Numeroși tineri din parohiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au răspuns și anul acesta invitației de a se implica activ, prin sport și mișcare, în cadrul Campionatului de fotbal „Cupa Mușatinilor”, ajuns la ediția a IV-a. Se continuă astfel o frumoasă tradiție prin care activitățile sportive organizate de Biserică contribuie la menținerea unei vieți sănătoase și la dezvoltarea duhovnicească a tinerilor, atunci când sunt însoțite de rugăciune și de punerea în practică a unor valori morale și religioase.
Finala competiției organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață – Departamentul Activități de tineret (ATOS) și Tabere, în parteneriat cu Asociația Jucătorilor de Fotbal Suceava, s-a desfășurat în după amiaza zilei de joi, 24 octombrie 2024, la Academia „Mihai Roman” din Vicovu de Sus, baza sportivă fiind pusă la dispoziția organizatorilor în mod gratuit de către domnul Mihai Roman și de către domnul Dimitrie Bâru.
Organizatorii și-au propus ca prin această competiție sportivă masculină, destinată tinerilor născuți între anii 2007 și 2010, să „transmită un mesaj puternic tinerilor, acela că un stil de viață activ, lucrul în echipă, consecvența și perseverența sunt calități de bază ale unui viitor tânăr de succes”.
Întâlnirea a debutat, ca de fiecare dată, cu rostirea Rugăciunii Domnești, meciurile urmând a fi disputate între cele cinci echipe care s-au calificat pentru faza pe eparhie, câștigătoare ale etapelor zonale desfășurate la nivelul fiecăruia dintre protopopiatele din cuprinsul Arhiepiscopiei: Protopopiatul Suceava I – Echipa Dumbrava Dumbrăveni, cu tineri din mai multe parohii din orașul Dumbrăveni, coordonați de către Pr. Vasile Ioniță; Protopopiatul Suceava II – Echipa Parohiei „Sfânta Ecaterina” Șcheia, coordonată de către Pr. Răzvan Câmpulungeanu; Protopopiatul Rădăuți – Echipa FC Sfântul Ioan Siret, coordonată de către pr. Daniel Merlă; Protopopiatul Fălticeni – Echipa Răzeșii din Rădășeni, coordonată de către Pr. Georgian Rotar; Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc – Echipa Ștefăniștii a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, coordonată de către Pr. Constantin Cârloanță.
Potrivit regulamentului campionatului, echipa de fotbal a fiecărei parohii a fost formată din maxim 9 tineri (5 jucători titulari + 1 portar și 3 jucători de rezervă). Meciurile s-au jucat pe parcursul a două reprize a câte 15 de minute fiecare, cu o pauză regulamentară de 5 minute.
În urma clasamentului stabilit chiar la ultimul meci, jucat între echipele Protopopiatelor Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, care s-a încheiat 1-4, Cupa Mușatinilor a fost revendicată de Echipa Răzeșii din Rădășeni, cu 12 puncte, premiul al II-lea fiind obținut de Ștefăniști (9 puncte). Locul III a fost ocupat de Echipa Dumbrava Dumbrăveni, care a obținut în urma meciurilor disputate 5 puncte. Alături de medaliile obținute de jucătorii echipelor clasate pe primele trei locuri, au fost oferite și premii substanțiale în bani.
La final, organizatorii competiției, între care domnul Gabriel Ilișoi, referent, prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial al Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață, arhid. Paul Vlad Lungu, director al Departamentului Activități de tineret (ATOS) și Tabere, și Ciprian Anton, președintele Asociației Jucătorilor de Fotbal Suceava, i-au felicitat pe toți cei care au luat parte la acest campionat, evidențiindu-i pe cei care s-au remarcat în meciurile jucate în această zi. Au fost acordate premii pentru cel mai bun jucător, cel mai bun marcator, cel mai bun portar, dar și pentru antrenorii și arbitrii prezenți.
Alături de organizatori, jucătorii, antrenorii, arbitrii și susținătorii echipelor și-au exprimat bucuria de a fi participat la cea de-a patra ediție a Campionatului desfășurat în Cetatea Mușatinilor, precum și la alte evenimente sportive.
Alese mulțumiri au fost aduse celor cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care sprijină constant activitățile de tineret din județ, precum și companiilor Erdex Consulting Bucovina, Mateo Rustic Construct și Best Hotel Gura Humorului, care au contribuit la buna organizare a competițiilor sportive.