Cu binecuvântarea lui Dumnezeu și prin părinteasca purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou a continuat și astăzi, 25 octombrie 2022, în mai multe localități din județul Suceava, după ce ieri Sfântul Mare Mucenic, grabnic ajutător și făcător de minuni, a binecuvântat credincioșii protopopiatelor Suceava I, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc.
Traseul a vizat bisericile și mănăstirile ctitorite de domni și boieri din Țara Moldovei, dar și principalele locașuri de cult din eparhie, în care racla cu moaștele Sfântului Ioan a poposit spre bucuria tuturor credincioșilor care îi aduc cinstire și prinos de dragoste și mulțumire.
Moaștele Sfântului au fost însoțite de o delegație a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, alături de clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și de slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.
În noaptea de luni spre marți, racla cu moaștele Sfântului Ioan a poposit la Catedrala „Sfânta Treime” din Municipiul Vatra Dornei. Aici a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte în cinstea celui dintâi sfânt ocrotitor al Moldovei de către un sobor de preoți și diaconi, avându-l ca protos pe părintele doctor docent Mihai Valică, prilej cu care numeroși credincioși au venit cu multă bucurie pentru a înălța rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu. Din soborul slujitor au făcut parte stareți de la așezămintele monahale din împrejurimi.
Ziua de marți a început cu un moment de rugăciune săvârșit de către delegația Arhiepiscopiei, sub protia PreasfințituluiPărinte Damaschin Dorneanul, înainte ca sfintele moaște să fie purtate în cuprinsul eparhiei, urmând traseul stabilit. Astfel, s-a poposit pentru un moment de rugăciune la: Mănăstirea Gheorghițeni, Bucșoaia, Mănăstirea Voroneț, Catedrala Gura Humorului, Mănăstirea Humor, Cornu Luncii, Mălini, Mănăstirea Bogdănești, Mănăstirea Râșca, Mănăstirea Cămârzani, Catedrala Fălticeni, Mănăstirea Buciumeni, Udești, Verești, Corocăiești, Dumbrăveni, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”. Astăzi s-au alăturat delegației protoiereii Protopopiatelor Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni și Suceava I.
Ca semn al dragostei pentru ocrotitorul județului nostru, monahii și monahiile mănăstirilor vizitate în această zi și credincioșii au ieșit în întâmpinarea sfintelor moaște cu icoane, lumânări aprinse și flori în mâini, însemnându-se cusemnul Sfintei Cruci și înălțând rugăciuni de mulțumire, pentru pace și pentru liniște sufletească.
Slujitorii de la Catedrala Arhiepiscopală au oferit drept mângâiere celor prezenți din florile care au însoțit racla sfântului, precum și iconițe care îl înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe alături de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, icoană pictată special pentru evenimentele Anului Jubileu „Moștenirea mușatină – credință, cultură, istorie”.
La Mănăstirea Cămârzani a fost săvârșită Slujba Acatistului Sfântului Ioan cel Nou, în prezența obștii monahale și a credincioșilor veniți să-l cinstească pe ocrotitorul Cetății Sucevei.
La finalul procesiunii, racla cu moaștele sfântului ocrotitor al Sucevei a fost așezată în Catedrala Arhiepiscopală – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” în baldachinul din Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
Procesiuniea cu racla care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, desfășurată în zilele de 24 și 25 octombrie 2022, face parte din seria evenimentelor aniversare dedicate Anului Jubileu „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”. Potrivit programului-cadru anunțat în luna martie a acestui an, la deschiderea evenimentelor aniversare dedicate Anului Jubileu, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, o componentă importantă a vizat-o organizarea de procesiuni cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou atât în Municipiul Suceava, cât și în Județul Suceava, la bisericile și mănăstirile ctitorite de domni și boieri din Țara Moldovei.
Irina Ursachi