cuvântul cel bun al lui Dumnezeu!”, poate fi lecturată pe site-ul arhiepiscopiei și a adus în atenția celor prezenți un Decalog la Duminica a XXI-a după Pogorârea Sfântului Duh (Pilda semănătorului), o sinteză a textului evanghelic ce prezintă una dintre cele mi cunoscute parabole rostite de Mântuitorul Iisus Hristos, care îndeamnă să ne hrănim sufletul cu cuvântul cel bun al lui Dumnezeu, ca să rodească în noi roadele bunătății, ale dreptății și ale dragostei, prin care să putem învia și dobândi Împărăția lui Dumnezeu.

Nu în ultimul rând, cei doi ierarhi au citit apoi rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate și i-au binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul Ioan cel Nou, care a primit cununa muceniciei la Cetatea Albă în jurul anului 1332.

Irina Ursachi

Foto credit: Mihai Grosu